Стресът нарушава имунната функция

Увеличават се възпалителните процеси
9 май 2012 14:11,
5
Стресът нарушава имунната функция
източник: Reuters

Стресът действа отрицателно на имунната система и може да е причина за появата на различни заболявания, като се започне от настинка, сочи ново проучване.

Натрупването на стрес увеличава възпалителните процеси в организма и намалява имунната защита и респективно времето за справяне с инфекцията.
 
Хората, изложени на ежедневен стрес, често увеличават консумацията на алкохол и цигари и водят по-нездравословен начин на живот, което се отразява на здравословното и психическо състояние.
 
Повишените нива на стресовия хормон кортизол също оказват негативно влияние върху нормалната функция на организма. Натрупването на хормона може да доведе до тежки здравословни последици, като инфаркт, язва и пр.
 
За да се добие по-добра представа за отрицателното действие на стреса върху здравето, изследователи анкетират 300 души относно начина им на живот, честотата на стресови ситуации и здравословното им състояние.
 
Резултатите показват, че хората с по-високи нива на стрес боледуват много по-често от настинка и се възстановяват за по-дълъг период от време в сравнение с хората, които изпадат рядко в стресови ситуации.
 
Изследването дава конкретна представа как хроничният стрес въздейства върху имунната система и може да повлияе отрицателно на начина на живот, казва д-р Андрю Милър, професор по психиатрия и поведенчески науки в Emory University School of Medicine.
 
Проучването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Science.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: стресимунитетинфекции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стрес ли? Като не общувам със злобни хора се чувствам бодра и здрава!
1
0
 
12
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Без да съм професор по...медицина знам,че на всички вредни дразнители,лекът им е да им тегля,по една...майна.