Като не харесвате българска музика, яжте пасти

Най-въртените песни в българския ефир са... румънски
Обновена: 28 дек 2010 11:55 | 24 дек 2010 14:10,
204
Като не харесвате българска музика, яжте пасти

0,1. Това е процентът на българската музика в българските медии.

Класическите оправдания са, че не им е във формáта, че не е достатъчно добра, че феновете не искат да я слушат. Радиата работят с „проверени“ плейлисти и почти нищо ново, неизвестно, непознато няма място там.

Поредното доказателство е официалната годишна еърплей класация на България, изготвена от БАМП и Nielsen Music Control, която излезе тази седмица. Тя отразява реалния брой ротации на 20-те най-популярни радиостанции и музикални ТВ канали у нас.

И показва, че най-слушаното парче е Samba на румънката Андреа Баника, което е в компанията на още 2 румънски песни в топ 10 (цялата класация + медиите, на които се базира вижте тук!).

Ако изключим специализираните станции за рок, българска музика и попфолк, родната продукция нито се гледа, нито се слуша в електронните медии (без интернет).

Естествено, изключения не липсват – има група от поп изпълнители, всички станали известни в началото на десетилетието или преди това, които имат достъп до ефир – Графа, Мария Илиева, Миро, Галя, Любо. Старите и нови песни на групи, като Остава, D2, Ъпсурт, Gravity Co и Уикеда също от време на време, макар и по-рядко, пробиват стената. Както и носталгичният звук на българската естрада. Първите сингъли на победителите от музикални риалитита. И не на последно място – платените от голям рекламодател ротации, които произвеждат „хитове“ .

От другата страна е така нареченият „ъндърграунд“ – десетки качествени изпълнители и групи, които пълнят клубовете в столицата и страната цяла година, но явно не са достатъчно „радиофонични“, или вписващи се в дадения формат.

Всички те съзнателно са абдикирали от всяко желание за медийна популярност и активно и адекватно ползват социалните мрежи и каналите за видео споделяне като ефективен начин за комуникация.

Привържениците на българската музика биха казали, че държавата трябва да подкрепя продукцията си (известния „френски модел“), но любов и фенове със закони не се произвеждат.

Освен това шовинизмът на българите у нас и в чужбина е изцяло насочен към музиката, която е най-близка до фолклора. Правилният бизнес модел, с който поп фолкът работи, направи индустрия, чиито производен цикъл е затворен в себе си (записи, медии, промоция, клубове, разпространение, мърчъндайзинг и т.н.) и съответно – идеално работещ. Доказателство: тази година Пайнер с лека ръка направи турнето си безплатно.

Чуден пример от последните дни е премиерата на новото парче на Румънеца и Енчев (справка - тук), която съвпадна с представянето на нов и доста поп насочен дует – Dokle & Greesh. Излишно е да се споменава, че рапърското дуп присъства в сутрешни блокове, печатни медии и радиостанции въпреки негативния аспект на говорене за откровената чалга в парчето и неадекватно плагиатстваните идеи във видеото.

За сметка на това новаторското представяне на Urban/Hot AC дуото заинтересува малък брой медии и събра предимно музиканти в претъпкания клуб, където бе представено.

На същия принцип любими на медиите са Красимир Аврамов и Деян Неделчев. Заради тъжната народопсихологическа черта да не харесваме собствената си музика (артисти, творци, интелектуалци, всички, които не са „като нас“ и които трудно можем да принизим с подигравки).

Така със слаба обществена подкрепа преминаха всички протести на различните артистични гилдии, въпреки целенасочените (осъзнати или не) действия на Министерство на културата в посока откровена вреда на редица изкуства. Докато евтината сапунка между попфолк певица, плеймейтка и футболист бе на всички първи страници и в праймтайма.

Кръв, секс, скандали и евродиско.

Има ли алтернатива на всичко гореописано? Споделете мнението си!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
17
 
! Отговори
komentor преди 13 години
всички "чалгари" == потомци на турци... то излиза че 90% от населението ни носи турски гени, колко жалко...
168
0
 
27
 
! Отговори
Гацко преди 13 години
Каквото се търси, това се произвежда ! Защо да храня свинете с хайвер, като харесват помия !?
167
2
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Почти във всяко едно отношение сме посредствени като нация, музиката/културата ни не е изключение. Чалгата като индустрия работи, защото там са наляти ужасно много пари, макар и на загуба. Питайте някой български музикант дали може да се изхранва с авторска музика. ПиЯно баровете убиха клубната музика, а с нея и надеждата за млада ъндърграунд публика. Сега нека някой да поговори за прословутия български дух, след това да изгледа един турски сериал. Честито на печелившите и весела Коледа!
166
1
 
6
 
! Отговори
Тишо преди 13 години
Автора е пропуснал да посочи кои са тези качествени ъндърграунд групи, които са така недооценени от медиите ни... Тъжната истина е, че само чалга изпълнителите произвеждат. Другото са някакви повърни на *** като Графа от които на човек само му се драйфа. Което пък е още по-жалко на фона на великите ни изпълнители от близкото минало като Васко Найденов и всички останали.
165
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз ясно показах, че изобщо не харесвам Азис. Но да отричш, че е успешен в страната ни е смешно. Не страдам от комплекси, просто изразявам мнение. И да чалгаджийките са пошли, но с какво са по-малко пошли от т.нар. западни изпълнители като Гага, Риана и тям подобни? Разликата е никаква освен в мащабите и цената на пошлостта. Това е тяхната поп музика, а нашата е чалгата. Не ти харесва не слушаш това е.
164
10
 
7
 
! Отговори
Музикален инвалид преди 13 години
Живеем в страната на неогранчените възмможности. Правим сравнение между стиловете песни. Предпочитам Румяна - Две очи разплакани пред LIL JOHN I THE EASTSIDE BOYS - MOVE BITCH.
163
0
 
7
 
! Отговори
mm преди 13 години
Аз съм на мнение че има доста качествена Българска музика но е от жанрове които така или иначе не са особено популярни. Проблема е в Българската популярна музика, диско, денс и прочие глупости. Нашите еквиваленти на западните такива са наистина жалки. Много слаб маркетинг, слаба визия....слаби са във всяко едно отношение. Единственото в което не са слаби е реването и надуването.
162
0
 
6
 
! Отговори
Al преди 13 години
Българска музика?????????? Не познавам такава......... това е едно и сщто Турска,Гръцка........... единствено такива като Валя Балканска певци напомнят че сте Славяне...........
161
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Просто няма качествена българска музика напоследък.Няма ли качествена музика, няма и пазар за нея.Пазар... ?!?!?Сещате ли се от къде можете да си купите някой албум във вашия град, от лицензиран магазин. Защото аз не!Колкото до "Ъпсурт" те си заеба.а феновете. За 5 години имат само 2-3 нови парчета.И стига са пищяли всичките културтрегери за музика и пари.Не съм фен на чалгата, ама Пайнерите как успяват?!?
160
0
 
15
 
! Отговори
Пегъзий Музовски преди 13 години
Половината нови изпълнители пеят по-зле и фалшиво от мене :D
159
0
 
9
 
! Отговори
б.г. преди 13 години
хора , хубавата музика е тази , която остава и се слуша и от следващите поколения . чалгага не се слуша , а се гледа - силикон и кълки , нелоша гледка , понякога , но не е музика . не е музика , защото не авторска , а най често / винаги / на сръбска , турска или румънска мелодия , прикачен текст , от година на година по безсмислен . текста е последна грижа - коя българска чалга песен / не певица / е пробила навън ? абе , май ми е малко ракията ...
158
4
 
0
 
! Отговори
Гойко преди 13 години
Хайде стига с това - публиката била виновна..Като почнат да изкарват хубави песни, всеки ще предпочете да слуша на български. Ъпсурд, Графа - слушат се.
157
0
 
1
 
! Отговори
Оле преди 13 години
Еее, вие пък, що просто не сменихте станцията!
156
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много малко са качествените бг изпълнители.Аз лично симпатизирам на" Ъпсурт" "УИКЕДА"и някои други.В ъндърграунд средите има доста повече попадения които са си добри.Говоря за по метъл неща. Такава музика обаче няма как да стане толкова слушана по нашите географски ширини.Тука не е Финландия и Норвегия,където метал музиката е всъщност музиката на народа.
155
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Според мене както Азис, така и румънските песни изкуствено се налагат на българите чрез наливане на много пари. И както някой по-долу написа-когато се пуска постоянно и само това хората започват да го слушат. Дълго време по неволя в работата слушахме заради един колега "рЕЙдио фреш" и се чудех какви са тия толкова шаблонни зомбиращи песни дето се въртят там. Оказа се че до една са румънски. Един ден някой не издържа и радиото се оказа с прерязан кабел :)
154
0
 
12
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Kой ти каза, че азис е "вървежен"??? "Планетата"??? Ха-ха-ха! На тебе ако са ти интересни разни ***, които се правят на гейзери или разни *** със странни устни, то на много не са им интересни. Да ти имам интересите... На това ли са те възпитавали - на пошлост и парвенющина? Бърррр! Гадост!
153
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И в допълнение - защо един изпълнител като Азис е толкова известен и вървежен? Защото въпреки цялата си ***, селяния, простотия и пошлост той прави нещо различно. Не казвам, че всеки мъж трябва да си завре паунови пера в г.за и да започна да носи пола, но оригиналноста и новаторството, било то и в най-просташката му форма са интересни.
152
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Просто тук не се прави хубава музика. Толкоз. Всичко се създава от едни и същи хора по един и същ начин. Никакви нови лица и ако има такива са тотално неадекватни. Далеч съм от мисълта, че народа ни е толкова талантлив, колкото си мислят 90% от хората, но за всеки случай със сигурност някъде се крие някой по-голям талант от Андреа и другите певачки и Миро от Каризма. И изобщо не ми пробутвайте това, че преди музиката била хубава... То как няма да е хубава като през тоя комунизъм друго не е имало. То и на мен да ми въртят една песен 1000 пъти и на мен ще ми хареса накрая.
151
3
 
4
 
! Отговори
boy преди 13 години
Песните които се правеха преди в България, бяха тотални хитове - Атлас - Кукла, Авеню - Бягство и до днес се помнят и пеят. Дори и поп-фолка преди беше по-хубав пример- Глория, Камелия.. А днешните бг песни са еднодневки - днес - хит, утре вече забравена.
150
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Според г-жица/г-жа Пенева шовинист е всеки българин, който слуша българска народна музика, така ли излиза?