Седмица с Dnes.bg: Kultur Shock, Hidden Orchestra, Северно сияние

Най-интересното в културния календар на София
Обновена: 4 апр 2011 17:27 | 4 апр 2011 15:17,
0
Седмица с Dnes.bg: Kultur Shock, Hidden Orchestra, Северно сияние

4 април, понеделник

ПРЕМИЕРА

Love.Net
Двойствен живот, бързи флиртове и пълна анонимност. Това е виртуалната игра, в която се забъркват героите от новия български филм „Love.net”. Продукцията е игрален дебют на режисьора Илиян Джевелеков, познат като продуцент на „Дзифт”. Главните роли са поверени на Христо Шопов, Лилия Маравиля, Захари Бахаров, Диана Добрева, Койна Русева, Владимир Пенев, Диляна Попова. Историята се занимава със съдбите на няколко персонажи, които прекарват доста време в интернет пространството и които зависят или по-скоро са зависими от него. Докъде може да стигне всеки, сърфирайки из нета, кой е животът, който иска да води – реалният или виртуалният? Вижте интервю с режисьора на филма!

When You're Strange: Филм за The Doors

Документалният филм на режисьора Том Дичило представя богата колекция от невиждани архивни материали, използвани със страхотен ефект в изследването на възхода на Doors и самоунищожението на Джим Морисън. Дичило осигурява контекст на филма, като свързва групата с контракултурния дух на времето от края на 60-те години, но той е по-скоро фон, отколкото главното събитие. Кадри от живи и студийни изпълнения покриват доста невероятно добре големите безсмъртни хитове на групата, а спойката в историята е толкова майсторски направена, че няма да ви остави да скучаете нито за секунда, дори да не сте фен на The Doors. Невиждани досега материали са заснети от Пол Ферара – приятел на Морисън от времето, когато двамата са учили във филмовото училище на Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Още по-ценна находка са кадрите от HWY: An American Pastoral - "изгубеният" експериментален филм на Морисън, в който той е актьор и режисьор.

Бютифул
След „Кучката любов“, „21 грама“ и „Вавилон“, Алехандро Гонзалес Иняриту направи рязък завой от обичайната си стилистика с новия „Бютифул“. Праволинеен сюжет, който не се простира до всички краища на света чрез множество взаимносвързани истории. И отново любимата тема на режисьора – смъртта и умирането. „Бютифул“ разказва за Уксбал (Хавиер Бардем) – баща на две деца, който се занимава с дребни и опасни далавери в престъпния свят на Барселона. Той разбира, че вече е в безнадеждно напреднала фаза на рак и трябва да подреди земните си дела, преди да си отиде. Действието се развива бавно, напоително меланхолично и съзерцателно. Семплият сюжет е фон, на който режисьорът отново разсъждава за преходността и смисъла на живота. „Бютифул“е поредното красиво пресъздаване на гледката от ръба на света...

Ритуалът
Филмът „Ритуалът“ е поредният опит в психотрилър жанра по темата за екзорсизма – занимание на римокатолическата църква, останало в тъмните времена и в сянката на срама. Сюжетът разказва за младия студент Майкъл Ковак (Колин О’Донахю), който, докато е в Рим, се запознава със странния свещеник Лукас (Антъни Хопкинс). Срещата им променя завинаги Ковак след преобръщането на представите му за злото, което реално съществува, но не точно там, където се очаква...

ANTISTATIC 2011

Танцови представи и артистични предпочитания
Галина Борисова ще представи първата си, макар и малко закъсняла книга. Темата в нея са европейският и американският модерен и съвременен танц. За целта “Танцови представи и артистични предпочитания” събира на едно място различни мнения, опит и лични гледни точки на танцьори, хореографи и критици и интервюта, издадени в списания, и специализирана литература през периода от началото на 60-те до наши дни. В текстовете са включени и лични наблюдения и критически текстове на Галина Борисова за съвременен танц, свързани с българската сцена след 1989 г. Още за Antistatic 2011!
Червената къща
4 април (понеделник), 17,00

5 април, вторник

КИНО

Снимки в Палермо
Последният пълнометражен филм, който Вим Вендерс специално представи у нас, разказва за Фин – световноизвестен фотограф, попаднал в плен на самотата, отчаянието и мистериозната връзка на Палермо със символиката на смъртта. Преследван от мистериозен мъж и привлечен от загадъчната местна красавица Флавия, той пътува към себе си на фона на красиви сюрреалистични визии и преживявания и великолепен саундтрак, който директно ни хвърля в джаза на обърканите му сетива. Още – от самия режисьор!
Euro Cinema
5 април (вторник), 21,45

ANTISTATIC 2011

EIO
EIO е основният акцент в тазгодишната балканска програма на фестивала Antistatic. Носител на престижната награда Jardin d'Europe за 2010, румънският спектакъл е едночасово запознанство с утопично общество, което позволява бягството от заучената безпомощност.  EIO се представя и в момента и инвестира в писането с практическата цел да го прочетете. EIO е практичен, той дава цел и помага на опита. Осигурява условия и ви прави активен. EIO не осъжда, не изчислява стойност. Съчетава работа с удоволствие, за да постигне едно футуристично приключение... Още за Antistatic 2011!
@лма @лтер
5 април (вторник), 21,00

6 април, сряда

ТЕАТЪР

Малка пиеса за детска стая
Постановката, спечелила куп театрални награди, е първият опит на успешния тандем на режисьора Галин Стоев и драматурга Яна Борисова, с актьорите Снежина Петрова, Радена Вълканова, Стефан Вълдобрев, Вежен Велчовски, Стилян Стоянов. Приказна и леко  мистична, пиесата разказва за Лора, Филип, Додо и Жана, които, изгонени от час, защото са различни, са си измислили странна игра със сложни и неразбираеми правила. Играят я всеки месец без изключение вече в продължение на години. Никой извън групата не може да разбере алогичните им действия, за останалите те са сектанти и масони. Те живеят в собствения си различен свят, който е разбит от новината, че един от тях ще се жени. В диалози и монолози между няколко игри всеки от тях разкрива какво всъщност го плаши и увлича в Играта...
Театър 199
6 април (сряда), 19,30

МУЗИКА

Kultur Shock / Черно фередже
Сиатълската пънк шайка Kultur Shock ще забият за пореден път у нас, и то само месец след издаването на новия си албум Ministry of Kultur, който се появи на пазара в началото на март. Ще ги подгреят класиците в цинизма Черно фередже. Концертът е част от всенародните тържества по повод рождения ден на радио Тангра.
4km Party Center
6 април (сряда), 20,00

Hidden Orchestra

В основата на шотландския проект са Джо Ачисън и Попи Акройд, които от доста време активно участват в културния живот на Единбург, като продуценти, композитори и изпълнители на филмова и театрална музика. Освен това в групата участват и барабанистите Тим Лейн и Джейми Греъм. Подобно на друг известен „оркестър“ - Cinematic Orchestra, музиката им има “филмово” звучене. Те е многопластова и сериозна, повлияна едновременно от класически композитори като Дебюси, Бах, Стравински, Арво Перт, както и от съвременни артисти - Джон Мартин, Radiohead, Squarepusher. Hidden Orchestra ще представят у нас последния си албум Night Walks (2010), съчетаващ енергията и качеството на студийно продуцираните бийтове, но замествайки синти и дръм машините с напълно истински, акустични звуци и инструменти. Създаден е на принципа на контраста – експериментална, но слушаема, електронна и акустична, сложна и проста едновременно, мрачна но същевременно заредена с много енергия, объркваща и проста. Музиката определено трябва да бъде чута на живо - в рамките на Джаzz+ 2011.
Sofia Live Club
6 април (сряда), 20,00

КИНО

Речта на краля

Ако все още не сте гледали филма на годината на голям екран, не е късно. Режисиран от Том Хупър и с Колин Фърт, Хелена Бонъм-Картър и Джефри Ръш в главните роли, „Речта на краля“ разказва за Албърт Фредерик Артър Джордж – британски престолонаследник с проблем в речта, който живее в сянката на по-големия си брат, докато не му се налага да се изкачи на трона дни преди Първата световна война. Личният му логопед му помага да се справи с вроденото си заекване и да произнесе речта, която цялата нация чака със затаен дъх. Драматичен, напрегнат и брилянтно заснет, „Речта на краля“ доказва, че не големите бюджети, а големите идеи са в основата на голямото кино.
Cinema City
6 април (сряда), 17,40, 21,50
Cineplex
6 април (сряда), 19,15

7 април, четвъртък

МУЗИКА

Sick of it All / Deafness by Noise / Delate
Емблематичната нюйоркска хардкор шайка Sick of it All ще забие у нас по случай рождения ден на Тангра в компанията на хърватите Deafness by Noise и българската група Delate. Страната ни е част от турнето S.O.I.A. по случай 25-годишнината на групата.
4km Party Center
7 април (четвъртък), 20,00

ТЕАТЪР

Нирвана
Представлението на Драматичен театър Пазарджик по пиесата на Константин Илиев разказва за любовната трагедия на Яворов (Христо Бонин) и Лора (Ирмена Чичикова). Между любовта и лудостта постановката представя женската обичаща, истерична и завоевателска енергия, която поглъща уморената същност на силно емоционалния творец. На места далеч от оригиналния текст, спектакълът е силно наелектризиран със страст и енергия, с противоречието между любовта и свободата, между привързаността и инстинкта за самосъхранение.
Сфумато
7 април (четвъртък), 19,00

СЕВЕРНО СИЯНИЕ

Малкият войник
Фестивалът „Северно сияние“ започва с датския филм на Анете К. Олесен  „Малкият войник“. В него Лоте се връща от бойното поле в Афганистан. Трябват й пари, а няма работа. Фар е застаряващ сводник, който се грижи добре за своите проститутки. Сводникът всъщност е бащата на Лоте, който й предлага работа – да охранява неговите момичета и най-вече любимката му Лили – нигерийска бежанка, оставила в родината си 9-годишна дъщеря.
Тя знае, че трябва да се грижи за малката, има нужда да я вижда, да бъде с нея, но със сигурност не иска да се връща в Нигерия, дори и да спечели достатъчно пари в Европа, че да може да живее добре в Африка. Лили просто иска да работи като проститутка...
Дом на киното
7 април (четвъртък), 19,00

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари