Време е да отидем до урните. Как се гласува на евровота?

Изборът в бюлетината се отбелязва със син химикал с X или V
249

На 26 май избираме евродепутатите, които ще представляват страната ни в Брюксел и Страсбург през следващите пет години.

Всеки, навършил 18 години, може да гласува на европейски избори, ако е живял в България или в друга държава - член на Европейския съюз най-малко три месеца непосредствено преди изборите.

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21.00 часа.


Изборите за ЕП: Как функционират и какво може да се случи

За трети път гласуването на изборите у нас е задължително, но санкция за негласуване няма.

За втори път на европейски избори може да се гласува с преференция, т.е. да се пренареждат кандидатските листи.

Листите ще се разместват обаче само ако даден кандидат е събрал подкрепа от повече от 5% от гласувалите за партията и коалицията, която го издига.

За да се избегне феноменът 15/15,

при които съвпадат номерата в бюлетината на политическата сила и на кандидата, този път номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре.

Всяка бюлетина за европейските избори е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия (СИК). В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.

От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за евродепутати, както и имената на независимите кандидати; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 до 117, т.е. за седемнадесетте кандидати в съответните листи. Има и възможност "Не подкрепям никого".

Гласува се само в тъмната стаичка. Не се показва вотът, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои. Заради това трябва да се внимава при сгъването на бюлетината и пускането й в прозрачната урна.

В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия по постоянен или настоящ адрес, ако е заявил предварително такова желание. Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, ако то е различно от постоянния им адрес.

Избирателят се легитимира пред член на комисията с личната си карта. След вписване на данните от личната карта на избирателя в списъка той получава бюлетина, която се откъсва от съответния кочан и на гърба й се поставя един печат на СИК. Нарушение е, ако членовете на комисията са накъсали бюлетините предварително за улеснение.

След като вземе бюлетината, избирателят влиза в кабината за гласуване. Той отбелязва вота за партия, коалиция или независим кандидат за евродепутат, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избраната от него политическа формация, на независим кандидат или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикал, пишещ със син цвят.

По желание избирателят може да отбележи и преференци.

Бюлетината се сгъва така, че да не се вижда отбелязването.

Избирателят излиза от кабината за гласуване, подава сгъната бюлетина с вота си на член на СИК и следи за точното сверяване дали номерът върху нея съответства на номера върху кочана, от който е откъсната. Ако това е така, номерът се откъсва и се поставя в кутия, а върху бюлетината се поставя втори печат. След това избирателят я пуска в прозрачната урна. Едва след това избирателят полага подпис в избирателния списък.

На този вот ще има и машини за гласуване в 3 хиляди секци.

Как ще гласуваме с машините на предстоящия евровот?

Те ще бъдат обозначени още на входа. В изборния ден ще бъдат поставени и инструкции за гласуване с устройствата, което е по избор и отнема няколко минути.

Осъществяването на правото на глас е като боравене с банкомат, а устройството е зад параван. Избирателят получава карта, която може да използва само веднъж. След като я постави, на екрана на машината се зарежда визуализация на хартиената бюлетина. Важно е да се отбележи, че тя е в две страници, а бутон пренасочва към втората. На първа страница са партиите, коалициите и независимите кандидати до номер 18. Избирателят трябва да отиде на втора страница, ако изборът му е формация с номер от 19 нагоре. Има възможност да се отбележи и преференция.

След като гласоподавателят направи избора си, натиска бутон, с който потвърждава вота си. Автоматично машината издава разписка, на която е отбелязано какъв избор е направен. Тя трябва да се прегъне на две и да се пусне в непрозрачна урна, която събира вота само от машинното гласуване. След това гласоподавателят трябва да извади картата и да я върне на комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без да гласуваш така или иначе ще преразпределят гласъти ще засилиш купения вот и ще се откажеш от гражданските ти права и човешко достойнство ... Ако не разбирате това нямате Морално право дори да пюете по политиците ( роба не гласува и няма морал)
40
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все едно е дали ще гласувам. Костинбродската печатница ще реши резултата.
39
2
 
12
 
! Отговори
дядо Ставри преди 5 години
Ако изборите решаваха нещо щяха да бъдат забранени.
38
2
 
19
 
! Отговори
Нострадамус преди 5 години
Днес ББ ще гледа като ТЖ на 10 ноември.
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има независими кандидати, има и Не подкрепям никого. Гласувайте.
36
1
 
16
 
! Отговори
дядо Ставри анти преди 5 години
И съществувайте и вие с 200 лв. пенсия не защото не сте се блъскали цял живот, а просто защото си стар. Тогава ще ви видя ентусиазма да избирате герб. Патриотарите са във властта защото излъгаха. Ама те не били сами на власт?! Когато обещаваха да не би да са си представили, че ще вземат властта сами? Просто трябваше да се класират за софрата. Айде да не се отплесвам. Децата ми от голееми перспективи в *** отдавна са в чужбина. Създадоха си семейства, имат деца чужди граждани. А навийте ме
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 42"Гражданско право" ама друг път и в друга държава. В България е задължение. Задължението не е право. Остава само с полиция да ни подкарват към урните - скоро сигурно и това ще стане.
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правото на гласуване и носенето на оръжие Различават свободния човек от роба Перикъл Демокрацията...
33
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото повече хора гласуват, толкова по-трудно става фалшификацията.
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43Да, за избор на български мутри, които да изпратим в Европарламента.
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Резултата е предрешен. Гласуването има само една цел - да придаде легитимност на изборната измама.
30
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 33 нямаш Сам си се отказал от това Гражданско Право....твоето си е гъзoдавство буквално
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 30.На герберите много ви харесва израза "нямаш право". Т. е. ако не гласувам за субсидийката ви, нямам право да критикувам. Първо гласчето и 13,23 в политическото джобче, за да получа правото да критикувам. Хитро!
28
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не гласувате давате шанс да продължава геноцида, който провежда в момента управляващата партия. После не се чудете на ежемесечната инфлация, на ниските заплати, на високите данъци, на платеното здравеопазване.
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очевидно днес мутрата ще вдига кръвно. Цвък с апарата требе да го мери на всеки час та да не направи някой инсулт Бидоня.
26
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гласувайте овце.При това отчайващо ниско качество на политическата система,трябва да си пълен олиго за да гласуваш.Отиваш в магазина и виждаш, че месото вони, млякото вкиснато, плодовете гнили.И тръгваш да си хидиш, но ти казват, че задължително трябва да купиш.Ако няма какво, избери най-малко разваленото.
25
3
 
19
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Да гласувам ли и защо за бога с какво ще се подобри битието ни, с нищо ???
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не гласуваш овеличаваш Ефекта на купения вот ....
23
7
 
14
 
! Отговори
негласуващ преди 5 години
И днес няма да ида до урната.
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гласуваш "не подкрепям никого", а всъщност с тоя глас ги подкрепяш финансово...