Речено, сторено: Турция се прости с F-35

САЩ няма да продадат изтребители на южната ни съседка
Обновена: 18 юли 2019 07:41 | 18 юли 2019 07:11,
314
Речено, сторено: Турция се прости с F-35
Снимка: Pixabay

САЩ потвърдиха днес, че ще блокират участието на Турция в програмата за бойни самолети F-35 заради решението й да купи руски ракетни системи С-400, които могат да послужат за разкриване на американски технологични тайни, предаде Франс прес.

Още по темата

Ердоган: Ако е рекъл Аллах, до април ще монтираме С-400

"За съжаление, решението на Турция да придобие руски системи за противовъздушна отбрана С-400 прави невъзможно нейно продължаващо участие в програмата F-35", се казва в изявление на Белия дом, пише БТА.

"Програмата F-35 не може да съществува съвместно с руска платформа за събиране на разузнавателни данни, които ще се използват, за да се разкрият най-новите постижения на програмата", се допълва в текста.

Говорителката на Белия дом Стефани Гришам добави, че купуването на руските системи от Турция ще има негативно въздействие върху оперативната съвместимост и съвместната работа на Турция с НАТО.

Белият дом обаче посочи, че отношенията със съюзника Турция са "многопластови" и сътрудничеството ще продължи, "без да се забравят ограниченията, налагащи се от присъствието на системата С-400".

"САЩ все още придават голяма стойност на стратегическата си връзка с Турция. В качеството си на съюзници в НАТО, тази връзка има няколко компонента и не се ограничава с F-35", каза говорителката на Белия дом.

Изявлението изяснява позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп дали Турция може да продължи да участва в програмата, за която Анкара произвежда компоненти, и дали може да купи самолети от този модел, посочва ДПА.

Пентагонът беше дал на Турция срок до 31 юли да се откаже от руските системи и беше казал, че ако това не стане Турция ще бъде изключена от програмата за производство на самолетите по технологията стелт F-35. Турция участват в програмата от нейното начало, припомня Франс прес. Турски компании доставят сега 937 различни компонента за този самолет, от които 400 са произвеждани единствено от тези компании. Очаква се в съответствие с американското решение тези компании да не получават повече договор за подизпълнители и техният дял в производството на F-35 да бъде поверен на фирми от други страни.

Освен това Анкара искаше да купи 100 такива самолета, но вчера Доналд Тръмп припомни, че доставката на първите елементи на С-400 де факто означава забрана за Турция да купи тези самолети. Тръмп обаче все пак изтъкна, че има добри отношения с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Финансовите загуби за Турция от изключването й от програмата ще съставляват около 9 милиарда долара, поясни заместник-министърката на отбраната на САЩ Елън Лорд, отговаряща за закупуването на военна техника и тиловото обезпечение, предаде ТАСС. За да се премине към замяна на доставката на компонентите, които сега са били произвеждани в Турция, ще бъдат похарчени 500-600 милиона долара, допълни тя.

Лорд потвърди, че е започнал процес по отстраняване на Турция от програмата за самолетите F-35 и допълни, че всички турски пилоти, обучаващи се по нея, а също и инструкторите, които сега се намират в САЩ, са длъжни да напуснат страната.

Лорд каза, че турското изваждане от програмата ще приключи до март 2020 г., предаде ДПА. Заместник-министърката не коментира дали Турция би могла да се върне в програмата, ако се откаже от руските ракетни системи.

Заместник-министърът на отбраната на САЩ Дейвид Тахтънбърг, отговарящ за политическите въпроси, пък каза, че решението дали Турция да остане член на алианса след закупуването на руските системи С-400 трябва да се вземе от самият алианс и не е прерогатив на САЩ, предаде ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 156И какво общо има числеността на армията бе? :) ДА не сме 19 век да се бием на полето :))
135
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган не могат от запада да го свалят с инфлация. Че цялата армия на НАТО е по-малобройна от едномилионната турска армия. Еврото съсипа световната хегемения на долара.
134
6
 
17
 
! Отговори
Danny преди 4 години
Турция опитва да стане напълно независима държава и засега успява. Опитът да бъде спряна преи 3 години беше неуспешен. Като такава, тя спира да слуша и изпълнява всякакви заповеди. Дрилва за газ край Кипър, превъоръжава се срещу опити като последния и се готви да навлезе в Сирия пак. С оглед на реалностите, южен фронт на НАТО стават България, Румъния и Гърция. Гърците са трудни за нов фронт, но най-близкото вярно натовско куче за сритване се явяваме ние. Това може само да ни плаши.
133
4
 
9
 
! Отговори
пародия на патриоти преди 4 години
Няма по-фалшива партия от ВМРО. тЕ СА НАСЛЕДНИЦИ НА ПОСЛЕДНИТЕ ОТПАДЪЦИ ОТ СТАРОТО вмро, ЕДНИ ФАШИСТКИ УБИЙЦИ ОКОЛО вАНЧО мИХАЙЛОВ, вместо да се борят за свободата на македонските българи, убили Александър Стамболийски и избили хиляди българи в България, грабили, изнасилвали. Самия им вожд Каракачанов е от Русе и не е от Македония. Пълни са с чужденци - Контрерас, Сиди, Джамбазки... Станали за смях как дават българско гражданство. Купили стари и скъпи самолети, на рекордна цена спрямо Бахрейн и
132
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Krom"вкарваш някакви псевдо "факти" , вадиш "съждения" и правиш "заключения". Всъщност, просто мътиш водата. Както ти самия би казал, "..ех, експерте.."Хайде сега Кроме да поставим картите на масата цитирай ми "псевдо факти" които аз съм казал. Цитирай ми Заключение и го обори по какъвто свестен начин искаш.
131
3
 
11
 
! Отговори
истина преди 4 години
Ердоган вярва, че САЩ му спретнаха преврата. Затова купува независимо от САЩ оръжие за защита. Разбира се, че ще го изхвърлят от повечето важни програми на НАТО. Но няма как да мине толкова тънко. Вече е враг на САЩ и Израел. Ще играе тоягата. Първо още малко инфлация.
130
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каракачановата партия и ГЕРБ предадоха българските национални интереси за последен път в полза на Анкара. Вече власт няма да помиришат.
129
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 8 ф-16 шест са едноместни и само два двуместни. Нормално в бойна обстановка едноместните самолети са обречени пред двуместните. За тези пари можеше да купим 6 Ф-35, заедно с Миг-31 най-най-модерните самолети в света. Или да си накупим ракети, с които всеки съсед бил той и Ердоган да се съобразява.
128
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Речено-сторено. България купува Ф-16 на цената на Ф-35. Това ако не е безумие, кое е? Щатите ще проезведат 2500 Ф-35 на цена от 406 милиарда долара. Това прави на самолет по 163 милиона долара на бройка. Ние за 8 бройки ф-16 ще се изръсим с 2,258 милиона лева. Едни самолети, ако са толкова добри ф-16, защо САЩ ще си прави цялостно превъоръжаване с Ф-35? След Ф-16 е добре армията ни да се превъоръжи като замени Калашников с копията от ордата на хан Аспарух.
127
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хохо, ще му накривят на феса на Ердоган. След като не искат милиардите, сега те ще отидат при руснаците като си купят Су-57.
126
1
 
4
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До seira - а Вие не забравяйте, че индийците им биха шута и се ориентираха към френския Рафал. Преди това, обявиха "Флотския Миг" за пълен ***. Китай някога беше на базови руски технологии, но от тогава прогресира доста. Далеч не е такъв пазар. Те са производител. И все повече ще са такъв.
125
11
 
6
 
! Отговори
Ердоган преди 4 години
Aко задокеанските психопати продължават да се инатят, такива мъки ще им измисля, включително изгонване от Инджирлик.
124
1
 
10
 
! Отговори
:) преди 4 години
Боби явно е бил в екипа по разработката на Ф-35:))))))))))))))))
123
6
 
8
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Влетя и най силното руско оружие - Боби. Боби, ти си прякото доказателство за това, че русофил е равнозначно на туркофил. Нямам никакви съмнения, че когато ти говориш руското е свещено, супер и свръх високо качествено. Като всеки Кремълски шут, вкарваш някакви псевдо "факти" , вадиш "съждения" и правиш "заключения". Всъщност, просто мътиш водата. Както ти самия би казал, "..ех, експерте..".
122
5
 
9
 
! Отговори
seira преди 4 години
До Krom 113:НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ РУСНАЦИТЕ ДЪРЖАТ КИТАЙСКИЯ И ИНДИЙСКИЯ ПАЗАР...
121
8
 
12
 
! Отговори
ззз преди 4 години
До Професор: какви ги говорите?!Че Турция вероятно ще напусне NATO (подчертавам Напусне, а не Изгонена) - вероятността е голяма, но изобщо някой представя ли си как Б-я ще може да окаже каквато и да е съпротива на евентуална агресия от страна на Турция?!Бих казал, че всяка подобна мисъл е меко казано смехотворна!Цялата военна мощ на Еропа е по-слаба от тази на Турция - за съжаление - ФАКТ!Аз очаквам по скоро разпадане на НАТО и създаване на европейско НАТО, без САЩ и Канада в него.
120
10
 
11
 
! Отговори
Врач преди 4 години
Боли го *** шмайзер, за американските хвърчила. Ще си поръча на Путин Су или Юрофайтър или Грипен на СААБ, няма никакво значение. Докато САЩ не му поднесат Гюлен на тепсия, така ще е.
119
6
 
16
 
! Отговори
Ганчо преди 4 години
С 20000-сет хилядна армия България не може да бъде пазител на южния фланг на НАТО ако случайно Турция си развали отношенията с НАТО. Практически ние нямаме армия а група хора събрани на няколко места обядващи заедно и търкащи стари руски машини от времето което аз бях войник. Мисля че моята прага все още тегли някоя гаубица по пловдивско. А за това че Ердоган купи С400 - това е най доброто отбранително може и нападателно оръжие в света.
118
4
 
7
 
! Отговори
до 123 преди 4 години
До НА Учителя в говоритЯ провери добре в историята! България е губила винаги срещу Америка , не срещу Русия. На 3 март 1918 е сключен Брестлитовския договор за капитулация на Русия и България е страна победител.Палачинката се обръща когато Америка се намесва във ПСВ ,.Същото става при ВСВ.
117
6
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Krom"Ф-35 От мен да знаеш едно - щом ги вземат евреите значи самолета си е много добър"А отчете ли Кроме че пълнежа на Ф-35 е изцяло Еврейски!!! Отчете ли Кроме че САЩ продадоха само Корпус, Катапултна седалка и двигател на Евреите?Еврейските Ф-35 реално са различни самолети от ХАмериканските таралясници.