Седмица с Dnes.bg: ФСБ, Мегаум, Glen Miller Orchestra

Най-интересното в културния календар на София
Обновена: 13 дек 2010 14:09 | 13 дек 2010 12:10,
4
Седмица с Dnes.bg: ФСБ, Мегаум, Glen Miller Orchestra
Снимка: АРТ БГ

13 декември, понеделник

ПРЕМИЕРА

Мегаум
След няколко седмици успех в боксофис класациите в САЩ и света, анимацията идва и у нас, за да развесели не само децата, а и техните придружители. В пъти по-забавен от другата скорошна „злодейска“ история (Despicable Me), „Мегаум“ е добре разказан, с отчетливи поуки и много топъл и естествен хумор. Сюжетът се върти около нетипичен суперзлодей и неговите абсурдни съюзници и врагове, които му помагат да намери истинската си същност...

Хрониките на Нарния: Плаването на разсъмване
В поредния филм от Хрониките, пътуването в страната Нарния е по море и стига до края на света. Целта отново е да бъде спасено Доброто и да бъде помогнато на неговия защитник – Аслан. Мисионери са само малките Едмънд и Луси, допълнени в приключенията от досадния си братовчед Юстис Скруб и принц Каспиан. По пътя си те срещат множество врагове и приятели, а приказният характер на поредицата се връща към светлата и изцяло насочена към по-малките зрители стилистика.

Такъв е животът
И обърната с главата надолу, холивудската формула за романтична комедия се е превърнала в огромно розово клише. Аз го знам, вие го знаете, и авторите на „Такъв е животът“ очевидно също го знаят. Въпреки това са опитали нещо оригинално, като вместо линията влюбване-проблем-раздяла са тръгнали от крайно негативната емоция. Така мъж и жена, които не могат да се понасят, се оказват попечители на бебе, затрупани от дразнещото присъствие на другия и от тон нови отговорности. Понякога пътят е заобиколен, но любовта е по-силна от всичко. Ако не в живота, поне във филмите.

ТЕАТЪР/ИЗЛОЖБА

Възгледите на един учител за народното творчество / Героите на Коко Азарян

Годишнината от смъртта на един от най-големите български театрални режисьори ще бъде отбелязана с две събития. Изложбата „Героите на Коко Азарян“ на Иван Дончев е във фоайето на Младежки театър и показва фотографии от негови представления и репетиции. От 19,00 часа във Фоайето на Народния театър Камен Донев ще изиграе моноспектакъла си „Възгледите на един учител за народното творчество“, със специалното участие на Теодосий Спасов и танцьори от ансамбъл „Филип Кутев”. Приходите от представлението ще бъдат дарени за заснемането на трилогията представления по Чехов – лебедовата песен на Крикор Азарян.
Народен театър/Младежки театър

МУЗИКА

ФСБ
След турнето си във Варна и Пловдив легендарната банда ще представи новия си албум и на заключителен концерт в София. 35-годишната история ще оживее, а заедно с Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев на сцената ще се качат млади български музиканти, за да възродят както вечните хитове, така и новия репертоар на ФСБ. Бонусът са лайт шоу, специална сценография и уникална мултимедия с документални кадри.
Национален дворец на културата, Зала 1
13 декември (понеделник), 19,30
КИНО

Future Shorts The Very Best Of 2010
Декемврийската програма включва музикалните видеа на легендарния Мишел Гондри, експериментаторите OK GO, позитивната анимация "Загубените племена на Ню Йорк", изключително "френският" и забавен Voyage D'Affires и много други чудни късометражни филми от всички жанрове. След цяла година тежка селекция сега предстои да видим и черешката на тортата...
Червената къща, Червената зала
13 декември (понеделник), 19,30

14 декември, вторник

ТЕАТЪР

Битие 2
Текст на един от най-нашумелите драматурзи в света – Иван Вирипаев. Базиран е върху писма, монолози и песни на лекуващата се от шизофрения учителка Антонина Великанова, за която отиват и парите от платените авторски права на текста. Режисирани от Николай Ламбрев-Михайловски, в постановката се раздават младите актьори Савина Бързева, Дамян Тенев и Илиян Марков. Драматургичният експеримент ги води от обърканото бръщолевене, през трансовото пеене на мръсни песни, до гигантските и по руски дълбоко развити въпроси за Господ, любовта, смисъла и вселената.
Сфумато
14 декември (вторник), 19,00

КИНО

Писател в сянка
Едно от събитията в киното на 2010, филм с истинско напрежение, страхотна актьорска игра, мъжкарска режисура, брилянтен сценарий. Ако случайно сте го изпуснали в моловете, поправете се, докато все още го има на голям екран...
Дом на киното
14 декември (вторник), 20,45

15 декември, сряда

ТЕАТЪР

Дама Пика
Мрачна, стилна и страшна е постановката по класическата повест на Пушкин, режисирана от Бина Харалампиева. В нея освен залогът на картоиграчите, на масата е сложен и човешкият живот, често рискуван в името на власт, пари или любов. Главната роля е на Илка Зафирова – графиня, известна като Дама пика заради легендата на богатството й – спечелено на покер благодарение на дявола – салонен благородник (Атанас Атанасов). Нейната цел е да омъжи внучката си, а подходящият жених е Херман (Александър Кадиев). Той обаче не изтегля печелившите карти, и така водовъртежът от страст, клюки, дуели, балове и любовни авантюри поглъща всички герои в една вълнуваща и напрегната постановка.
Малък градски театър „Зад канала“
15 декември (сряда), 19,00

МУЗИКА

Михаил Йосифов секстет/Sentimental Swingers

Още след първото представяне на Sentimental Swingers заедно с Михаил Йосифов секстет на парти на Smugglers Collective публиката изпадна в екстаз от появата на женското ретро суинг и джаз трио. Рони от Nasekomix, Деси от Phuture Shockи прекрасната русокоса Вера са ангели на времето, които ни връщат към 50-те години с концептуални облекла и сценично поведение, и, разбира се – своята музика. Заедно с Михаил Йосифов секстет те успешно претворяват атмосферата на задимените корабни или кабаретни барове от първата половина на миналия век. Ако си фен, за нищо на света не ги изпускай!
Soul In Da Hole
15 декември (сряда), 22,00

КИНО

С глава надолу
Филмът на Петр Зеленка е сладко-горчива история с главен герой Петер Ханек – морзов преводач на международното летище в Прага, който запълва времето, наблюдавайки през прозореца съседите си, когато правят секс. Докато той чезне от любов по Жана, баща му зарязва вятърничавата му майка заради свободомислеща скулпторка. От романтична комедия в началото към края филмът клони към драмата, но краят е приятно тъжно смешен... като живота.
Euro Cinema
15 декември (сряда), 18,15

16 декември, четвъртък

МУЗИКА

Glen Miller Orchestra
След успешно световно турне Glen Miller Orchestra идват у нас с програма, включваща блестяща селекция от най-големите джаз и суинг класики на големия композитор Глен Милър, пресъздаващи историята на суинга от 1940 г. до 70-те и 80-те на миналия век. Атмосферата ще нажежат Smugglers Collective, а настроението и удоволствието са гарантирани.
Национален дворец на културата, Зала 1
16 декември (четвъртък), 20,00

Rubikub
Групата на Гери Турийска бързо набра скорост с репертоар от авторски песни и кавъри и точно месец след премиерния си концерт Гери и момчетата се завръщат в Radio Cafe, за да покажат как я карат и, разбира се, да се позабавляваме заедно.
Radio Cafe
16 декември (четвъртък), 22,00

ТЕАТЪР

Ecorche
Танцовият спектакъл на Мирослав Йорданов и Валери Миленков е органичен монолог на тяло фетиш, концентриран в разреза и докосването. écorché изследва динамиката на тяло, прогонило личността, мислещо своите граници и цялост, радикално в жестовете си, разтворено и чувствително. Тялото, костюмът, звукът и светлината са превърнати в една обща машина, която сама прави безкръвен разрез в собствената си кожа. Той е далечен на насилието и смъртта, той е цивилизован и съзнателен жест, рационален и жесток в точността върху идеята за собственото тяло.
The Fridge
16 декември (четвъртък), 20,00

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: ФСБМегаум
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
14
 
! Отговори
@1 преди 13 години
хахахаххаа... браво!:))))))
1
0
 
18
 
! Отговори
Киро пора преди 13 години
ето малко и за културния календар в провинцията .в град Перник ще се проведе публично линчуване на кореняк софянец. културното мируприятие ще се провиде в центара на града със любезното съдействие на общината която ще усигури два камьона с камани.в град Дупница ще се проведе традиционното състизание по вадене на пирони от дъска със ***. 15.12.10 джас-къмпани-турбо-продакшънс и туенти-сенчари-фокс представят мега звездата Милко Калайджиев мястото е гр Пловдив на централната улица вход св