Кристиян Бойков – опасният хакер или удобният "образован клошар"?

Според адвокатите му - целта е да се удари компанията, в която работи
Обновена: 17 юли 2019 18:40 | 17 юли 2019 18:40, Александър Попов
241

Кристиян Бойков е запален геймър. В профила си в социалната мрежа често споделя новини за различни хакерски атаки. В последната година Кристиян работи като експерт по киберсигурност в "ТАД Груп". В края на миналата година той направи експеримент пред Новините Он Еър.

"За да ни покаже колко сме уязвими в мрежата, 20-годишният пловдивчанин създаде нова безжична мрежа, която използвахме като доставчик на интернет. В нея въвеждаме данните си за онлайн банкиране. Секунди по-късно той вече ги има, разказва репортерът на Bulgaria ON AIR Благой Цицелков.

"Всяко едно изображение, което зареждате вие, го зарежда и човекът, който ви атакува. Единственият начин е да използват доста по-трудни пароли, а на публични места да използват VPN връзки", разказва Бойков.

Още по темата
От години Кристиян изследва пропуските в интернет сигурността.

"Това е метод, чрез който лице, което е в една мрежа с друго лице, може да гледа трафика, който минава през тази мрежа с цел лична облага", разказва Кристиян.

През 2017 г., когато е още ученик, Кристиян пробива защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Тогава момчето разкри, че личните данни на 1,2 млн. деца са били достъпни на интернет страницата на МОН и всеки е можел да стигне до тях без идентификация. Тогава от просветното министерство поканиха Кристиян да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията. А малко след това получава и покана за работа в TAD Group.

"Видяхме Крис като етично момче, а можеше да манипулира оценките. Министърът изпрати благодарствен адрес към него и така се запознахме", казва Дияна Хаджийска, юристконсулт на TAD Group.

Според експерти, ГДБОП стига до Байков по забравен "lock" файл, в разпространените до медиите данни. Във файла имало информация, че е отварян от компютър с потребителското име - Kpuccc. Този скрит файл обаче не е пряко доказателство, че Кристиян Бойков е изтеглил документите.

"Кристиян е най удобното младо момченце. Той е образованият клошар", смята адвокатът Георги Стефанов.

Според адвокатите на 20-годишното момче, чрез задържането на Бойков се атакува фирмата, в която той работи.

"Взели са му апаратурата. Работи по големи проекти, с отнемането на техниката - удрят компанията. Неговото ликвидиране в момента и изземването на техниката му с данните поставя на колене дружеството", допълва Георги Стефанов.

В публично разпространените данни от изтеклите файлове, не се съдържат преки доказателства, че Бойков е разпратил въпросната папка до медиите. Но вече е с повдигнато обвинение от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Александър Попов стига си писал глупости за момчето ... Клошар бил ... взима 5 пъти повече от тебе.
116
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
119 А и какаово да ме гони? Как се пишеха апове за Нокия преди 15 години? Оооо дааа .... С Java ME, защото лесно се портваха към моторола телефони и не трябваше, да ти пука толкова за какъв силикон кара машинката.
115
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗуюТя Па една държава ... може да се засрами малко...И ти тая дупка ли защитаваш?
114
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брат ти казваш че Симбиан е добра ОС е нека станал хакер и всички ос са базирани на нея! Какво и е базираното на нея? iOS с Cocoa и Objective C идващи от Next? Нищо че беше базирана на същата BSD архитектура, както MAC OS или OS X at the time?А и като човек каже OS всеки нормален разбира десктопски такива първо, после мобилните. сега кажи, че и Windows Mobile е крадена ... Защото имаше легасо мизерии от 94-а в нея.
113
6
 
6
 
! Отговори
Зую преди 4 години
Поредният чалгар...добрите хакери не ги ловят...и не прецакват държавата си като я унижават пред враговете.
112
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 118Не знам какви кошмари те гонят и какви Java ME, но когато си дърпаш горната лента на умния андроид, не забравяй от къде е крадната. Не забравяй й, че симбиан беше базиран в Европа, а днешния андроид в САЩ, как да се развие баце, всичко трябва да минава през краварските щати, през краварските сървари, даже сега като пишеш знаят какво пишеш. Не хресвам ХуйВея, но ще ми бъде много гот, ако си допишат новата ОС и пратят краварите в зимен сън.
111
2
 
24
 
! Отговори
odpo преди 4 години
Позор за България. А момчето преди години ги направи за смях, сега ще е изкупителна жертва за тяхното невежество!
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 122И защо в Замунда, като може, са сиал по 1000 лева за Инди на човек ?
109
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво - ясни са му законите и знае, че няма да е осъден. Това е перфектна реклама.
108
0
 
17
 
! Отговори
Няма да плащам преди 4 години
Няма да плащам нищо , ако изтеглят кредит или някакъв подобен борч по мое име , ще унищожа държавата ! Ще стана поредния самозатворил се вкъщи с ловна пушка , гърмящ командоси ...
107
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е че такиви шматароци работят за държавата, че всеки втори малко по-грамотен на компютърен език би ги направил сами да си говорят, а този ако беше голям хакер, досега информацията която е свалил нелегално да пресъства под формата на торрент в Замунда, Арена или ако ще в Thepiratebay. Другата истна, че този младок не е никакъв хакер, а Боко и сие са се хванали за малките топки.
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може и да нямам 11ти клас (защото прекъснах тогава, за да гоня кариера в беше да), но знам че да правиш програми на Java ME за Симбиан беше нещото, от което кошмарите са правени.
105
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това че файлът се казва Крисс. не е никакво доказателство и аз мога да създам такъв файл без да се казвам така, особено ако имам достъп до неговия компютър.
104
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В.Горанов министърът ни не е декларирал пред Сметната палата месечен доход от 490 хиляди лева...какъв примерен финансов министър си имаме. Преди забравяме да декларира имот от кума, сега - пари които жена му получава като консултант на Домусчиев. Самият Горанов също е консултант на Домусчиев. ЯВно много разбират от футбол той и жена му.При това - половин милион ВСЕКИ МЕСЕЦ? . А Консултанските договори са тип граждански договори и обикновено се плаща сумата на шест месеца.
103
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 109За онова време по-читава ОС от Симбиан нямаше и днешните са разработени въз основа на нея. То си толкова неук, че няма на къде, а от устата ти пълзят само змии .Вземи се образовай малко, че си много *** .
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 111Забравял, че за да работи всичко това е нужно, първо да се приложи, след това, да няма папагали по веригата, който са си вързали андроида за компа, за да свалят пиратски МР3ки на работа ... и паролата да им в рождената дата, ама наобратно.
101
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
107 - хайде да не се сравняваме с Германия. там има правосъдие, разузнаване, контраразнаване, закон за защита на свидетелите. Какво от това има България? Нищо!Ако те хване разузнаването с едни "железни" доказателства знаеш че едни 15 години не ти мърдат. Тогава за теб е по-добре да станеш агент на разузнаването и да работиш с тях. А в България? Първо ДАНС и ГДБОП са некадърни, няма гаранция че ако си с тях няма да те предадат, второ съда е подкупен и лесно ще се отървеш.
100
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 101На базата на какви знания, "смяташ така?
99
1
 
3
 
! Отговори
младежът преди 4 години
Освен криптирани данни с предимно АES 256, което не се краква за секунди нито начина на споделяне на ключа - предимно има и мулти фактор автентикация. Та разбиричаите моля да обяснят.
98
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо трябва да вярваме, че младежът е хакера? Всеки който разбира от IT - технологии е нясно, че един хаква, а друг манипулира данните!