У-лицата: Българинът е забравил да яде хубав хляб

Не са му нужни витамин С, Е-та и подобрители, обяснява специалист
Обновена: 28 юни 2016 15:38 | 12 юни 2015 11:40, Петя Славова
62
У-лицата: Българинът е забравил да яде хубав хляб
Невена. Снимка: Личен архив

Dnes.bg ви среща с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Малцина биха останали равнодушни, подминавайки малките френски пекарни, от които се носи аромат на топли кроасани и други тестени изкушения. Сред тях е и Невена, която не само се вдъхновява от тези вкусове, но и решава сама да си направи подобно местенце, където хората да се отбиват и да им е трудно да си тръгнат.

Разликата е, че Невена не разчита на френски рецепти. Родена е в малкото градче в Родопите – Неделино. Още от малка помни как по време на "гладните години" майка й е забърквала хляб с квас и всички в семейството са били сити.

Така и Невена днес – разчита на собствените си вкусове. Експериментира, четейки нови рецепти и вече от година продава собствен вид хляб на малка столична уличка. Идеята й да отвори пекарна, дава нейна близка приятелка, която неведнъж се е убедила по празници в кулинарните й способности. Така започва и размяната на хляб, по приятелски. Невена пробва у дома различни рецепти и ги носи на свои познати два пъти седмично. След като се убеждава, че се справя повече от добре, идва ред и на пекарната.

"Хлябът на Нена" е сбъднатата й мечта. От една страна я спасява от работата й като банков служител от 8.00 до 17.00 часа. От друга страна е убедена, че дава и най-доброто на сина си, като не му купува от индустриалния хляб.

"Не мога да разбера защо е нужно на хляба да се слага витамин С, Е-та и разни подобрители – обяснява тя – Хлябът има най-невероятният вкус и от векове му е нужно само брашно и вода. Хлябът присъства на трапезата на българина при хубави и при лоши поводи. Основното е да има питка, но днес като че ли сме позагубили традицията да ядем хубав хляб", обяснява Невена.

Често минувачи разказват как предпочитат въздушния от магазина, тъй като е мекичък, докато нейният е с по-плътен вкус и лесно се втвърдява.

Това все пак не й влияе и тя продължава да продава само хляб с квас – този, който се е ял векове наред. Така печели и последователи. Сред тях е семейство, което веднага, след като се завръща от почивка в Гърция, първо се отбива при нея, за да си напазарува, тъй като много му е липсвало именно този вкус.

"Това е достатъчен стимул да продължаваме да ставаме сутрин рано и да си лягаме вечер късно", категорична е Невена. Наблюденията й са, че повече млади хора предпочитат да се завръщат към традициите на истинските хлябове.

Именно пекарната е и това, което не й позволява да отиде да живее в чужбина. Като е била на 20 години, е работила в Кипър. Харесало й е, но й се запечатва как на гръцки българи е "вулгари". Звучи й вулгарно. Също така се дразни как като си в чужбина и всички я слагат под общ знаменател.

Убедена е, че ако човек иска да разкрие индивидуалността си и да бъде себе си, е добре да живее там, където е роден.

"Естествено, че винаги има и изключения, но вярвам, че камъкът си тежи на мястото", обяснява тя и допълва - България е страхотна страна, имаме си проблеми, но където и да иде човек, няма да се размине без трудности. Като цяло дори и в Англия българи и румънци са под общ знаменател. Не може да не изпитват ностлагия".

Що се отнася до нашите географски ширини, на Невена й липсва някогашната съпричастност, която я е имало във всеки дом. Опитва се да предпази сина си от комерсиалния дух, с който расте почти всяко хлапе. Обяснява му, че най-ценното е човек да е щастлив, да обича и да бъде обичан.

Невена е включена в българската гилдия на пекарите - неформално сдружение с некомерсиална цел, основано от пловдивски колега. Създадено е, за да си обсъждат впечатленията и проблемите като общност. Покрай това сдружение хлебарите стават част и от занаятчиите и така участват в Панаира на занаятите, който се е провел в Пловдив.

Невена разказва как всяка пекарна прави хлябове с различен вкус, а нито едно от изделията не е еднакво с друго. "Именно в това се крие аромата, красотата от занаятчийския хляб, че се прави от ръка, а не от машина и не влиза в ничий калъп".

Мечтата й е един ден да отвори пекарни и в други градове. "И понеже икономистът в мен все още ми говори, искам да продавам български хляб и извън нашите граници. Да им покажем на чужденците, че традициите ни не са случайни и да не се говори само за френски пекарни, а и за български, защото по-вкусен от нашия хляб – няма", заключава тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: хлябНевена
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При комунистите -БКП, в селото прокараха ток и махнаха газените лампи от царско, радоиточки, прокараха вода, асфалтираха пътищата, язовири, читалища и пр.После дойде демокрадцията - по-лошо и от чумата.
18
6
 
7
 
! Отговори
Гогата преди 8 години
При ТКЗС-то селяните хранеха дори кокошките си с хубав хляб.Просто се работеше и имаше закон.За кражба - затвор, горе-долу на 1 000 лв. една година.Не говорим за хулиганство, лентяйство и проституция - директно в Белене.Защо демокрадите треперят при споменавани на трудово-възпитателните лагери?Защото са им били клиенти. -
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
agronovinite6.09.2013 г. - Около 38,7 хиляди тона пшеница са внесени в България през последната година.Това е официално, тоест нереално.
16
0
 
1
 
! Отговори
До Оногондур преди 8 години
Можете ли да скрепите твърдението си за внос на зърно с някакви доказателства..По фоциални данни вносът е 50 000 т., което е несериозно.Както и захарта - внася се контрабандно поне 60%, главно от Украйна.Така е с цигарите, алкохола и пр.
15
4
 
10
 
! Отговори
до 18 преди 8 години
Селото го убиха демократите, при комунистите селата не бяха обезлюдени, имаше работа за всички, имаше производство, ТКЗС-та...
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес само в сънищата си можем да видим хляб: пухкав, топъл...да не казваме за аромат. Както се казва само хляб и сол да ядеш сито ще се нахраниш.Ето такъв хляб ядяхме преди две десетилетия.Днешния хляб вит та превит в пласмасови опаковки.От път и от дистрибутор на дистрибутор пребит.
13
1
 
12
 
! Отговори
до Силен съвет преди 8 години
И аз съм си взел хлебопекарна, единствения проблем е, че хляба се изяжда за отрицателно време, а за нов хляб са нужни няколко часа. :D
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
12, когато дойде кораб за жито, се нареждат долу на околовръстното на Варна около 100 тира с гондоли по 27-28 тона едната за 4-5 дни. В продължение на толкова време опашката е толкова голяма.
11
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Помните ли Типовият хляб от 2кг какъв вкус имаше и как ухаеше? Отдавна го няма за съжаление. Намажеш си филия с истинско масло и малко червен пипер, вкусно. Защо се изврати производството се пита? Лакомия и тлъста печалба. А качеството отдавна в миналото. Да не говорим за гадните съставки които се слагат и фуражната пщеница от която се прави.
10
2
 
8
 
! Отговори
Оногондур преди 8 години
До Анонимен 3Можете ли да скрепите твърдението си за внос на зърно с някакви доказателства? Аз поне не съм виждал разтоварваш кораб на пристанищата ни,а само такива,които товарят зърно.
9
5
 
23
 
! Отговори
Силен съвет! преди 8 години
Купете си малка хлебопекарна (50-100лв). Само слагаш съставките, тя сама меси хляба и го пече. Изключително ПРОСТО и лесно! Можеш да го нагласиш да започне да го прави след няколко часа, така че вечерта слагаш съставките и сутрин като се събудиш да мирише апартамента ти на пресен хляб. Да не говорим, че излиза и по-евтино от пластмасовия хляб! Отделно, че можеш да го правиш както си искаш - да добяваш маслини, сусам, ядки и т.н.Ще ви промени живота, личен опит!!!
8
1
 
25
 
! Отговори
Iwan преди 8 години
Такива хора трябва да се подкрепят!!! Да престанат да тиражират в пространството "напапкали се " ДКМС лидери като Марияна Кукушева, която освен за комисьонните от БАХБ за друго не мисли
7
5
 
15
 
! Отговори
7799 преди 8 години
И хляба искат да ни направят американски...
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТе затова ще те отучат да го месиш кат ти дигнат цената на тока!
5
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не съм забравил, още помня вкуса на истинския хляб, особено на топлия. Сега са изсипали цялата Менделеева таблица вътре, безвкусен е, коричката му е като гумена, даже съм забелязал, че вкарват и изкуствен аромат на прясно изпечен хляб, ама пак не могат да го докарат като хляба отпреди 20 години.
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление перфектно брашно и мая не намирам, но все пак сама си меся хляба. Поне с една идея е подобре от купешкия.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Качественото жито се изнася в чужбина.В БГ се внася фуражно жито от Аржентина или Югославия. Така е било и преди, и когато Стамболийски налага държавен монопол в търговията със зърно, му правят преврат. Финансиран от части от едрите търговци и контрагентите им от Антантата.
2
30
 
4
 
! Отговори
гербист-столичан преди 8 години
Всеки народ си има вкус. Нашият си обича мекия заводски хляб, който ядем вече десетки години и няма как да се върнем назад. Това е градено с години. В Гърция например хлябът не е като нашия, седи един по-твърд и не е толкова пухкав, не става за нашия вкус. А за Е-тата и витамините, такава е технологията.
1
10
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Обаче имаме евроатлантически ценности, дето на политиците все са им в устата!