Цезаровото сечение убива любовта

АГ специалисти препоръчват нормално раждане, прекалявали сме със секциото
20 май 2009 14:15,
179
Цезаровото сечение убива любовта
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Факт е, че честотата на цезаровите сечения в последните години нарасна двойно и тройно. Особено в частните клиники, където раждат заможни хора.

Секциото стана по-малко безвредно, но все пак всеки знае кога и как започва една операция, но никой не знае кога и как ще завърши“, подчерта проф. Атанас Кацулов, АГ специалист с 60-годишен стаж.

Той беше един от лекторите на конференцията „Секциото – необходимо и спорно”, организирана от сдружение „Естествено” по повод световната седмица на естественото раждане.

Секциото е коремна операция и като такава носи редица рискове и усложнения за майката и бебето, споделиха видни български АГ специалисти на конференцията.

Нормалният процент на ражданията със секцио е 10-15 максимум.

По неофициални данни обаче ражданията чрез цезарово сечение са достигнали 40% през 2008 г.

И макар че секциото много често е животоспасяващо, този процент е необосновано висок. Причините за главоломния ръст на секциото са комплексни – медицински, социални, психологически, културни... появи се изразът „цезарово сечение по желание“.

„В документ на СЗО по темата пише: Лекарите не са задължени да извършват цезарово сечение освен в случите, когато има медицински индикации за това.

Университетските учени са много по-сдържани, отколкото „правачите“ (практикуващите лекари) по отношение на цезаровото сечение“, възмути се проф. Кацулов. И продължи: „Особено лекарите в частните клиники, защото там се намесват и фактори, които не са от медицинско естество – за секциото се плаща, а това е неетично от тяхна страна“.

Знаете ли, че секциото в много от случаите води до астма у новороденото? Голям процент от планово родените деца имат дихателни затруднения. Защо?

Логичното и просто казано обяснение: по време на бременността белият дроб и дихателните пътища на плода са запълнени с течност. Когато се прави цезарово сечение, течността остава там и така се появяват дихателни затруднения впоследствие. Ако раждането е естествено, тази течност се изцежда, след като изплаче бебето.

Никоя от масово разпространените „причини“ за планирано раждане не е дотам сериозна и реална причина да не се ражда вагинално, единодушни и категорични бяха лекторите на конференцията.

Нито късогледството (миопията) или други проблеми с очите, нито цезаровото сечение при предишно (предишни) раждания, двуплодна бременност, инфекции, вируси, ракови образования... неприятно, но, оказва се, самите лекари заблуждават жените...

Професор Кацулов на няколко пъти цитира случаи, показващи некомпетентността на лични лекари, които препоръчват цезарово сечение на пациентките си.

Един случай: препоръчали секцио на жена с едно око, защото „при вагинално раждане имало голям риск да загуби зрението си“.

„И коя ще е тази глупава жена, която ще се съгласи да загуби окото си или зрението си?!" Защото логично, ако зрението ще се нарушава, да няма значение с едно или две очи е жената. "Ами, тогава да правим цезарово сечение на всички жени, на 100%, по азбучен ред! Що за малоумна логика?!“, натърти проф. Кацулов.

И пак повтори: „Извършването на цезарово сечение по немедицински индикации е неоправдано, защото това си е сериозна коремна операция. От планово секцио умря родилка в голяма болница при най-добри специалисти. Ум-ря! Не ме питайте за подробности“.

“Индикациите за секцио са абсолютни и относителни”, каза д-р Димитър Гунев от “Майчин дом”. Той посочи, че по време на бременността всяка жена трябва да обсъди с наблюдаващия си лекар т.нар. план за раждане.

Форумът даде повод да се заговори и за възможността за нормално раждане след предишно цезарово сечение. Фразата „Веднъж секцио – винаги секцио“, превърната в медицинска практика, просто не е вярна.

“Здравето се оформя още в утробата”, каза д-р Мишел Оден – френски акушер-гинеколог и хирург. Той първи е въвел басейни за раждане във вода и родилни зали с домашна обстановка.

Защо забравихме любовта? Защо загърбихме природата? – тези риторични въпроси зададе той, като обясни, че да, цезаровото сечение е лесно, бързо, безопасно, но можем да учим неща извън сферата на медицината.

При раждането се отделя окситоцин – хормон, който не само помага за появата на майчинския инстинкт, а и спомага и за по-бързото възстановяване на матката след раждане.

Предварителните курсове, дихателните упражнения, многобройният медицински екип, силната светлина, непознатата болнична обстановка, непрекъснатото суетене и говорене пречат на родилката да се чувства спокойна.

Животните се усамотяват, за да родят - каквото са правили и предците ни – нещо, което трябва да преоткрием, посъветва д-р Оден.

Бебето се нуждае от контакта с майката, особено в първите минути след раждането. Така майката отделя цял коктейл хормони на любовта.Това не става след цезарово сечение, когато майката и бебето са разделени поне за денонощие.

Цезаровото сечение действа убийствено за цялата тази любов.

Какво ще се случи с тази планета!? Какво ще стане след 3-4 поколения, ако правим хормоните на любовта ненужни!? Трябва да си зададем правилните въпроси...“, така емоционално завърши експозето си д-р Оден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Секциото убива любовта" между МАЙКАТА и ДЕТЕТО, не между майката и съпруга й, *** такива. То малко акъл се иска...
140
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
k'во толкова се глезите бе!? че боли боли но нали човек се ражда.струва ми се че превземиите са ви в повече
139
0
 
1
 
! Отговори
Az sum преди 15 години
на кого са нужни толкова цинични изказвания?Винаги се заричам да не пиша по тези форуми,защото има нелепи и брутални изказвания на недодялани и невежи хора.Та,по темата:Аз съм твърдо ЗА СЕКЦИОТО.Здравен работник съм и съм запозната с рисковете от нормалното и с тези от секциото.Преди 16 години,когато родих първото си дете "нормално",щях да умра.Възстановявах се един месец и бях непълноценна майка през това време.Зарекох се .че никога вече няма да раждам.Преди няколко години родих второто си дете с цезарово сечение и още на втория ден бях на крак,а скоро след това се възстанових на 100процента.За мен беше много по-лесно,за бебето ми-също.Държа да отбележа,че второто раждане не беше в Шейново.
138
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В Белгия, когато жената роди, моментално бебето се слага върху гърдите й!!!!! За да не прекъсне рязко връзката на бебето с майката! Вижте кенгурото - тя си прибира детенцето в торбичката! Защо ли? А "най-висшето" същество на Планетата, човекът, се стреми всячески да измами природата! Това е абсолютно НЕВЕЖЕСТВО! И за това са виновни тия неграмотни печалбари, които на всичкото отгоре от мързел предпочитат и съветват жените да "родят" по изкуствен път! Ами да не се нарича тогава този процес РАЖДАНЕ! Може би насилствено измъкване на бебето ще е най-подходящо:) Голяма заблуда, която по-късно дава резултати и то отрицателни!
137
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Изказванията на мъжете по темата се отличават със странна, но обяснима неадекватност...Предлагам да се изказват под статии за тунинговане на голфчета. Когато мъж вземе да се напъва да ражда, тогава да дойде да ми каже, колко е готино трепериш за живота на детето си, понеже някой лекар,като това изкопаемо от статията, не знае в кой век е медицината в настоящия момент.
136
0
 
0
 
! Отговори
ema преди 15 години
Az sam rodila dve deca sas sectio,i eto na! Razvedena sam.Qvno tova e ubilo lubovta ni? DA,DA AMA NE!
135
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз родих по естествен път и въпреки че имаше проблем (раждането просто спря),не съжалявам.След раждането нямах никакви болки,даже нормалните болки,които са следствие от контархирането на матката,за да се свие до първоначалния си размер.Имах и епизиотомия с не знам колко шева (моята лекарка тактично каза,че не си спомня колко са)-никакъв проблем с това,никакви болки и неразположение.Според мен всяка крайност е лоша-трябва да се ражда естествено,но когато е застрашен животът или здравето на майката или бебето/бебетата,лекарите да се намесват.Те затова са там и е важно също майката да има 100% доверие на акушер-гнеколога,който води раждането.Човекът е най-безпомощният бозайни при раждане и се нуждае от акуширане,а човешкото бебе е особено крехко,за разлика от бебетата на животните.
134
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
абе това секцио ми се струва, че вече за показател за социален статус го приемате...
133
0
 
0
 
! Отговори
NN преди 15 години
Потвърдих, че секса е страхотен в противовес на Заглавието на статията. За да ме срежат е имало индикации за това , повярвай ми. ДАааа, ще родя и 4то дете,живот и здраве, и то пак със секцио-защото за мен това е по-щадящо и за майката/която ще се грижи за детето./ и за самото дете!
132
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
127, щом ти е само за секс оная, режи се. Ако беше през корема да излизат бебетата, и там дупка щеше да си имаш. А, чудиш с к'во да я запълниш ли?
131
0
 
0
 
! Отговори
NN преди 15 години
Инфекции се получават и при преминаването на детето през влагалището. А какво би казал ако при нормално раждане , пъпната връв е увита около вратлето на детето..????
130
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Извинявам се
129
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Секса й бил страхотен. Света да не се върти само около теб?? Ами децата? Или света наистина е пренаселен с егоистични майки...
128
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Естественото раждане е от тези времена и е за хора на интелектуалното ниво на живелите тогава - или си много глупава, или си много невротична. А при всички положения не блестиш с интелектуално ниво
127
0
 
0
 
! Отговори
NN преди 15 години
Имам 3 деца, и трите са родени чрез секцио. След първото , още на 2рата седмица се чувствах отлично, а приятелката ми/която роди по същото време, но по нормален път../ не можеше да си седне на *** от шевове и болки. Наистина, препоръчително е секцио да се прави когато има индикации за това. Но според мен и моя "скромен" опит :) - при раждане с операция жената е пощадена повече, отколкото при нормално раждане. Чела съм дори/отново мнение на лекари../ , че едно раждане секцио е 3 ПЪТИ ПО-КОНТРОЛИРУЕМО от едно нормално раждане. Всичко опира до физиката и състоянието на майката и детето, разбира се, но след като цариците от Древността са предпочитали оперативния метод, защо сега в съвремието и напредналите медицини по света и у нас , ние да се връщаме назад?!! А и секса СЛЕД секцио .. е отново чудесен.. :Р
126
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Истина е, че естественото раждане е по-добро, но знае ли човек... Може наистина лекарите да заплашват, все пак не са малко пари това. Казаха на моя роднина, че ще й се отлепи ретината на окото, ако роди нормално... Естествено, че жената се уплаши, то как да не се. Насрочиха й секцио за дадена дата, и не знаем, да се надяваме ли да тръгне само преди това, или не...все пак това си е операция. Природата знае най-добре, но от статистики никой не се плаши, докато не го изпита...живи и здрави да сме само.
125
0
 
0
 
! Отговори
luv_toni преди 15 години
Много идиотска статия!Тези, който осиновяват деца значи също не могат да ги обичат-не са им дали любов веднага след раждането...Родих нормално дъщеря ми , но въпреки това има астма...А не умират ли родилки при нормално раждане?!
124
0
 
0
 
! Отговори
ягодка преди 15 години
сетих се за едно нещо важно но повечето го знаят със сигурност,затова че жена която раждала по естествен път се разширява от долу а тези които не раждали са бонбонки. мит и то какъв познавам жени и приказки от мъже и други за тях в компании или някъде другаде,няма значение че има жени които като кофи отдолу,тези жени в повечето случаи с леко поведение. а порно актриси които не раждали да не би са по тесни от които раждали.
123
0
 
0
 
! Отговори
ягодка преди 15 години
все повече и повече живеем в изкуствен свят,аз съм за технологии и науката но ние хора забравяме що е труд и пот всичко улесняваме но природа ни отмъстява за това. ние сме деца на природа и трябва да търсим начини да бъдем в хармония с това явление. ако се налага то да,другото е лигавщини и да не забравяме пари струва това.
122
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А ти колко деца си износила?????