Сърдечносъдовите заболявания - бичът на съвремието

СЗО посочи 10-те основни причини за смъртността по света
Обновена: 2 юли 2011 15:54 | 2 юли 2011 15:44, Елка Василева
54
Сърдечносъдовите заболявания - бичът на съвремието
Снимка: Архив Булфото

Една от основните причини за смъртността по света са сърдечносъдовите заболявания, отбелязват експертите. Данните са потвърдени и от последния доклад на Световната здравна организация от края на юни 2011 година.

Организацията посочи 10-те основни причини за смъртността по света.

В доклада си СЗО отбелязва, че около 57 милиона души са починали в световен мащаб през 2008 г.

Сред 10-те водещи причини за смъртността по света СЗО посочва: болести на сърцето, от които всяка година умират над 7,5 милиона души по света, от заболявания на мозъка годишно умират около 6,2 млн. души по света, от инфекции на долните дихателни пътища - 3,4 млн. души, от белодробни заболявания - 3,2 млн. души, от заболявания на имунната система - 2,4 мл.души, от ХИВ/СПИН - 1,7 млн.души, от рак - 1,4 млн.души, от туберкулоза - 1,3 млн.души, от захарен диабет - 1,2 млн. души и от всякакви катастрофи - над 1 милион души.

Една от основните причини за смъртността по света са сърдечносъдовите заболявания, които убиват повече хора всяка година от всички останали причини за смъртност, констатират експертите.

Употребата на тютюн е една от основните причини за много от най-разпространените болести в света - включително сърдечносъдови заболявания, хронична обструктивна белодробна болест и рак на белия дроб.

Като цяло употребата на тютюн е причина за смъртта на почти един на всеки 10 възрастни по целия свят. Пушенето е често скрита причината за множество заболявания, които също причиняват смърт на хората.

У нас по данни на НСИ най-много са смъртните случаи от сърдечносъдови заболявания, като всеки пети българин умира от болести на сърцето или заболявания, причинени от високо кръвно налягане.

Според статистиката на 100 хиляди смъртни случая у нас близо 70 000 се падат на болести на органите на кръвообращението, около 4 000 българи умират от болести на дихателната система, около 3 000 - от болести на храносмилателната система и т.н. От 110 хиляди смъртни случая 65 хиляди са в градовете и 45 хиляди са в селата.

Близо 50 на сто от българите страдат от наднормено тегло, а над 60 на сто са страстни пушачи, което е и сред основните причини за заболеваемост в световен мащаб. 70 на сто от българите в различна степен употребяват алкохол. Занижена е и здравната култура на българите - 60 на сто в рамките на една година са се обръщали за съвет към общопрактикуващ лекар, 37 на сто повече от година не са търсили лекар, а 3,4 на сто никога не са ползвали лекарски услуги.

Средната продължителност на живота за българите е над 70 години, като за мъжете тя е 70 плюс, а за жените 78 години.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
стига ве, от рак толкова малко?
53
0
 
1
 
! Отговори
Ginka преди 12 години
Ima6 li Facebook,za da me potursi6 tam?
52
0
 
1
 
! Отговори
ДИД преди 12 години
до Гинкааз съм от провинцията и съм сменила доста кардиолози и без да се открие при4ината само ми сменят ле4ението
51
0
 
1
 
! Отговори
Ginka преди 12 години
Do Did:Purvo ,iska6 da kaje6,4e si hipertonik/4ka?Vtoro,i kakvo to4no le4enie si polu4il/a i kak sa te naso4ili-v smisul,kakvi preporuki sa ti dali do momenta,za da se spravi6 s tozi ti problem?
50
1
 
1
 
! Отговори
дид преди 12 години
нямам диабет и не съм дебела и нищо не ме боли и не усещам високото кръвно
49
0
 
2
 
! Отговори
ДИД преди 12 години
не съм азсъгласна съм с теб
48
1
 
3
 
! Отговори
келеша преди 12 години
до ДИДи аз нали това казвам, да се търсят причините, а не да се занимават с глупости и само да гледат да го удрят на бизнес, защо ми цъкаш минусчета, с кое не си съгласна??аз имам подозрението, че високото кръвно го правят вируси, като диабетния, диабет имаш ли?
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уф, че ме притесни тая статия. Ще отида да запаля една цигара да се успокоя...
46
2
 
6
 
! Отговори
дид преди 12 години
да търсят при4ината а не да ме правят на опитна мишка ве4е 15г
45
0
 
6
 
! Отговори
келеша преди 12 години
Според тебе как трябва да го лекуват?(питам сериозно)
44
3
 
6
 
! Отговори
ДИД преди 12 години
най лошото е 4е докторите не знаят как да лекуват кръвното и си правят експерименти с пациентите като полу4ават пари от фармацефти4ните компании да им пласират продуктите
43
4
 
5
 
! Отговори
келеша преди 12 години
(ПРОДЪЛЖЕНИЕ).. разбира се касапщината в случая с туберкулозата е абсолютно безсмислена, а туберкулозата си е лечима (макар и съвсем да не е лесно) с антибиотици и без никакви касапщини.. днес, при рака също касапщините са напълно излишни!!ПЛЮЯ НА ТОЗИ БЕЗСКРУПУЛЕН, ЦИНИЧЕН МЕГАБИЗНЕС, НАРЕЧЕН В ДНЕШНО ВРЕМЕ МЕДИЦИНА, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ИЛИ КАКВОТО Е ТАМ!! СМЪРТ ЗА МАФИЯТА В БЯЛО!!!!!!
42
3
 
5
 
! Отговори
келеша преди 12 години
(ПРОДЪЛЖЕНИЕ)... никъде в сериозната медицина не се казват подобни глупости за холестерола, това е умишлено въведена заблуда с рекламни и като цяло печелбарски цели!!нужно е човек да се порови по-сериозно и да открие сам причините за това заболяване...аа да, и ракът много вероятно е лечим и винаги е бил лечим! и преди векове разни *** са се правили на касапи и са рязали това и онова и са ампутирали това и онова, което е засегнато от туберкулозата, разбира се, касапщината в случая с
41
3
 
7
 
! Отговори
келеша преди 12 години
всички заболявания се предизвиквали от еди какво си, това било вредно, онова -полезно, а защо така мислиш.. ами ей така.. това, че си обясняваш по някакъв начин нещата, не значи, че е така в действителност!за атеросклерозата, която всъщност впоследствие води до тромбози и запушвания на артериите, е доказано, че и преди стотици и хиляди години също е съществувала..че приемането на храна с наличие на холестерол е причината, също е огромна заблуда, никъде в сериозната медицина не се казват...
40
3
 
3
 
! Отговори
келеша DO 31 преди 12 години
ДО 31аргуметирай се защо всички болести са от нерви!!ТОВА, КОЕТО ТВЪРДИШ Е ИДИ0ТСКО! НИКОЕ ОТ ИЗБРОЕНИТЕ ОТ ТЕБ ЗАБОЛЯВАНИЯ НЕ СЕ ПРЕДИЗВИКВА ОТ СТРЕС (НЕРВИ)!!!!!
39
1
 
6
 
! Отговори
asd преди 12 години
da e da 70 godini sredna prodaljitelnost, tova sa palni gluposti...pove4e ot 50 godini rqdko ocelqva 4ovek v bg
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пийте повече уиски и ще изкарате до 100 годинидори да не изкарате,поне ще си пийнете добре :)
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Suvet za antistres:1-2 4a6i 4erveno vino/dnevno i tova e suvsem seriozno,kato ispancite i francuzite,raz6iryava kruvonosnite sudove i podobryava funkcioniraneto nasurceto.Nazdrave :)
36
2
 
8
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
После пак да търпим тия които ни убиват бавно но сигурно 21 години. Кой е по големия убиец ... тоя който е откраднал милиони от хората(държавата) и с това е ограничил или откраднал щастието на милиони или ония който е убил един човек????
35
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нормално е хората живеят все по зле, забързани, стресирани, нахранени с глупости, без да се движат и да спортуват и т.н.