Като не харесвате българска музика, яжте пасти

Най-въртените песни в българския ефир са... румънски
Обновена: 28 дек 2010 11:55 | 24 дек 2010 14:10,
204
Като не харесвате българска музика, яжте пасти

0,1. Това е процентът на българската музика в българските медии.

Класическите оправдания са, че не им е във формáта, че не е достатъчно добра, че феновете не искат да я слушат. Радиата работят с „проверени“ плейлисти и почти нищо ново, неизвестно, непознато няма място там.

Поредното доказателство е официалната годишна еърплей класация на България, изготвена от БАМП и Nielsen Music Control, която излезе тази седмица. Тя отразява реалния брой ротации на 20-те най-популярни радиостанции и музикални ТВ канали у нас.

И показва, че най-слушаното парче е Samba на румънката Андреа Баника, което е в компанията на още 2 румънски песни в топ 10 (цялата класация + медиите, на които се базира вижте тук!).

Ако изключим специализираните станции за рок, българска музика и попфолк, родната продукция нито се гледа, нито се слуша в електронните медии (без интернет).

Естествено, изключения не липсват – има група от поп изпълнители, всички станали известни в началото на десетилетието или преди това, които имат достъп до ефир – Графа, Мария Илиева, Миро, Галя, Любо. Старите и нови песни на групи, като Остава, D2, Ъпсурт, Gravity Co и Уикеда също от време на време, макар и по-рядко, пробиват стената. Както и носталгичният звук на българската естрада. Първите сингъли на победителите от музикални риалитита. И не на последно място – платените от голям рекламодател ротации, които произвеждат „хитове“ .

От другата страна е така нареченият „ъндърграунд“ – десетки качествени изпълнители и групи, които пълнят клубовете в столицата и страната цяла година, но явно не са достатъчно „радиофонични“, или вписващи се в дадения формат.

Всички те съзнателно са абдикирали от всяко желание за медийна популярност и активно и адекватно ползват социалните мрежи и каналите за видео споделяне като ефективен начин за комуникация.

Привържениците на българската музика биха казали, че държавата трябва да подкрепя продукцията си (известния „френски модел“), но любов и фенове със закони не се произвеждат.

Освен това шовинизмът на българите у нас и в чужбина е изцяло насочен към музиката, която е най-близка до фолклора. Правилният бизнес модел, с който поп фолкът работи, направи индустрия, чиито производен цикъл е затворен в себе си (записи, медии, промоция, клубове, разпространение, мърчъндайзинг и т.н.) и съответно – идеално работещ. Доказателство: тази година Пайнер с лека ръка направи турнето си безплатно.

Чуден пример от последните дни е премиерата на новото парче на Румънеца и Енчев (справка - тук), която съвпадна с представянето на нов и доста поп насочен дует – Dokle & Greesh. Излишно е да се споменава, че рапърското дуп присъства в сутрешни блокове, печатни медии и радиостанции въпреки негативния аспект на говорене за откровената чалга в парчето и неадекватно плагиатстваните идеи във видеото.

За сметка на това новаторското представяне на Urban/Hot AC дуото заинтересува малък брой медии и събра предимно музиканти в претъпкания клуб, където бе представено.

На същия принцип любими на медиите са Красимир Аврамов и Деян Неделчев. Заради тъжната народопсихологическа черта да не харесваме собствената си музика (артисти, творци, интелектуалци, всички, които не са „като нас“ и които трудно можем да принизим с подигравки).

Така със слаба обществена подкрепа преминаха всички протести на различните артистични гилдии, въпреки целенасочените (осъзнати или не) действия на Министерство на културата в посока откровена вреда на редица изкуства. Докато евтината сапунка между попфолк певица, плеймейтка и футболист бе на всички първи страници и в праймтайма.

Кръв, секс, скандали и евродиско.

Има ли алтернатива на всичко гореописано? Споделете мнението си!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
5
 
0
 
! Отговори
") преди 13 години
Мисълта ми е, че не може да си редактор на някаква подобна радиопрограма или телевизия и да нямаш връзки с различни лейнъли, промотъри, продуценти, изпълнители и прочие. Медиите са медии ,за да бъдат актуални и да предават актуална информация. За тва тука е смешно като си пуснеш радио , щото е по-вероятно да пуснат любимата музика на баба ти, отколкото твоята. Музиката вече е далеч повеч от изкуство, но това е друга тема.. :)
148
2
 
1
 
! Отговори
") преди 13 години
Пусни си коя да е телевизия, има си специализирани предавания или часове за подобни неща. Ти представяш ли си да се въртят в едно радио Ру КОлева, "Щурците". LOGO5 примерно, Лили Иванова, Веско Маринов, Мишо Шамара, Д 2, ФСБ и Васко Кеца,.... хахаха, не че не е същото в момента де
147
4
 
1
 
! Отговори
") преди 13 години
Виж какво, нямам причина да не ценя българското, обаче е хипер смешно каквото и да е радио да върти от 60-те до днес, сещаш ли се :) Иначе съм фен на Маргарита Хранова и Мистерията на българските гласове, ама как да е. Просто ти казвам, че говориш абсурдни неща. 2010 сме, не може да се въртят парчета от 60-те,70-те,80-те,90-те ако, ти чуваш ли се...
146
1
 
5
 
! Отговори
Пегъзий Музовски преди 13 години
Всъщност има тук-там по някое ново и прилично парче...Примерно "Чуй ме" на Мариана Попова и Орлин Горанов... Макар, че в това парче ако не пееше точно Мариана щеше да е още по-добре...Та има - на годината по 1-2 песни... Какво да харесвам на песен, само защото е българска, като 5 минути след като съм я чул и вече не и помня нито мелодията, нито текста...Що ме кефи Ase of Base ? Що SNAP ? Що Мадона ? Д2... Любо от ТЕ... По-известни с клюките около тях, отколкото с песните...Пфффф
145
3
 
5
 
! Отговори
Ценител на БГ музика преди 13 години
До 148 Ясно съм писал " ОТ 60 години до ДНЕС" Явно това стана българска черта да правим извадки от контекста които ни са изгодни. Каде точно съм написал да слушаш музика само от 60-те години или правиш игра на думи. Жалко че ненамираш нещо което да ти хареса българско в ефира. Ето това е абсурдно , че го и твърдиш , ужас . Каква извратена нация сме станали , българин срещу българин да спори против БГ музиката. Хора опомнете се...
144
1
 
0
 
! Отговори
до lokster преди 13 години
А ти търсиш ли си любима БГ банда/групаизпълнител/МС или чакаш някоя медия да открие музиката за теб ?
143
2
 
11
 
! Отговори
lokster преди 13 години
Българската музика в момента, е нещо като съвременен вариант на "естрадната" музика от социализма - жалък опит да се копира западната музика.Нямаме нито ЕДИН наистина успешен изпълнител - всичките са "известни с това че са известни", а не с музиката си.Чалготиите пък са си софт-порно отвсякъде - нямат нужда от коментар.ТОВА ли да се пуска по радиото/телевизията?!В това отношение Румънците се оритнтираха много по-добре - успяха да си създадат собствено звучене, което да се продава по света.
142
0
 
4
 
! Отговори
NDM преди 13 години
Весела Коледа на всички Ви!Дано не се караме повече така.
141
2
 
1
 
! Отговори
NDM преди 13 години
Грубо е 78Аз ги слушам тия групи. Кефят ме и... определено не съм ***.Всяка музика, която не те дразни е ХУБАВА. За дупката - тя си е моя - каквото си искам ще правя с нея - ти си последния човек, който има право да ми каже...
140
6
 
3
 
! Отговори
До Ценител на БГ муз преди 13 години
Искам да те питам кое му е актуалното на БГ радио - медия пускаща музика от 60-те. Ти представяш ли си след 50 години да пускат любимите ти песни по радиото и телевизията. Това е абсурдно.
139
1
 
2
 
! Отговори
Ценител на БГ музика преди 13 години
До 141 Човече ти си изгубил своята единтичност на Българин щом не намираш нищо Българско което да ти хареса. Ето такива хора като теб са жалки и заслепени от всичко чуждо тенденциозно отхвърлящи родното. Важното че ти харесва мелодията , може да те псуват по румънски , но какво от това. Поне казваш че слушаш чалга , така ясно си казал що за човече си.
138
0
 
1
 
! Отговори
Ъндърграунда преди 13 години
Истината е, че ние сами трябва да се промотираме и да се бутаме, иначе няма как да стане. Не винете чалгата, това е все едно да обвините нещо / някого за собствената си немощ. Трудно е, но никой не е казал, че ще бъде лесно... а и лесни неща в тоя живот няма. Не може записа ти да звучи като ла*но, да снимаш смешен клип и да очакваш нещо. Не може да си българският еквивалент на някаква група и да се наричаш артист.
137
0
 
1
 
! Отговори
142 преди 13 години
Има и добри български денс парчета, провери star tatooed. У нас изобщо не ги промотираха, но във франция бяха номер едно преси 3 години. А песните им са уникални...
136
1
 
4
 
! Отговори
Ценител на БГ музика преди 13 години
Слушайте БГ Радио и се наслаждавайте на качествена Българска музика от 60-те до днес . Статията по горе е от типа ".....вижте какви сме нещастници..." Явно е писана от човек който се базира на разни социалогически извадки и до там е изчаткал че е превърнал статията в социалносекуална тематика на болния си мозък.
135
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Полагам титанични усилия да науча един приятел да слуша джаз ... ама не става
134
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво да се прави, Български поп/денс или няма или не струва. В това отношение румънците са много пред нас и е нормално да им харесваме музиката. Аз лично слушам много румънска музика, въпреки че не разбирам текста, защото ми харесва самата мелодия. Докато чалгата е съвсем различна тема - това е музика за разпускане и пасва идеално за малките часове.
133
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българската музика е като филмите-назовете една песен да е станала поне регионален шлагер/не става дума за европейски/ или един филм.Що за композитори,режисъори?Велики от София до Кюстендил и обратно.Един Теди Москов остана само.
132
0
 
1
 
! Отговори
sf преди 13 години
ti si gladak,gladak ta chak plosak
131
0
 
6
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Причината е, че се влагат луди пари в чалгата, а в качествената музика - не. Разбира се, всяка уважаваща себе си медия няма да пуска чалга и така се получава един слаб продукт за уважаваната част от медиите и обществото и силен продукт за най-ниския слой "консуматори".
130
0
 
5
 
! Отговори
Къде е новината? преди 13 години
Г-жо Пенчева, моля отговорете ми на 2 (за Вас сигурно елементарни въпроса):1. какво разбирате под понятието шовинист?2. Къде е новината в статията - какво интересно ни казвате - за мене нищо - същото, като да напишете, че англоезичните песни имат превес в ефира (което е така почти във всяка европейска страна).И ако ми позволите един коментар - радиа в България бол - който иска слуша чалга, който иска само българска музика, който иска всичко останало или националното радио ...