Ако не подобри екологията си, Европа става пустиня!

Плашещи супермусони променят метеорологичната карта на света
11 авг 2010 11:31,
3
Ако не подобри екологията си, Европа става пустиня!
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Експерти от различни европейски държави са уверени, че ако жителите на Европа не предприемат спешни мерки за подобряване на екологичната обстановка, климатичните аномалии като суша, изтощителни жеги, проливни дъждове и предизвиканите от тях наводнения не само ще се повтарят, но и ще се усилват, пише в. "Република".

Напоследък в Европа супермусон променя метеорологичната карта. Според изследователите климатичните явления в Европа сега са подобни на динамиката на мусоните.

Влажният въздух от Атлантика, от Великобритания се насочва към Средиземно море, където се наблюдава гореща вълнà, движеща се от тропиците към полюсите. Контрастът между горещия африкански и студения атлантически въздух води до проливни дъждове.

В миналото климатичният феномен се свързваше с термалната аномалия в глобален мащаб. Преди няколко години обаче горещата вълнà не стигаше толкова надалеч и не бе с такава сила.

Още по темата

По данни на специалисти от ООН поради глобалното затопляне се повишава налягането в атмосферата, в резултат на което границите на горещия фронт се изместват, способствайки за придвижването на пустините по посока на Европа.

Експертите са уверени, че в бъдеще Европа трябва да очаква разрушителни природни катаклизми, ако спешно не бъдат приети мерки и програми за по-голяма енергийна ефективност и за използване на възобновяеми източници на енергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: метеорология
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
нищо няма да бъде направено-никой от големите люде не се интересува от нищо друго освен да натрупа яко пари
1
0
 
19
 
! Отговори
Antiturk преди 13 години
Защо всички турци/***/ сте толкова прости и ***?Като стане Ес пустиня какво ще спечелиш ти например дивако?Нищо.Но защото сме от друга религия , от друг етнос го искаш.Там ви е на вас проблема.Аз пък искам арабския свят да стане 1 голяма пустиня и най-вече турция , да *** от глад като кучета.Впрочем , защо като??