Кристиян Бойков – опасният хакер или удобният "образован клошар"?

Според адвокатите му - целта е да се удари компанията, в която работи
Обновена: 17 юли 2019 18:40 | 17 юли 2019 18:40, Александър Попов
241

Кристиян Бойков е запален геймър. В профила си в социалната мрежа често споделя новини за различни хакерски атаки. В последната година Кристиян работи като експерт по киберсигурност в "ТАД Груп". В края на миналата година той направи експеримент пред Новините Он Еър.

"За да ни покаже колко сме уязвими в мрежата, 20-годишният пловдивчанин създаде нова безжична мрежа, която използвахме като доставчик на интернет. В нея въвеждаме данните си за онлайн банкиране. Секунди по-късно той вече ги има, разказва репортерът на Bulgaria ON AIR Благой Цицелков.

"Всяко едно изображение, което зареждате вие, го зарежда и човекът, който ви атакува. Единственият начин е да използват доста по-трудни пароли, а на публични места да използват VPN връзки", разказва Бойков.

Още по темата
От години Кристиян изследва пропуските в интернет сигурността.

"Това е метод, чрез който лице, което е в една мрежа с друго лице, може да гледа трафика, който минава през тази мрежа с цел лична облага", разказва Кристиян.

През 2017 г., когато е още ученик, Кристиян пробива защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Тогава момчето разкри, че личните данни на 1,2 млн. деца са били достъпни на интернет страницата на МОН и всеки е можел да стигне до тях без идентификация. Тогава от просветното министерство поканиха Кристиян да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията. А малко след това получава и покана за работа в TAD Group.

"Видяхме Крис като етично момче, а можеше да манипулира оценките. Министърът изпрати благодарствен адрес към него и така се запознахме", казва Дияна Хаджийска, юристконсулт на TAD Group.

Според експерти, ГДБОП стига до Байков по забравен "lock" файл, в разпространените до медиите данни. Във файла имало информация, че е отварян от компютър с потребителското име - Kpuccc. Този скрит файл обаче не е пряко доказателство, че Кристиян Бойков е изтеглил документите.

"Кристиян е най удобното младо момченце. Той е образованият клошар", смята адвокатът Георги Стефанов.

Според адвокатите на 20-годишното момче, чрез задържането на Бойков се атакува фирмата, в която той работи.

"Взели са му апаратурата. Работи по големи проекти, с отнемането на техниката - удрят компанията. Неговото ликвидиране в момента и изземването на техниката му с данните поставя на колене дружеството", допълва Георги Стефанов.

В публично разпространените данни от изтеклите файлове, не се съдържат преки доказателства, че Бойков е разпратил въпросната папка до медиите. Но вече е с повдигнато обвинение от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
3
 
! Отговори
До 150 преди 4 години
Няма грешка в статията, става въпрос за .lock file на Libre Office, алтернатива на Microsoft Office. Lock file-a се създава временно от Libre и е механизмът, който не позволява на други потребители да редактират файла, докато някой работи с него в споделена среда. След край на работата файлът бива автоматично изтриван. В този файл има оскъдна информация за потребителя отварящ файла. Вероятно някой от файловете е бил отворен през Libre по време на архивацията и попада по невнимание в архива.
136
0
 
4
 
! Отговори
АнтиКРИСт преди 4 години
Има I2P тракери, Dark Web тракери, има ChaosVPN и Hyperboria.Има cloud хостинг-и в Зимбабве, има Pastebin-ове по цял свят.Има временно сетъпнати timeout-ващи услуги.А има и замунда и арена в които няма нищо :)
135
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В замунда нищо не може да пусне, защото ще я зачешат на секундата, ако изобщо има нещо за пускане и цялата тази работа не е за отвличане на вниманието с някаква цел. Никой няма да рискува 20 години затвор, за да си пуска торренчета из нета.
134
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прокурора е за бой! Или крайно лошо анализира "доказателствата, от който доказателства нищо не разбира или е некорумпиран!без директна dig fingerprint и пряко доказателство, не може да се докаже, че той е извършител, без да остане огромна вероятност да е невинен!То така ша вземе съда да докаже и корупция в правителството, *** надали!
133
0
 
6
 
! Отговори
Алов преди 4 години
Двечера ще ги пусне в рутракера и замундата и ще се приключи
132
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 138Стига си чел от укипики ве пич. Когато Нокия предложи нещо, други не се появиха, чак след 10-тина години . За теб са били фешън, но за много други бяха най-здравия телефон произвеждан някога с камера която и днес не може да бъде победена . А каво да кажем за трошляците сега с по десет камери на гърба, а скапания ти айпфон се гъне като пластелин, а визията му е като преди петнадесет години, не могат да си направят един дисплей като хората, а РОМа и той назаем, за другите чаркалъци да не говорим.Дай да ти хакна айклауда, че да си влезеш у трошляка - срещу 200 евра разбира се....
131
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хакер е човек който в интернет пространството краде информация за собствена облага без много да се хвали на ляво на дясно какво е забърсал и къде ще го предлага. Няма никакви хакери, НАП си измислят, тиквата с цел ни насочва в друга посока, защото народа вече не може да го диша и примката му се затяга около врата. Спете спокойно, сензацията е фалшива, настана време за бутилки ***, бедни сме като африканците, но ние имаме какво да ядем, но няма с какво да си го купим.
130
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много размисли и стрсти, а 95% не са виждали терминал ....
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Андроид вече беле в разработка през 2005. aGoogle го купи, за да има отговор за това, което всички смятаха за неизбежно ... Че M$ ще направят добър смартфон и ще завладеят пазара .... Ама не се получи точно.
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а И в момента сравняваш каруца с Ферари...
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 137А аз ти казвам, че ти започна с това, как некаф се научил да хакерство *** Симбиан, което е просто жалко, а и спрямо Mac, FreeBSD, Windows и повечето Linux как може Симбиан да е добра? . Нокия загина именно, защото заложи на Симбиан. Бума на смартфоните дойде, когато Стийв показа първия iPhone. Преди това имахме фешън телефони от Нокия, които бяха моден аксесоар и BlackBerry които просто бяха скучни ...
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1355 госини е колосална загуба на време, за да станеш програмист ... пробвай с 2, ама стс една година стаж.
125
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 123Нещо много си се объркал с тази Java MEдо 121За времето си беше и нямаше нито iOS, нито андроид, камоли да говорим за уиндоус мобиле . До 2005 нямаше жив признак от тези мобилни операционни системи. Освен от към софтуер всичко все още си е взаимствано и от към хардуер. За 15 години, смартфоните са си толкова бъгави, колкото беше и Нокията преди тези години, а iOS е написана, за да се знае с колко нацапани в кафяво *** носиш ;)
124
0
 
1
 
! Отговори
АнтиКРИСт преди 4 години
Когато го напушат ше им декриптира някои image файл с сетъпнати виртуалки на който само като отвориш msfconsole и се connectват шелове от различни машини един след друг и ше им обясни че тва е просто един от много други такива image-и и че тва му е докато няма кво друго да прави по сериозно... :)И ще си дръпне още веднъж преди да опитат му земат фаса.
123
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доказателства нулеви ...
122
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С това набедено момче,властта иска да измие позора си пред "оВчеството",заради престъпленията извършени от нея в НАП и МОН,като МОН е просто показано за "тежест",а главният удар е нанесен в НАП и то не с изнесените данни,а с други - операция,копие на операция Търговски регистър.А на Стадото му разиграват поредния етюд от пиеската "ограбване на ограбените".Ограбените да пият пореднта студена вода и да поблеят възторжено за възхвала на "службите",разкрили "престъпника" !
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 129Дай пример за хакер тогава? Защото термина е кракер илиннправо скрипкиди... ама кажи се ...
120
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прокуртурата е повдигнала обвинение без доказателства ! Е немам думи ! Тия копират от америка, там невинни ги осъждат и лежат в затвора.
119
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно, че е много добър хакер. Отличните хакери обаче успяват да се скрият. Все пак е само на 20.
118
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя на снимката оглежда на 45+