Време е да отидем до урните. Как се гласува на евровота?

Изборът в бюлетината се отбелязва със син химикал с X или V
249

На 26 май избираме евродепутатите, които ще представляват страната ни в Брюксел и Страсбург през следващите пет години.

Всеки, навършил 18 години, може да гласува на европейски избори, ако е живял в България или в друга държава - член на Европейския съюз най-малко три месеца непосредствено преди изборите.

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21.00 часа.


Изборите за ЕП: Как функционират и какво може да се случи

За трети път гласуването на изборите у нас е задължително, но санкция за негласуване няма.

За втори път на европейски избори може да се гласува с преференция, т.е. да се пренареждат кандидатските листи.

Листите ще се разместват обаче само ако даден кандидат е събрал подкрепа от повече от 5% от гласувалите за партията и коалицията, която го издига.

За да се избегне феноменът 15/15,

при които съвпадат номерата в бюлетината на политическата сила и на кандидата, този път номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре.

Всяка бюлетина за европейските избори е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия (СИК). В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.

От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за евродепутати, както и имената на независимите кандидати; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 до 117, т.е. за седемнадесетте кандидати в съответните листи. Има и възможност "Не подкрепям никого".

Гласува се само в тъмната стаичка. Не се показва вотът, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои. Заради това трябва да се внимава при сгъването на бюлетината и пускането й в прозрачната урна.

В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия по постоянен или настоящ адрес, ако е заявил предварително такова желание. Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, ако то е различно от постоянния им адрес.

Избирателят се легитимира пред член на комисията с личната си карта. След вписване на данните от личната карта на избирателя в списъка той получава бюлетина, която се откъсва от съответния кочан и на гърба й се поставя един печат на СИК. Нарушение е, ако членовете на комисията са накъсали бюлетините предварително за улеснение.

След като вземе бюлетината, избирателят влиза в кабината за гласуване. Той отбелязва вота за партия, коалиция или независим кандидат за евродепутат, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избраната от него политическа формация, на независим кандидат или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикал, пишещ със син цвят.

По желание избирателят може да отбележи и преференци.

Бюлетината се сгъва така, че да не се вижда отбелязването.

Избирателят излиза от кабината за гласуване, подава сгъната бюлетина с вота си на член на СИК и следи за точното сверяване дали номерът върху нея съответства на номера върху кочана, от който е откъсната. Ако това е така, номерът се откъсва и се поставя в кутия, а върху бюлетината се поставя втори печат. След това избирателят я пуска в прозрачната урна. Едва след това избирателят полага подпис в избирателния списък.

На този вот ще има и машини за гласуване в 3 хиляди секци.

Как ще гласуваме с машините на предстоящия евровот?

Те ще бъдат обозначени още на входа. В изборния ден ще бъдат поставени и инструкции за гласуване с устройствата, което е по избор и отнема няколко минути.

Осъществяването на правото на глас е като боравене с банкомат, а устройството е зад параван. Избирателят получава карта, която може да използва само веднъж. След като я постави, на екрана на машината се зарежда визуализация на хартиената бюлетина. Важно е да се отбележи, че тя е в две страници, а бутон пренасочва към втората. На първа страница са партиите, коалициите и независимите кандидати до номер 18. Избирателят трябва да отиде на втора страница, ако изборът му е формация с номер от 19 нагоре. Има възможност да се отбележи и преференция.

След като гласоподавателят направи избора си, натиска бутон, с който потвърждава вота си. Автоматично машината издава разписка, на която е отбелязано какъв избор е направен. Тя трябва да се прегъне на две и да се пусне в непрозрачна урна, която събира вота само от машинното гласуване. След това гласоподавателят трябва да извади картата и да я върне на комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25 без да си гасувал ако ще и за непоткрепям никого ....Нямаш право да пюеш
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТия за "гласувал или не, партиите си вземат субсидиите" ги разправяй на друг. Партиите вземат субсидиите въз основа на подадените действителни гласове. А "не подкрепям никого" го броят за глас, за който си вземат субсидия. Ако не гласуваш ги лишаваш от 13,23 лв. Единственото, от което българския политик го боли, е да му бръкнеш в джоба. И от стотинки да го лишиш, за него пак е болезнено.
19
1
 
11
 
! Отговори
Времето е пари преди 4 години
И затова, драги ми сънародници, мисля да ходя да се донаспя. Времето за гласуване никой не го плаща, а от 30 години ме учат, че "и мама на тате без пари не дава" та мисля стриктно да спазя принципите на "демокрацията"! Ай лека нощ.
18
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САМО ГЕРБ
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласуваш за ГЕРБ , получаваш Пеевски.
16
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласували или не, партиите си вземат субсидиите. Единственият начин да се изрази възмущение и отвращение е с опцията - Не подкрепям никого.
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласуваш за Габриел, получаваш суджукгейт.
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а за преразпредвлението на гласовете на не гласувалите не си ли чувал ...нещеш гласът ти да отиде за някой от сорта ,ХТП (хoмосексуални турци за Путин ) например ...Правото на вот е основно иначе нямаш право да пюeш по власта след изборите
13
4
 
16
 
! Отговори
Ето преди 4 години
Ще гласувам срещу доказаните крадци ГЕРБ.
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВъведоха графа "не подкрепям никого" единствено за да могат на парламентарните избори да могат да си вземат субсидии и от гласувалите, че не подкрепят никого - малките финансови хитрости на алчните политици. Като не подкрепям никого, няма да гласувам, няма причина специално да отида до урните, за да им го кажа.
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, но трябва да го маркираш в бюлетината - Не подкрепям никого, за да бъде гласа ти зачетен?
10
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има графа НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОЙ след като нямате кандидат, но негласуването ви прави по големи овцее от тези коити гласуват под строй !
9
0
 
13
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Няма да гласувам за поредните крадци, майната им на всички изедници, за нищо не стават.
8
21
 
1
 
! Отговори
Само ГЕРБ!!! преди 4 години
***! Какви асансьори, какви пет лева! Майдел живее в луксозно имение в австрийските Алпи, а Габриел има тризонет точно под Айфеловата кула! Там където са били приети момичетата такъв балкански примитив като теб даже няма да го погледнат!
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато ти си се облагодетелствал лично и семейно от ГЕРБ, ние не сме по подкупите. Спести си агитациите и хвалбите за докано корумпираните гербаджии!
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Само ГЕРБ!!!Гласуваш за Габриел, получаваш апартамента с асансьор на Цецо...
5
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато гласуването е "задължително", ще си стоя вкъщи в изборните дни - начин да протестирам.
4
34
 
2
 
! Отговори
Само ГЕРБ!!! преди 4 години
На евровота се гласува с бюлетина 12! Майдел Габриел е формулата за успех, лично и семейно благополучие! Гласувайте за новите европейски аристократки издигнали се над българската простащина и некомпетентност!
3
4
 
18
 
! Отговори
Задължително трябва преди 4 години
неграмотните ДА НЕ гласуват! Не може неграмотни хора да определят съдбата на грамотните! Който иска да е активен, нека се образова и цивилизова!
2
13
 
19
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Няма да гласувам!