Цезаровото сечение убива любовта

АГ специалисти препоръчват нормално раждане, прекалявали сме със секциото
20 май 2009 14:15,
179
Цезаровото сечение убива любовта
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Факт е, че честотата на цезаровите сечения в последните години нарасна двойно и тройно. Особено в частните клиники, където раждат заможни хора.

Секциото стана по-малко безвредно, но все пак всеки знае кога и как започва една операция, но никой не знае кога и как ще завърши“, подчерта проф. Атанас Кацулов, АГ специалист с 60-годишен стаж.

Той беше един от лекторите на конференцията „Секциото – необходимо и спорно”, организирана от сдружение „Естествено” по повод световната седмица на естественото раждане.

Секциото е коремна операция и като такава носи редица рискове и усложнения за майката и бебето, споделиха видни български АГ специалисти на конференцията.

Нормалният процент на ражданията със секцио е 10-15 максимум.

По неофициални данни обаче ражданията чрез цезарово сечение са достигнали 40% през 2008 г.

И макар че секциото много често е животоспасяващо, този процент е необосновано висок. Причините за главоломния ръст на секциото са комплексни – медицински, социални, психологически, културни... появи се изразът „цезарово сечение по желание“.

„В документ на СЗО по темата пише: Лекарите не са задължени да извършват цезарово сечение освен в случите, когато има медицински индикации за това.

Университетските учени са много по-сдържани, отколкото „правачите“ (практикуващите лекари) по отношение на цезаровото сечение“, възмути се проф. Кацулов. И продължи: „Особено лекарите в частните клиники, защото там се намесват и фактори, които не са от медицинско естество – за секциото се плаща, а това е неетично от тяхна страна“.

Знаете ли, че секциото в много от случаите води до астма у новороденото? Голям процент от планово родените деца имат дихателни затруднения. Защо?

Логичното и просто казано обяснение: по време на бременността белият дроб и дихателните пътища на плода са запълнени с течност. Когато се прави цезарово сечение, течността остава там и така се появяват дихателни затруднения впоследствие. Ако раждането е естествено, тази течност се изцежда, след като изплаче бебето.

Никоя от масово разпространените „причини“ за планирано раждане не е дотам сериозна и реална причина да не се ражда вагинално, единодушни и категорични бяха лекторите на конференцията.

Нито късогледството (миопията) или други проблеми с очите, нито цезаровото сечение при предишно (предишни) раждания, двуплодна бременност, инфекции, вируси, ракови образования... неприятно, но, оказва се, самите лекари заблуждават жените...

Професор Кацулов на няколко пъти цитира случаи, показващи некомпетентността на лични лекари, които препоръчват цезарово сечение на пациентките си.

Един случай: препоръчали секцио на жена с едно око, защото „при вагинално раждане имало голям риск да загуби зрението си“.

„И коя ще е тази глупава жена, която ще се съгласи да загуби окото си или зрението си?!" Защото логично, ако зрението ще се нарушава, да няма значение с едно или две очи е жената. "Ами, тогава да правим цезарово сечение на всички жени, на 100%, по азбучен ред! Що за малоумна логика?!“, натърти проф. Кацулов.

И пак повтори: „Извършването на цезарово сечение по немедицински индикации е неоправдано, защото това си е сериозна коремна операция. От планово секцио умря родилка в голяма болница при най-добри специалисти. Ум-ря! Не ме питайте за подробности“.

“Индикациите за секцио са абсолютни и относителни”, каза д-р Димитър Гунев от “Майчин дом”. Той посочи, че по време на бременността всяка жена трябва да обсъди с наблюдаващия си лекар т.нар. план за раждане.

Форумът даде повод да се заговори и за възможността за нормално раждане след предишно цезарово сечение. Фразата „Веднъж секцио – винаги секцио“, превърната в медицинска практика, просто не е вярна.

“Здравето се оформя още в утробата”, каза д-р Мишел Оден – френски акушер-гинеколог и хирург. Той първи е въвел басейни за раждане във вода и родилни зали с домашна обстановка.

Защо забравихме любовта? Защо загърбихме природата? – тези риторични въпроси зададе той, като обясни, че да, цезаровото сечение е лесно, бързо, безопасно, но можем да учим неща извън сферата на медицината.

При раждането се отделя окситоцин – хормон, който не само помага за появата на майчинския инстинкт, а и спомага и за по-бързото възстановяване на матката след раждане.

Предварителните курсове, дихателните упражнения, многобройният медицински екип, силната светлина, непознатата болнична обстановка, непрекъснатото суетене и говорене пречат на родилката да се чувства спокойна.

Животните се усамотяват, за да родят - каквото са правили и предците ни – нещо, което трябва да преоткрием, посъветва д-р Оден.

Бебето се нуждае от контакта с майката, особено в първите минути след раждането. Така майката отделя цял коктейл хормони на любовта.Това не става след цезарово сечение, когато майката и бебето са разделени поне за денонощие.

Цезаровото сечение действа убийствено за цялата тази любов.

Какво ще се случи с тази планета!? Какво ще стане след 3-4 поколения, ако правим хормоните на любовта ненужни!? Трябва да си зададем правилните въпроси...“, така емоционално завърши експозето си д-р Оден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
0
 
! Отговори
Людмил преди 15 години
Да, ако жената не е направила никаква подготовка за раждането, а е седяла, докато почнат контракциите, после да вдигне телефона и да звънне да дойдат да я вземат да ражда в болница.Познавам много жени, които ходиха на йога за бремменни, подготвиха мускулатурата си и ражданията им бяха много леки.Жена ми също си прави гимнастика, която я подготви физически. Раждането трая 1.40 часа, аз присъствах и знам какво говоря.
160
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Имам едно предложение. Понеже мъжете няма как да раждат, а в този форум се пишат много компетентни предлагам да направят присъствието на бащата по време на естествено раждане ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Като видите как любимата ви жена вие от болка и докторите, които вадят детето ви с форцепс докато обсъждат къде ще ходят да пият бира след дежурството, т.н. хич не им пука нито за майката нито за бебето, тогава ми говорето колко е хубаво да се ражда естествено. Защото аз го преживях всичко това и никога няма да си го причиня отново!
159
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
ko sazdavaneto na edno dete i rjdaneto mu i posle otglejdaneto mu za niakoi e zadaljenie i 4ast ot naglasata ni da sazdavame oprdeleno miasto za nas v ob6testvoto ili v semeistvoto,i ako predstoia6toto rajdane(a to e neveroiaten i prekrasen moment v jivota na ena jena)se o4akva katone6to koeto se "pe4e ne6to stra6no i lo6o na ne4ii zadnik"to iavno ne go jelaem dostata4no.Da ne zabraviame na6ite maiki i babi koito sa ni o4akvali ,rajdali i otglejdali po prirodosaobrazno i s pove4e liubov.Poklon pred vsi4ki jeni.I neka si pripomnim 4e po vajnoto v takav moment za vsiaka jena e zdravo i 4itavo beb4e kakto i da doide na tozi sviat.
158
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 15 години
Тук, в този форум, има хора, които наричат майките, родили със секцио "лигли".От което се налага следният извод: или това са пълни пубертети, или озлобени жени, минали през трудно нормално раждане, които типично по нашенски, държат и на Вуте да му е зле.Не съм чела толкова глупости, написани на едно място отдавна. Въпросът, секцио или не, се решава само от майката, на чиито зад*ник се пече предстоящото раждане, и от лекарят й.На всички други с мнение тук и където и да е по този въпорс, мога да кажа само, да си избършат злобните лиги от устата и да си съсредоточат енергията върху работата, за която им плащат заплата.Да кажеш задочно на една цяла група майки, които не познаваш, че не обичат децата си, заради начина, по който са родени, е израз на пълна простащина и комплексарщина. Уважаеми, които си позволявате да наричате някого "лигла", не забравяйте старата истина, че човек на глас обвинява другите в това, в което на ум обвинява себе си...
157
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
kakvo 6te kajete bremennosta da se prekarva v izolatsionna staia ,da se rajda sektsio (ako moje d se nare4e rajdane)i posle beb4etata da gi otglejdame v inkobatori do 18 godini.Taka 6te gi predpazim ot vredni vliania,ot bolesti i ot prostotia i ot nas samite koito iavno ne iskame da sme normalni hora.eto tova e spored men "blestia6toto bade6te" za na6ite detsa.LIGLI ne MAIKI ,palen komersializam i sueta
156
0
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 15 години
ТИ НЕ СИ УРЕД....
155
0
 
0
 
! Отговори
Калочн преди 15 години
Малко обърках номерата в предишният ми коментар.
154
0
 
0
 
! Отговори
Калоян преди 15 години
Аз не считам че имам право да се обаждам, гледам коментарите и се чудя за нещо толкова сериозно как може да се изпада в крайности и то хора които нямат нищо общо и никакво разбиране.Това наистина е сериозна тема и гледам доста хора са я прочели, затова ще помоля редовните *** които винаги пишат тъпотии, сега просто да престанат.
153
0
 
0
 
! Отговори
mirna преди 15 години
Първата ми дъщеря родих със секцио (пълна упойка). Бях в началото на деветия месец, с изтекли води, без контракции и разкритие, а и тя не се беше обърнала. Възстанових се сравнително бързо- на следващия ден ми донесоха бебето в моята стая в болницата, 6-7 дни по- късно ни изписаха. Втората ми дъщеря беше нормално разположена, имах контракции, но разкритието 8-10 часа след изтичане на водите беше много малко. Знаех, че нормалното раждане ще отнеме повече време, но се притесних и поисках секцио и за второто. Сложиха ми местна упойка, през цялото време бях в съзнание, а след като се роди детето, ми го дадоха да го взема в прегръдките си, докато ми слагаха шевовете . За изненада на лекарите, кърмата ми дойде ден след раждането. Изписаха ни след 3 дни и веднага си поех задълженията- нямаше кой да ми помага.Запазила съм най- хубави спомени и от двете раждания. Сигурна съм, че много жени, родили по естествен път, могат да кажат същото. Нека не изпадаме в крайности- и двете раждания имат предимства, недостатъци и рискове. Важното е бъдещата майка да вземе решението не под натиска на обществено мнение или мода, а заедно с гинеколога си да прецени кой тип раждане е най- подходящ за нея.
152
0
 
1
 
! Отговори
poredna преди 15 години
това е поредната кампания, няма никакво значение как раждаш със секцио или без не определя каква майка си и каква любов даваш на детето си - стига сте заблуждавали хората, познавам толкова майки родили "нормално" дето децата им са пълна ***...
151
0
 
0
 
! Отговори
Kristina преди 15 години
Abe pi4, ne6to problem4eta s potentnosta li se qvqvat, ili kakvo ? 6to se pune6 tolkova ? gorkata ti maika ....
150
0
 
0
 
! Отговори
евЗЕНи преди 15 години
по-лошото е, че Цезаровото сечение убива връзката между майката и детето. Особено когато е избор на първата, а не належаща, животоспасяваща процедура. Жалко, че БГ копира както винаги простотията...
149
0
 
0
 
! Отговори
Теодора преди 15 години
Дрън-дрън та пляс!
148
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
a ti zashto mislish che kenguroto si pribira bebeto v torbata? Stranno mi e dali naistina ima hora koito ne znaiat. Uchi se v nachalnite klasove,che malkite kengurcheta se razdat nedorazviti i tova e i glavnoto prednaznachenie na torbata - da mu osiguri normalni uslovia na razvitie dokato tova e neobhodimo.
147
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ужас, ад! Сащисан съм!
146
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Uraaaaaaa, bez normalno rajdane i bez kazarmaaaaaaaaaaaaaaa za hoooorataaaaaaaaaaaaaaaaaa!
145
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
143, o bove, kakyv polet misloven, poeziq, muzika...
144
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ха, прав си, че тука е най-голямата мизерия. Прости хорица, които никой не би искал да срещне никъде.
143
0
 
0
 
! Отговори
МИ преди 15 години
Тогава когато останеш с вечно упрекващият те капацитет -мъж,който гледа дали имаш някакви средства за нуждите на шефа или шефската секретарка,Дали случаййно не си пренебрегнала многобройните циклично сменящи се приятели до среднощните часове,роднините и всички останали знайни и незнайни жрици любовни ,които винаги напомнят за неуменията ти кото такава,А НОРМАЛНО РОДЕНИТЕ НЕ СА ПО -ЛОШИ ОТ ДЕЦАТА РАСЛИ БЕЗ РОДИТЕЛИ И ВЪЗПИТАНИЕ,
142
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Всички интелигентни хора, защо пишете в този просташки сайт? Тука са содомчо и гоморчо и сие - и пишещите статийки, и коментиращите. Натоварвате се от толкова злост, невежество и простащина! Нека ги оставим в ланата на собствената им мизерна същност!