Ротавирусите подбират според кръвната група

Доказано е, че определен щам е с предпочитания към хора с кръвна група А
17 апр 2012 17:37, Румяна Тасева
1
Ротавирусите подбират според кръвната група
Източник: Reuters

Екип с ръководител Венкарам Прасад от медицинския колеж Бейлор открива, че белтъците на ротавируса се свръзват с определен тип антиген, наличен при хора с кръвна група А.

При инфекция ротавирусите проникват в лигавицата на стомашно-чревния тракт, като основно поразява тънките черва и предизвикват диария.

Ротавирусните инфекции се предават по фекално-орален път и протичат остро. Причина са за смъртта на половин милион души на година.

При изучаването на ротавирусите биохимиците тръгват от механизма на проникването им в клетките – белтъкът VP4 от капсидната обвивка се свърза с полизахарид на клетъчна мембрана. Екипът изучава взаимодействието на един от домейните на VP4 с различни гликани, при което открива, че въпросният вирусен белтък се свързва с един определен – на кръвна група А.

При изследванията си Прасад установява, че ротавирусите лесно заразяват клетките с този гликан-антиген. И обратното, по-трудно ротавирусите действат в клетките без наличието му. Блокирането на антигена с помощта на антитела предотвратява проникването на вируса в клетката, показват експериментите.

Екипът открива също така, че друг щам на ротавирусите действа на същия принцип. Въпросът, който си задават учените е, дали различните щамове ротавируси взаймодействат по аналогичен начин с определени антигени от останалите кръвни групи.

Механизмът на взаимодействие на ротавирусите с клетките е описан в сп. Nature.

Още новини от сферата на медицината - в Puls.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
12
 
! Отговори
Спас преди 12 години
Ако се къпете по българските плажове, там вирусите не подбират. Хващат всичко наред. Така, че избягвайте да плувате заедно с *** по родните плажове!