Седмица с Dnes.bg: Seattle Night, Джаzz+, Prodigy

Най-интересното в културния календар на София
Обновена: 28 мар 2011 14:24 | 28 мар 2011 14:24,
15
Седмица с Dnes.bg: Seattle Night, Джаzz+, Prodigy
Снимка: Арена

28 март, понеделник

ПРЕМИЕРА

Убийствен спам
Вероятно много пъти сте искали да праснете (поне виртуално) изпращачите на верижния спам от типа: „това съобщение сбъдва прекрасни желания, но те очаква ужасяващо нещастие, ако не го препратиш на 10 свои приятеля“. Е, „Убийствен спам“ се заиграва с подобна ситуация, в която личната неприкосновеност на хората е нарушена и серия съобщения се оказват причина за смърт по особено неприятен начин за всеки, който не продължи веригата. В главната роля е Ники Рийд от „Здрач“ с естествения цвят на косата си, но дори хубостта й не спасява убийствено баналния сюжет, подправен с клишета от колежанските хоръри, кръв и крясъци.

Sucker Punch
Психичните отклонения са донесли не един Оскар и успешен кинохит на създателите си и това не е случайно – освен благодатно поле за роли, психиатриите се оказват и място, където въображението няма граници, а реалността – правила. И след множество различни опити по темата (от „Кралят на рибарите“ на Тери Гилиъм, през „Кей Пакс“, до „Новият Дон Жуан“), сега е ред на Зак Снайдер („300“, Watchmen, „Легенда за пазителите“). Безспорен участник в лигата на най-интересните визуални режисьори, той отново ни потапя в комиксова стилистика, подправена с мрачни и красиви гледки и невъобразим танц на камерата. Историята се върти около изтерзаната от баща си Бейби Дол. Тя е насилствено хоспитализирана, където прави всичко възможно да избегне предстоящата й лоботомия. За целта събира отряд от верни съюзнички от лудницата и води битка за свобода в измислен фантастичен свят на необичайни оръжия, дракони, бомбардировачи и публични домове. Сходството с Алиса е заложено от самото начало, но връзката и взаимодействието на реалността и фантазията остават мистерия до края.

The Prodigy: World`s on Fire
Поредният музикален филм след U2 3D, Iron Maiden – Flight 666, This Is It и Green Day – 21st Century Breakdown Tour ще ни срещне с добре познатите и любими на българската публика The Prodigy. Отново с ексклузивни прожекции само за една дата (31 март), full HD картинка и 5.1 съраунд звук, на голям екран ще се насладим на тяхно живо шоу, заснето на фестивала  Warrior’s Dance пред 65 хиляди екстатични фенове миналата година. Очаквано, групата сериозно се раздава и нивата на енергия са взривоопасни от началото до края, от първите хитове, като No Good (Start the Dance), Voodoo People и Smack Mu Bitch Up, до песните от последния Invaders Must Die. Не са спестени и реалистични картинки от зверското пого в публиката, водена от вождовете на шоуто Максим и Кийт Флинт.

ТЕАТЪР

Родилно петно
След кратко прекъсване Сфумато възстанови едно от най-играните и високо оценените от публика и критика представления в репертоара си – „Родилно петно“. Моноспектакълът на Мимоза Базова, режисиран от Иван Добчев, бе едно невероятно завръщане на сцената на актрисата след дълго сценично отсъствие. Пиесата на Николай Коляда е за актрисата Юлия Макарова, която има родилен белег – не просто козметичен дефект, а сякаш орисия за изкупление на грехове, които не е извършила. Персонаж на ръба на смъртта, но и стиснал в здрава захапка живота, смешен и тъжен, затрогващ и до болка истински.
Сфумато, Зала Underground
28 март (понеделник), 19,00

МУЗИКА

Ларс Даниелсон и Лешек Можджер
Двамата музиканти се срещат преди 8 години на концерт във Варшава и веднага откриват, че обитават една и съща музикална планета. Лешек Можджер от петгодишен свири на пиано, предимно класически репертоар, но е забелязан от публиката едва когато започва да импровизира, използвайки теми от класическата музика, като особено се прочува с вариациите си върху работи от Шопен. Ларс Даниелсон е композитор, аранжор, басист и челист с отличаващ се стил, следва класическо чело в консерваторията в Гьотеборг, но любовта му е насочена към музиканти като Джими Хендрикс, Крийм и Сантана. Двамата заедно имат няколко съвместни проекта, като началото на международната им известност идва със записа на албума Pasodoble – албум, намиращ се някъде извън времето и пространството. Тих, изящен, типично европейски запис, който разкрива красотата си малко по малко, с всяко прослушване. Точно него ще чуем в пролетното издание на фестивала Джаzz+.
Sofia Live Club
28 март (понеделник), 20,00

Seattle Night

Поредното лайв издание на тематичните вечери ще ни срещне с четири банди, вдъхновени от звука на мрачния и дъждовен град, от който тръгва едно от най-влиятелните музикални течения в алтернативната рок музика. Вечерта ще открият Der Hunds, последвани от Jeremy, Automatic Flowers и Pornographic Monster. Обичайно ще звучат авторска музика и кавъри на  гръндж икони, като Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Alice in Chains, Stone Temple Pilots и др.
Бар Тънка червена линия
28 март (понеделник), 22,00

29 март, вторник

МУЗИКА

Coldplay Tribute

Напоследък зачести добрата практика музиканти от различни групи да се събират за музикални трибюти към творчеството на култови банди. Поредният такъв е инициатива на една от най-перспективните млади банди у нас -  Macrophone и ще ни срещне със сборна формация, включваща Алан и Наско от групата, Петко Дреников от Phuture Shock, Мартин Марков и Ники Сербезов. Всички те ще ни зарадват с живи изпълнения и интерпретации на песни от цялата дискография на Coldplay. Партито ще открие (и закрие) DJ Shakermaker от Britspotting DJ Team, който ще допълни атмосферата с подходяща музика от сходни жанрови течения.
Sofia Live Club
29 март (вторник), 21,00

КИНО

Пепел и диаманти
В първия ден на мира след края на Втората световна война едва ли ще бъде забелязано още едно убийство. Което обаче не важи за един от най-важните филми в историята на полското кино. Режисьорът Анджей Вайда разказва историята от романа на Йежи Анджейевски на Мациек - млад войник от Съпротивата, комуто е заповядано да убие Шчука, областен водач-комунист. Въпреки че за Мациек е било лесно да убива в миналото, и двамата с Шчука са били войници и Мациек трябва да реши как да постъпи и дали да се подчини на заповедите...
Одеон Филмотечно кино
29 март (вторник), 17,00

ТЕАТЪР

Жули, Жан и Кристин

Представлението, което започна трилогията на Сфумато "Към Дамаск" по текстове на Аугуст Стриндберг, е всъщност интерпретация на Маргарита Младенова на пиесата „Госпожица Юлия“. В центъра на режисьорското решение е умиращият духовен и копнеещ човек (графинята), който става жертва на новия "цивилизован варварин" (слугата Жан и готвачката Кристин). Този нов човек се мисли за господар на света, но всъщност е по-скоро жертва на цивилизацията, която отдавна не е антропоцентрична... Още за представлението!
Театрална работилница Сфумато
29 март (вторник), 19,00

30 март, сряда

КИНО

Краят
Руското предложение за Оскар тази година е забележителна история с интересен исторически и географски контекст и ярки със сложността си образи. Лентата, режисирана от Алексей Учител, е жанрова смесица от трилър, мелодрама и героичен епос с митични елементи. Действието се развива скоро след края на Втората световна война в Сибир. Руснаци и немци с драматични лични истории преживяват странна трансформация – победителите заемат местата на победените и обратно. Главният герой е Игнат – въплъщение на могъщия образ на съветския войн герой, който след преживения шок е болен и разсипан, но не и напълно унищожен. В забравеното от бога селце, населявано от оцелелите от концентрационните лагери на Хитлер изгнаници, немската и руската култура съжителстват в ежедневието. Всичко за София филм фест 2011!
Euro Cinema
30 март (сряда), 19,15

ТЕАТЪР

Сирано дьо Бержерак
След триумфа си на Икар 2011, „Сирано дьо Бержерак“ влиза в задължителните събития на културния календар тази седмица. В спектакъла Деян Донков успява да пресъздаде в образа на влюбения в Роксана Сирано целия диапазон между поета и грубияна, а публиката успешно го следва – от смях до сълзи. Владо Карамазов също прави особено забавен контраобраз на селския хубавец Кристиян. Подобно на „Пушката ще гръмне след антракта“, „Сирано дьо Бержерак“ изкарва цялата меланхолия и поезия в театъра на режисьора Стефан (Теди) Москов, допълвайки я с типичните си иронични скечове и смях. Великолепна сценография на Чавдар Гюзелев (Икар 2011) и вълнуваща музика на Антони Дончев. 
Народен театър Иван Вазов
30 март (сряда), 19,00

31 март, четвъртък

МУЗИКА

Fusion Embassy All Stars
Новото музикално съзвездие всъщност е проект-колаборация между групите в лейбъла на организацията Fusion Embassy, създаден специално за да представи България на фестивала Balkan Trafik в Брюксел – един от най-големите форуми за балканска музика в Европа. Там на една сцена с имена като Бобан Маркович и Горан Брегович родните музиканти от група Оратница, фолклорен хор Кипри и DJ дуото Soundforia ще представят няколкочасов сет с музика на живо. Стилът му съчетава красотата на българския фолклор с модерни жанрове като брейкбийт, дъбстеп, дръмендбейс, даунтемпо, смесени с красиви женски народни песни, православни напеви, с аборигенски мотиви (диджериду) и перуански вибрации (кахон). Запазената марка на резултата е Булгар бийт. Още – тук!
Sofia Live Club
31 март (четвъртък), 21,00

ТЕАТЪР / КНИГИ

Бавно: Изговорен Свят

Третото издание на „Бавно: Изговорен Свят“ отново ще ни срещне със създателите на тематичното събитие – поета Стефан Иванов и група Bluba Lu, които ще бъдат в компанията на гостите Момчил Миланов и Радослав Чичев. Всички те ще смесят думи, музика и картини във впечатляващ интерактивен мултиарт пърформанс. Участниците ще изговарят и изчитат, показват и изиграват поезията си сами и с помощта на публиката. Паралелно от началото до края Блуба Лу ще създават в реално време минималистична черно-бяла визия и ембиънт музика, предвидена специално за конкретната театрална среда и момент. Още за събитието!
Театрална работилница Сфумато
31 март (четвъртък), 19,00

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
8
 
! Отговори
G преди 13 години
ей селяни жалки... кон да ви го натресе скапаняци ***. ако не бяха PRODIGY дори и жалката ви ***, селска музика нямаше да се е развила толко......
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоз грозен кавал на снимката нема го слушам и от терасата, но бих обримчил Пенева... Ленчето ми се види изгодна партия за свободните нощи, да се попотим с нея
11
3
 
5
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
Разотивайте се, морни селяци, полето чака. Тук чалга НЯМА.
10
0
 
1
 
! Отговори
Киро пора преди 13 години
свободно почиши коня
9
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това на снимката е уродливо изчадие, което ще изгоря живо с фосфор и ***!
8
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Toq narkoman na snimkata s kamyni trqbva da byde ubit
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Оратница FTW!
6
5
 
9
 
! Отговори
хах преди 13 години
ъм... защо четеш статии, които не те интересуват? Тук чалга няма, съответно няма и снимки на чалга-***.
5
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АМА И ЕДНА СНИМКА СА ТУРИЛИ ,ЗА 4УДО И ПРИКАЗ.ТОЗ ИЗВРЪТЕН ГЕИ ВИБРАТОР ЛИ НИ ПОКАЗВА ИЛИ НИ ГО РЕКЛАМИРА .АМА ЗА ТЕЗИ *** ВИБРАТОР Е МАЛКО ,ЕДИН БЕТОНОРАЗБИВА4 ОТ НАИ ГОЛЯМИТЕ НА БЪРЗИ ОБОРОТИ В Г...О ТА ДА ГО ДРУСНЕ ЕДИН ПЪТ И ДА НЕ СЕ ПОВТАРЯ ПОВЕ4Е.
4
2
 
3
 
! Отговори
DO 3 преди 13 години
ДЕ ГИ ВИДЕ ТЕЯ ЦИЦОРОНИ,ТО ВСЯКА ЖЕНА ГИ ИМА ,НО НЕ ВСЯКА ЖЕНА ПИШЕ ТАКИВА ГЛУПОСТИ КАТО ТАЗИ ДАМА ОТ СНИМКАТА С БРИ4ОВЕТЕ..НЕКА СЕ ПОКАЖЕ ПОНЕ ДА Я РАЗГЛЕДАМЕ ,ТА ДА КОМПЕНСИРА ЗА ГЛУПОСТИТЕ ПИСАНИ.
3
0
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 13 години
имай уважение към цицораните.
2
0
 
4
 
! Отговори
Докинс преди 13 години
"Вероятно много пъти сте искали да праснете (поне виртуално) изпращачите на верижния спам..." - това има откровено сексуален подтекст, LOL.
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СЕДМИЦА С ОЛИГОФРЕНИИТЕ НА Елена Пенева.СЕРИАЛА ПРОДЪЛЖАВА,АМА КОИ ЛИ ГО ГЛЕДА И 4ЕТE ,МАИ САМО ТЯ САМАТА И СЕ РАДВА НА УСПЕХА.