Седмица с Dnes.bg: Откат, Illmate, Зеленият стършел

Най-интересното в културния календар на София
17 яну 2011 15:15,
0
Седмица с Dnes.bg: Откат, Illmate, Зеленият стършел
Снимка: ТБА

17 януари, понеделник

ПРЕМИЕРА

Булевард Лондон

Въпреки че режисьорският дебют на Уилям Монахан (работил като сценарист с Мартин Скорсезе и Ридли Скот) разказва титанично банална история, всъщност става дума за добре направена крими драма с европейски привкус. Сюжетът следи току що излезлия от затвора Мичъл и неговата борба да не попадне отново в мрежата на мафията, докато бавно се влюбва в изолирана от света млада кинозвезда, която пази от папараците. Красиви кадри, добър ритъм, градация на труповете и насилието, право пропорционална на емоционалния градус. Определено филм за голям екран.

Зеленият стършел
Персонажът от едноименната радио пиеса, вдъхновил поредица от екшън герои, като Iron Man, Спайдърмен и Батман най-сетне получава добра екранизация, благодарение на премерената и стилна режисура на Мишел Гондри и сценария на екипа комедийни специалисти Сет Роген и Евън Голдбърг. Между любовта към жанра и здравословното количество ирония, „Зеленият стършел“ не е шедьовър, но определено ще зарадва всички фенове на оригинала. Сюжетът разказва за Брит Рейд - милионер, плейбой и известна медийна личност, отегчен от живота си и леко влюбен в секретарката си. Един ден, Брит спасява живота на Като, японец с изключителни бойни умения и в замяна на това получава супермощната си „Черна Красавица” и възможност да брани доброто в град на злодеяния.

ТЕАТЪР

Римска баня
Фактът, че Guardian „закъсняло“ поставя Станислав Стратиев в редица с Вацлав Хавел и Славомир Мрожек и нарича британската постановка на „Римска баня“ „искряща версия с феноменална енергия“ е достатъчно впечатляващ, за да нямаме търпение да проверим как изглежда български текст в очите на британски театрален екип. Спектакълът на Театър Аркола, Великобритания е дело на Джъстин Бутчер - признат майстор на политическата сатира и многократно награждаван писател, от когото определено можем да очакваме интересно решение...
Народен театър, Камерна сцена
17 януари (понеделник), 19:00

МУЗИКА

Cherry Poppin Daddies Before Party
Ще загреем за концерта на суинг титаните в петък с понеделнишко парти на диджеите от Smugglers Collective, които ще осигурят качествена суинг селекция и Lazy Face от The Reggae Boys, на когото се надяваме за добра подборка от ска материал, също типичен за Cherry Poppin Daddies.
Строежа
17 януари (понеделник), 21.00

18 януари, вторник

ТЕАТЪР

Мъртвата Дагмар, или малката кибритопродавачка
Ироничното преобръщане на класическата детска приказка е поредният успешен и оригинален опит в драматургията на ghostdog, когото познаваме от „Пеперудите са всъщност изтребители“. Режисирана от Ида Даниел, постановката показва една нощ, в която оперативните дежурни служители на Ада и Рая разследват случая с измръзналото и обгорено тяло на малката кибритопродавачка Дагмар. Опитвайки се да установят виновниците за смъртта й, те разпитват призованите разказвачи. Андерсън обаче не е сред тях...
Сфумато
18 януари (понеделник), 19.00

МУЗИКА

Мирослава Кацарова
Тя владее лекия бразилски джаз, танцува с повея на юга и знае как да ви поведе на пътешествие към непознатите земи на музикалната лекота. Поредният й концерт обещава всичко това и още – добри музиканти, стилна атмосфера и нови песни.
Sofia Live Club
18 януари (понеделник), 21.00

КИНО

Полицаи и крадци
Филмът от 1951 година е за любителите на старите черно-бели комедии, с привкус на фарс и участие на емблематични комици, като Тото. В „Полицаи и крадци“ той играе Фердинандо -  дребен мошеник и крадец, когото сержант Ботони (Алдо Фабрици) си поставя за цел да залови. Традициите на нямата американска комедия и италианският неореализъм са се слели и резултатът е една забавна и човечна комедия.
Одеон
18 януари (понеделник), 19.30

19 януари, сряда

КИНО

Future Shorts 2011

Януарската програма на международната филмова мрежа за късометражни кино Future Shorts ще ни отведе с балон на 100 000 метра височина, ще ни качи на домашно направен космически кораб, ще ни повози със специален автобус за гей двойки пътуващи към легален брак. Ще видим още мъчително убийство в кухнята и защо всъщност сме това, което гледаме. Програмата показва възможностите за изследване на света и задаване на въпроси, без да осигурява готови отговори. Провокативното музикалното видео на Шарлот Гинсбург – Heaven Can Wait, също няма да те остави безразличен.
Дом на киното
19 януари (сряда), 21.00

ТЕАТЪР

Апокалипсисът идва в 6 вечерта
Пиесата на Георги Господинов, режисирана от Маргарита Младенова, е сред сполучливите опити за преразглеждане на т.нар. изгубено поколение на Прехода. Фрагментарен и типичен за модернизма текст, който ни среща с неуспеха, несигурността, лутането в пространството, времето и себе си. Невидим снайперист броди из града, а неговите обитатели са едновременно жертви и съучастници в убийства. Малките престъпления на всекидневието. Тъгата се смесва с меланхолия и носталгия – по живот, който така и не се осъществява... като обещанието за едно по-красиво бъдеще.
Малък градски театър „Зад канала“
19 януари (сряда), 19.00

20 януари, четвъртък

ПРЕМИЕРА

Откат
След брилянтния дипломен „Пухеният“, младият режисьор Стайко Мурджев поставя втората пиеса на Захари Карабашлиев на театрална сцена. „Откат“ се движи между фикцията и действителността, гротеската и реалността,  иронията и самоиронията. Съвременният фрагментарен сюжет е доразвит с модерния език на сценографията, 3 D анимация, пластика  и оригинална музика.
Театър Българска армия
20 януари (четвъртък), 19.00

МУЗИКА

Illmate
Лейбълът, събрал няколко от най-прогресивните български рап формации ще представи продукцията си под формата на общ концерт на Logo5, Wosh MC и Fars, подкрепени от силната подгрявка на DJ Darkstep. След издаването на обещаващия дебют „Петилетка“ и няколкото концерта, с които Logo5 го представиха, стана ясно, че Illmate определено имат какво да кажат. Затова ако си фен, ги чуй!
Строежа
20 януари (четвъртък), 21.30

КИНО

Плачът на мравките
Иранска двойка пътешества из Индия и опознава отблизо традициите и ритуалите на местното население – индийска сватба, срещи с гурута и традиционното къпане във водите на река Ганг. Запада на Изтока среща бедността и разсъждава върху проблемите за живота, любовта и смъртта. Приказното им пътуване, разбира се, е към себе си, а тайнствата са показани през очите на двама влюбени.
Euro Cinema
20 януари (четвъртък), 18.00

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари