Наднорменото тегло вреди на паметта ни

Затлъстяването афектира и мозъка
Обновена: 19 апр 2011 15:31 | 19 апр 2011 15:29,
11
Наднорменото тегло вреди на паметта ни
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Известно ни е, че наднорменото тегло предразполага към сърдечно-съдови проблеми, високо артериално налягане, диабет. Учени откриха обаче, че затлъстяването афектира и мозъка и е причина за прогресивно влошаване на паметта.

Заради данните от последно проведени изследвания, при които се споменава за връзка между затлъстяването и влошаването на паметта, Джон Ганстад, асистент професор по психология от Университета Кент Стейт, решава да изследва конкретно този проблем.

В работата му участват 150 доброволци със свръх тегло, чиито средни килограми са около 136. 109 души от тях се подлагат на стомашен байпас – намаляване на обема на стомаха чрез оперативна намеса.

Три месеца след операцията подложилите се на нея показват подобряване на когнитивните способности – памет и умения да се организират. За този срок те са отслабнали средно с 23 кг. Подобна тенденция не се отчита при доброволците непредприели мерки за редуциране на теглото. Нещо повече, при тях се наблюдава още по-силно влошаване на паметта.

Следващият етап е изследователите да потърсят причините за загубата на когнитивните способности при затлъстяване и намиране на начини, с помощта на които да се преустанови тенденцията на влошаване на паметта и се подобрят умствените способности на свръх пълните.

По думите на ас. проф. Ганстад първите ползи за ума се забелязват при отслабване с около 10 кг телесно тегло при хора със затлъстяване.

 

Вижте още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: наднормено теглопамет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
ай-вай преди 13 години
Чърчил е доказателство тъкмо за обратното .
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хаха начи сомалийците са най паметливи като гледам там редко некой с наднормено тегло има бе .Кой беще", Джон Ганстад, асистент професор по психология от Университета Кент Стейт, " че не се сещам нещо като филанкишията или митко китката уважаемиа гастад защоне каже за какво са дебели толкова американците за соята фруктозтат дето им пълнят напитките и другите гмо *** по въпроса АДФ/комисията контролираща какво се слагга в храните/ също мълчи
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В България много хора имат неплатени сметки и системно си недояждат. Нужна е статия, в която да ни съветват как с изключително малко пари да се храним здравословно и пълноценно.
8
0
 
2
 
! Отговори
а не е ли по- скоро. преди 13 години
Стреса, силен емоционален шок, проблеми, обременяване, удар по главата всички, тези фактори са предпостваки за загубата на паметта. А, очи които не се гледат дълго време се забравят, това си е все известно от време оно.
7
0
 
1
 
! Отговори
нищо подобно преди 13 години
И това не е вярно!
6
0
 
0
 
! Отговори
DoctorOnline.bg преди 13 години
Да, бе. Кльощаците тогава трябва да са супер паметливи...
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А пък особена порода българи имат банково затлъстяване . Трябва да им се направи банков байпас.
4
0
 
4
 
! Отговори
До Мечо преди 13 години
Взе ми думите, Мечо! Тези първо трябва да научат нейтивния си ленгуидж, но са бягали от час по български и са чели много малко книги.
3
0
 
5
 
! Отговори
Мечо Мечев-Мечистия преди 13 години
"Затлъстяването афектира и мозъка""Влияе" се използва в българския език.
2
0
 
1
 
! Отговори
хаха преди 13 години
хахахахахахахахахахахахахаха
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
iskra fidosova li go kaza