Седмица с Dnes.bg: Сусана Бака, Mark de Clive-Lowe

Най-интересното в културния календар на София
Обновена: 16 май 2011 12:57 | 16 май 2011 10:05,
3
Седмица с Dnes.bg: Сусана Бака, Mark de Clive-Lowe
Сусана Бака. Снимка: Джаzz+

16 май, понеделник

ПРЕМИЕРА

Вода за слонове
Класически и красиво заснет,  „Вода за слонове“ е любовна драма по историческия бестселър роман на Сара Груен. Във филма действието се развива по време на Голямата депресия в САЩ. Бедният студент по ветеринарна медицина Якоб (Робърт Патинсън) постъпва на работа в цирк и се влюбва в съпругата на собственика – Марлена (Рийз Уидърспун), която е звездата в програмата. Те преоткриват красотата под купола на цирка и се сближават, докато се грижат за един специален слон. Преодолявайки всички препятствия, включително жестокия и тираничен съпруг (поредна блестяща роля на носителя на Оскар за „Гадни копилета“ Кристоф Валц), Якоб спасява Марлена от нещастния й живот и те двамата заживяват заедно до края на дните си. Бавен, красив и подходящ за цялото семейство.

Свещеник
„Свещеник“ е постапокалиптичен вампирски трилър, режисиран от Скот Стюарт  („Легион”). В главната роля е свещеникът воин Иван (Пол Бетани), който престъпва църковните закони в диво преследване на група вампири, отвлекли племенницата му. В отбора му са млад шериф (Кам Гигандет) и жена свещеник (Маги Кю), а срещу него, освен безоките чудовища, се оказва побеснялата от неподчинението му църква. Бойните сцени стават, но сюжетът леко издиша...

КИНО

Ако искам да свиря, аз свиря
Един от най-добрите нови румънски филми, "Ако искам да свиря, аз свиря" разказва за Силвиу, на когото остават 5 дни преди освобождаването от дома за малолетни престъпници. Но те могат да се окажат цяла вечност, защото майка му се завръща след дълго отсъствие, за да отведе брат му със себе си. А Силвиу го е отгледал като свой син. Времето изтича през пръстите му. Сега вече всичко може да му се случи.
Дом на киното
16 май (понеделник), 18,30

ТЕАТЪР

Жюли, Жан и Кристин
Представлението, което започна трилогията на Сфумато "Към Дамаск" по текстове на Аугуст Стриндберг, е всъщност интерпретация на Маргарита Младенова на пиесата „Госпожица Юлия“. В центъра на режисьорското решение е умиращият духовен и копнеещ човек (графинята), който става жертва на новия "цивилизован варварин" (слугата Жан и готвачката Кристин). Този нов човек се мисли за господар на света, но всъщност е по-скоро жертва на цивилизацията, която отдавна не е антропоцентрична... Още за представлението!
Театрална работилница Сфумато
16 май (понеделник), 19,00

17 май, вторник

КИНО

Срещу стената
Жестока приказка за любовта, отчаянието и саморазрушението, омешани в алкохолно-кокаинов делириум с аромат на секс и лудост. Наелектризиращата лента, донесла световна слава на Фатих Акин, разказва за Джахит – турски емигрант в Германия, който след смъртта на жената, която обича, губи желанието си за живот. Опит за самоубийство го среща със Сибил – също турска емигрантка, посегнала на живота си в отчаян опит да се освободи от прекалено консервативното си семейство. Тя уговаря Джахит да сключат фиктивен брак, за да може с цялата си страст да се отдаде на живота, който желае. Двамата заживяват като съквартиранти, но... тяхната любов не може да бъде лесна. Един от задължителните филми на новия век....
Euro Cinema
17 май (вторник), 21,30

ТЕАТЪР

Родилно петно

След кратко прекъсване Сфумато възстанови едно от най-играните и високо оценените от публика и критика представления в репертоара си – „Родилно петно“. Моноспектакълът на Мимоза Базова, режисиран от Иван Добчев, бе едно невероятно завръщане на сцената на актрисата след дълго сценично отсъствие. Пиесата на Николай Коляда е за актрисата Юлия Макарова, която има родилен белег – не просто козметичен дефект, а сякаш орисия за изкупление на грехове, които не е извършила. Персонаж на ръба на смъртта, но и стиснал в здрава захапка живота, смешен и тъжен, затрогващ и до болка истински.
Сфумато, Зала Underground
17 май (вторник), 19,00

18 май, сряда

МУЗИКА

Сусана Бака
На 18 май афро-перуанската певица Сусана Бака ще представи своя нов албум Afrodiaspora у нас. Певицата идва у нас за четвърти път. В десетия си албум носителката на награда "Грами" се впуска в изследване на африканското присъствие в Америките и отпечатъка, който то оставя върху културата на Латинска Америка. Музиката в албума отразява бунтарския и поетичен дух на Сусана, която и в него пее нежно и меко, с едва доловима дрезгавина в гласа, със съвършена фраза – елегантно и точно. Още за Сусана Бака! Още за Afrodiaspora!
Sofia Live Club
18 май (сряда), 20,00

КИНО

Убежище
Филмът на Франсоа Озон разказва с поетично и лаконично великолепие историята на Мус, която разбира, че е бременна, след като приятелят й умира от свръхдоза. Тя решава да задържи детето и да продължи живота си в уединена къща извън Париж. Заедно с нея там е братът на починалия – чувствителен гей, който се опитва да направи всичко възможно, за да й помогне. В убежището им животът сякаш е забравил за тях, но не задълго...
Euro Cinema
18 май (сряда), 22,00

ТЕАТЪР

Сирано дьо Бержерак
В наградения с няколко Икара тази година „Сирано дьо Бержерак“ Деян Донков успява да пресъздаде в образа на влюбения в Роксана Сирано целия диапазон между поета и грубияна, а публиката успешно го следва – от смях до сълзи. Владо Карамазов също прави особено забавен контраобраз на селския хубавец Кристиян. Подобно на „Пушката ще гръмне след антракта“, „Сирано дьо Бержерак“ изкарва цялата меланхолия и поезия в театъра на режисьора Стефан (Теди) Москов, допълвайки я с типичните си иронични скечове и смях. Великолепна сценография на Чавдар Гюзелев (Икар 2011) и вълнуваща музика на Антони Дончев. 
Народен театър Иван Вазов
18 май (сряда), 19,00

19 май, четвъртък

МУЗИКА

Mark de Clive-Lowe
Mark de Clive-Lowe е наричан „Хърби Хенкок на новия век” и независимо дали ще бъде определян като артист, DJ, продуцент, композитор, пианист, изпълнител или селектор, всички тези титли са само част от всичко, което той е. Clive-Lowe идва у нас с британската певица Vanessa Freeman за живо изпълнение, по време на което ще създава музика с помощта на дръм машини, кийборди и ефекти. Mark de Clive-Lowe е стожер на глобалната бийт, джаз и соул общност. Зад гърба си има над 200 издания и е работил с изпълнители от ранга на Lauryn Hill, Omar, Bugz in the Attic,  перкусиониста Sammy Figeuroa (Miles Davis), Leon Ware, DJ Spinna и много други. Концертът му у нас ще подгряват Funkusion и Makopa.
Sofia Live Club
19 май (четвъртък), 22,00

КИНО

127 часа
Написан и режисиран от Дани Бойл, „127 часа" е базиран по истинската история на алпиниста Арън Ралстън от 2003 година. В главната роля е Джеймс Франко, който се оказва хванат в капан в отдалечен каньон, след като голям скален блок пада върху ръката му, докато се изкачва в Юта. През следващите пет дни Ралстън изследва живота си и преживява природните стихии, преди да ампутира собствената си ръка, за да се освободи от скалата. Следва 20-метрово катерене по стена и още осем мили изкачване – изпитание на човешкия дух и волята за оцеляване, през което Арън прави равносметка на своя живот и хората от него.
Euro Cinema
19 май (четвъртък), 22,30

ТЕАТЪР

Три сестри
„Три сестри“ е втората част от трилогията по Чехов – лебедовата песен на театралния режисьор Крикор Азарян, включваща още „Чайка“ и „Вишнева градина“. В нея отново под звуците на минорно фадо вечните Чехови персонажи се лутат в безнадеждността на неживения си живот. Вълнуващ, меланхоличен, уникален спектакъл.
Младежки театър Николай Бинев
19 май (четвъртък), 19,00

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: сусана бакаMark de Cive-Low
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, е-то на клавиатурата ми отказва ;)
2
0
 
1
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
Всъщност е Mark de Clive-Lowe. :D
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не съм напълно сигурен, но мисля, че едното име в заглавието трябва да е Mark de Clive-Low.