Решаващият час настъпи! Кой ще спечели изборите - ГЕРБ или БСП?

Избираме 17 евродепутати, те ще ни защитават в Брюксел
245
Решаващият час настъпи! Кой ще спечели изборите - ГЕРБ или БСП?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За четвърти път избираме евродепутати. Първият път това стана през май 2007 г., след като страната ни се присъедини към ЕС. Следващият вот беше през 2009 г., а последният през 2014 г.

На 26 май 2019 г. гласоподавателите ще определят кои 17 представители от страната ни да седнат на депутатските банки В Европарламента.

Още по темата


Йончева ще бори корупцията, Габриел ще пази границите

Кандидатите са общо 318 и са издигнати от 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета. Очаква се за един евродепутатски мандат да са необходими между 120 и 150 хиляди гласа.

ГЕРБ залага на познати имена и цели да има поне шестима евродепутати.

Начело на листата е последния ни еврокомисар Мария Габриел, а на следващите четири места са доскорошните евродепутати  Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел и Асим Адемов. Шести е Александър Йорданов от СДС - една от партиите, с които ГЕРБ за първи път се съюзява преди избори. Седма е Лиляна Павлова, която беше министър на българското европредседателство.

"БСП за България" също се стреми към шестима представители в ЕП.

Водач на листата е Елена Йончева.

След нея се нареждат младите и неизвестни досега социалисти Петър Витанов и Цветелина Пенкова, ексшефът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов.

На пето място е лидерът на ПЕС Сергей Станишев, на шесто е Иван Кръстев, а седмото е за Деница Златева.

ДПС също със сигурност ще има евродепутати. Водачът на листата на движението е лидерът на партията Мусфата Карадайъ, който обаче вече обяви, че няма да стане евродепутат. Така на първо място ще влезе Делян Пеевски. 

Представители на ДПС в ЕП вероятно ще бъдат сегашните европедупати Илхан Кючюк и Искра Михайлов.

Според социолозите евродепутат може да има и "Демократична България", като водач на листата на политическата сила е Радан Кънев.

След като коалиционните партньори от "Обединени патриоти" не се разбраха за обща листа и трите формации излъчиха кандидати.

Предизборната кампания започна: Без нарушения и без жалби

На първо място в листата на ВМРО е Ангел Джамбазки.

Валери Симеонов поведе листата на коалиция "Патриоти за Валери Симеонов".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се отказа да се бори за място в ЕП и за водач на листата беше избран Георги Димов.

Лидерът на „Воля“ Весилин Марешки също участва в битката като водач на листата на коалиция „Воля- Българските родолюбци“.

От левия вот се очаква да отцепи създадената от АБВ "Коалиция за България", водач на чиято листа е икономистът проф. Боян Дуранкев.

За гласовете ще се борят и кандидатите от подкрепената от НДСВ и "Новото време" листата "Път на младите", които са на възраст до 35 г. Водач е юристът и председател на клуб "Милениум" Румен Чолаков.
Бившият депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев пък води листата на партията си "Волт".

Сред кандидатите за независими евродепутати се открояват ексминистърът на отбраната Николай Ненчев, както и бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, която бе осъдена на първа инстанция на 20 години затвор заради подкуп.

Евгения Банева, която беше арестувана със съпруга си Николай Банев по обвинение за източване на пари, поведе листата на "Българско национално обединение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много важно кой ще вземе половин или четвъртина депутат повече от мнимия си "противник". Важни са резултатите в страни като Германия, Испания, Франция и Италия.
178
1
 
1
 
! Отговори
геЙрб-видими резИлта преди 4 години
КАТ взема още от най-злите камериhttps://fakti.bg/bulgaria/361906-kat-vzema-oshte-ot-nai-zlite-kameri
177
2
 
3
 
! Отговори
геЙрб-видими резИлта преди 4 години
500 години спецеална селекция очевАдно си казва думата! Българина е свикнал да го тъпчат, дерат, унижават, явно това е положението!А да са ви честити, овце такива, новите 84 камери на триноги, дето ще ги купят управляващите до края на годината...нека да минат изборите само! *** народ, еи!
176
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЕ, добре че се осъзнава вече! Никакъв ефект няма от частичното машинно гласуване освен оскъпяването на изборите до 50 - 60 млн лева. Ако е напълно машинно - да, ефект ще има и във финансов и в ресурсен аспект. Т.е. по -малко харч и по-малко хора в СИК и РИК.Да но българският избирател масово е технически неграмотен и заради възрастните и ромите скоро пълно машинно няма да има. От кога са внедрени банкоматите а все още много хора не могат да боравят с тях. Това им се обясняваше на БСП
175
4
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
ГЕРБ си бият комунистите, трета политическа сила е ВМРО!
174
5
 
12
 
! Отговори
Студент преди 4 години
Не се карайте - който и да надделее няма никакво значение за българския електорат! Кое му е решаващото?! Дали от едните или от другите общият брой лапачи ще е на наш гръб!
173
1
 
10
 
! Отговори
Привет за ПриветотГе преди 4 години
До привет от Германия: И кой го зацикли здраво? Германия го зацикли здраво. Стягай куфарите, прибираш се... Тук детските зависят от дохода на родителите, и Кауфланд-а е три пъти по-скъп. Честит сбор
172
5
 
8
 
! Отговори
Пламен преди 4 години
Аз пък осъзнавам важността на тези избори за Европа. Осъзнах, че в случая ГЕРБ-БСП-ДПС-ВМРО и т.н. е поредният бълбоч, който ни пробутват, за "прах в очите". Гласуваме за ЕНП/ПЕС/Льо Пен - идеите, политиките им (Северен поток2, Украйна/Русия, Гърция/Италия, Сърбия/Косово/Босна, Полша и Унгария, Брекзит, Трансатлантическо споразумение, емисии, пенсионна реформа, социална реформа) и техният кандидат за Парламентарен председател/ЕК. И гласувах! За Деница гласувах...
171
11
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Едните са явни и открити рубладжии , другите са прикрити рубладжии симулиращи прозападна ориентация ! Затова бял ден не виждате ! Мизерувате дори като членове на ЕС ! Българите си въобразяват ,че ГЕРБ са прозападна партия и гласуват за ГЕРБ с едничката цел за де отървете от руска хегемония , но уви ГЕРБ са рубладжии под прикритие ! В българският парламент няка как да влязат прозападно ориентирани партии ! Там от където са минали комунисти ,там прозападни партии не се допускат , всичко е заблуда
170
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Решетников ще ги направи на решето герберастките ***...Това са последните им часове...преди ГРОБ
169
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с машинното гласуване се оказа пълна глупост. Машината е всъщност само един принтер дето ти принтира бюлетината с твоя глас вместо да сложиш кръстче на вече отпечатана бюлетина. Няма никакъв смисел ако гласуването е смесено. Данните които се записват в електронен вид от машината са само на тези дето са гласували машинно.
168
8
 
6
 
! Отговори
Елин преди 4 години
С избори и тоз народ няма да ги изгоните, бре! Сега сте още в 41 година! Не ги дразнете, че ще ви избият и няма да посрещнете армията на Кремл! Те ще я посрещнат, Бойко ще се хили мазно и ще обяснява на Решетков колко му е домъчняло за него! От джобчето до мократа салфетка ще се подава уж небрежно партийната книжка!
167
8
 
21
 
! Отговори
до 187 преди 4 години
Не знам БСП спасяват ли Йончева, но герберастите имат бая народ за спасяване! Направо целия Греб се спасява чрез избори, защото тук не прокурора, а изборите определят невинността!
166
5
 
14
 
! Отговори
авеню преди 4 години
ами БСП пак ще спечели както винаги, ама кое крило, дано не са гробарите, че лошо настана
165
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В една нормална държава, отдавна щеше да се е появила нова политическа сила с кадърни лидери и ясна политическа програма, която да изтика ГЕРБ и БСП в миманса
164
9
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...DANO NITO EDINA OT TEZI 2 OMRAZNI NAM PARTII NE SPECHELI !!!
163
21
 
13
 
! Отговори
спасяват Ел.Йончева преди 4 години
Бсп предлагат офшорната Ел.Йончева за евродепутат за да я спасят от затвор, защото тя е обвинена за пране на огромна сума от КТБ чрез нейна офшорна фирма. Същата Ел.Йончева твърди, че се бори с корупцията...Смях...
162
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо трябва да е ГЕРБ или БСП. Не ги щем тях. Нагледахме им се.Не че другите са по-добре
161
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне да не ни се подиграват какви сме им изпратили.
160
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом изгониха Станишков, за Йонова с погледа и Христов с графоманията няма да стане. Ще трябва за Габриел.