Седмица с Dnes.bg: Bonobo и машини за любов

Най-интересното в културния календар на София
Обновена: 9 май 2011 12:26 | 9 май 2011 12:19,
2
Седмица с Dnes.bg: Bonobo и машини за любов
Саймън Грийн – Bonobo. Снимка: Bushmills

9 май, понеделник

ПРЕМИЕРА

Сбогом, мамо
Нашумелият скандално филм е социална драма за три поколения българки, заснета в традициите на италианското кино и телевизия. На места прекалено мелодраматична, но като цяло - добре разказана и болезнено честна история, засягаща въпроси, за които обществото често мълчи – насилието при възпитанието на подрастващите и до какво води то, противоречивата любов между родители и деца, страшните неща, които се случват в домовете за възрастни... Огромен процент от сюжета на копродукцията е автобиографичен и самата режисьорка - Мишел Бонев играе главната роля на собствената си майка-чудовище. Още – от нея самата!

ТЕАТЪР

Приятнострашно

Представление за любов, за важните избори в живота, изпълнено с магическия подход към драматургията на Яна Борисова и майсторството на Галин Стоев да изгражда въображаеми светове с режисурата си. Поетично, искрено, леко странно като живота, “Приятнострашно” е представление събитие на миналия сезон.
Театър 199
9 май (понеделник), 19,30

ФЕСТИВАЛ на испанското и иберо-американското кино

Дъждът също
Филмът на Исиар Болайн със секссимвола на испанското кино – Гаел Гарсия Бернал – ще открие традиционната Седмица на испанското и иберо-американското кино в София. Сюжетът на „Дъждът също“ разказва за двама млади кинематографисти – Себатиан и Коста, които започват снимки на филм за Христофор Колумб и откриването на Америка в Боливия. Постепенно обаче те са въвлечени в друга доста противоречива история – местните защитават правото си над безценната питейна вода, която е напът да бъде приватизирана...
Люмиер
9 май (понеделник), 19,00

10 май, вторник

МУЗИКА

Bonobo Live Band
На 10 май за своя първи концерт в София пристигат британските величия Bonobo Live Band. Макар зад проекта да стои един-единствен човек, а именно Саймън Грийн, името Bonobo винаги предизвиква първо асоциации за лайв бенд най-вече заради красивия, мелодичен и много концертен заряд на всичките му творения. Той е един от най-класните, купувани и търсени артисти в каталога на известния лейбъл Ninja Tune, с регистрирани над 16 милиона слушания в LastFM. Затова не е чудно, че за концерта отдавна няма билети и единственият начин да влезеш е да отидеш рано и да се добереш до малкото количество допълнителен тираж, който организаторите обявиха преди дни... Още за концерта – тук!
Sofia Live Club
10 май (вторник), 21,00

ФЕСТИВАЛ на испанското и ибероамериканското кино

Гарбо: Шпионинът
Един от най-забележителните испански документални филми от последното десетилетие разказва за неособено известен на широката общественост шпионин от Втората световна война. За Третия Райх той е Арабел. За Съюзниците – Гарбо. Те го вербуват, за да пробутва фалшиви доклади на Райха за мястото и датата на десанта в Нормандия. След военния конфликт Арабел изчезва, а Гарбо умира. Но те двамата са Жоан Пуйол, чиито следи се губят някъде из Венецуела. И който остава в историята като единствения човек, получил немски Железен кръст и Орден на Британската империя...
Люмиер
10 май (вторник), 19,00

ТЕАТЪР

Полет над кукувиче гнездо

„Полет над кукувиче гнездо“ е завръщането на режисьора Александър Морфов на българска сцена след няколкогодишно отсъствие. Спектакълът е с откровено политически послания и акцентът е върху свободата, правото на избор и достойнството на отделния индивид, чиято различност и желание за неконформизъм го прави непригоден за „демокрация по график“. Действието ни въвлича в психиатрично отделение, привидно управлявано с любов от Сестра Речид (Рени Врангова). Появата на уличния гамен и хулиган Макмърфи обаче дава на болните съвсем различна перспектива върху Системата и нейния главнокомандващ и от „тя е ангел“ тя става кучка. Още за спектакъла – тук!
Народен театър
10 май (вторник), 19,00

ПРЕМИЕРА

Машина за любов

Радослав Парушев, Миленита, Искра Ангелова и самият автор - Момчил Николов, ще представят с музика и думи новата му книга "Машини за любов". Тя е първата част от трилогията "Кръглата риба", която започва преди 7 години с финална част – "Горният етаж". През 2008 пък излиза епичната предходна втора книга "Кръглата риба". Тази пролет трилогията приключва с началото. След почти хиляда страници, десетки герои и сюжетни линии, стотици възможности, между които е избирал, Момчил Николов обобщава: "Сега съм сигурен, че литературата е паралелен свят и симулация на Живота. В тази симулация понякога може да срещнем самите себе си. Такива, каквито сме били, или такива, каквито ще бъдем". 
Studio 5
10 май (вторник), 19,00

11 май, сряда

ТЕАТЪР

Ножица трепач
Интерактивната кримка се играе на пълни салони от самата си премиера и любовта на публиката не е случайна. Сюжетът разказва за лъскав фризьорски салон, където клиенти са арменец антиквар, някакъв странен тип и разглезена, богата баронеса. На горния етаж с ножица е убита известна пианистка и е очевидно, че заподозрени са всички. Странният тип се оказва не по-малко странен следовател, към когото се присъединява и неговият помощник – също клиент на салона. Кой е убиецът, решава публиката...
Театър Българска армия
11 май (сряда), 19,00

КИНО

Големият шеф

Действието на "Големия шеф" – най-забавният сред филмите на Триер, разказва за малка компания, в която се случват необикновени неща, водещи до кризи. Млад човек си основава фирма. Той идеално познава начина, по който да накара компанията да работи, да управлява ресурсите и капиталите й, намира идеални служители, които дават всичко от себе си, правят един печеливш продукт. Собственикът, разбира се, ги е прецакал във всяко правно отношение, но те не знаят това. Защото той, поради липса на всякакви лидерски умения и желание да поеме отговорност, от създаването на компанията застава в сянка като началник и казва, че всички решения и политика са продиктувани от “големия шеф” - някой отгоре, който управлява всичко. Когато обаче се налага всички да се запознаят с истинския собственик – нает за ролята актьор – нещата се объркват... Още за филма!

12 май, четвъртък

ПАРТИ

Palov & Mishkin
Palov & Mishkin са гръцки продуценти и основатели на лейбъла CAST-A-BLAST. Те са най-добри приятели от деца, до момента в който пътищата им се разделят за почти 20 години. Съдбата ги поставя в случайна среща в едно такси и така определя бъдещето им на музикални инженери. През 2009 те издават първото си LP за CAST-A-BLAST – Think Twice, което е истински еликсир, забъркан с много funk, block break, екзотичен soul, както и подбрана доза тропикализмо. Бързо намират място в сетовете на Quantic, Kormac или TM Juke, а скоро след това стават част и от компилацията Backslam Extravaganza, където демонстрират свежи брейкове, old school hip-hop, експлозивен funk и малко реге. У нас танцувалният им сет ще бъде подкрепен от местните герои ОТО (Groovy Sessions), Brokoli и група Whokares.
Mixtape 5
12 май (четвъртък), 22,00

ТЕАТЪР

Откат
След брилянтния дипломен „Пухеният“ младият режисьор Стайко Мурджев поставя втората пиеса на Захари Карабашлиев на театрална сцена. „Откат“ се движи между фикцията и действителността, гротеската и реалността, иронията и самоиронията. Съвременният фрагментарен сюжет е доразвит с езика на сценографията, 3D анимация, пластика и оригинална музика. Свързващото звено са срещите на един писател с неговите герои, при които виждаме как той претворява слабата пиеса на живота си в силен текст. Типична модерна драматургия с адекватно, динамично и оригинално решение.
Театър Българска армия
12 май (четвъртък), 19,00

ФЕСТИВАЛ на испанското и ибероамериканското кино

Знакът
Действието на испанската кримка на режисьорите Рикардо Дарин и Мартин Одара „Знакът“ се развива през 1952 година. Главен герой във филма е Корвалан - посредствен частен детектив, се оказва заплетен в една история за изневяра и амбиции. Нает от Глория, красива и тайнствена жена, работата изглежда в началото рутинна, но той ще открие, че става въпрос за жестока интрига. Корвалан решава да продължи със случая, знаейки, че едно единствено грешно решение може да го доведе до трагична участ...
Люмиер
12 май (четвъртък), 21,00

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Retro преди 12 години
Bonobo прави доста приятна музика. :)