Храни за понижаване на холестерола

Леща, грах, соя, чушки, патладжани...
Обновена: 24 юли 2012 20:36 | 24 юли 2012 20:36,
13
Храни за понижаване на холестерола
Снимка: Reuters

Не е необходимо да правим драстични промени на хранителния си режим, за да понижим холестерола, достатъчно е малко да го модифицираме.

Първият съвет, който ни дават специалистите, е да увеличим консумацията на храни, съдържащи фибри. На ден трябва да приемаме поне 35 г фибри.

Идеален източник на фибри в случая са бобовите култури – зелен фасул, леща, грах, соя. Освен това те са богати на ценни белтъчини, минерали, някои дори калций, което също потискат лошия холестерол. Фибрите помагат да се обере холестерола от тънките черва и да се изхвърли от организма.

 В тази група попадат и всички пълнозърнести продукти, особено овесени ядки, естествено зеленчуци – броколи, брюкселско зеле, патладжан, чушки и др. – както и плодове – ябълки, цитруси (особено киви), папая, гуава, ягоди.
 
Действието срещу холестерола на плодовете и зеленчуците се подкрепя и от съдържанието и ефекта на витамин С.
 
Подходящи за консумация са и сушените плодове, тъй като са „концентрат“ на флавоноиди, също допринасящи за намаляването на лошите мазнини в кръвта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Апостол Апостолов преди 11 години
А няма ли от тоя алабаш да омекне на корема дръжката?
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бирата как е?
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Една от основните причини за висок холестерол е понижената функция на щитовизната жлеза, но на лекаря му е по-удобно да те натъпче със статини. Ще отбележа в тази връзка, че зелетата не са много подходящи при проблем с щитовидната жлеза. Високият халестерол е признак за ниско ниво на някои хормони. Особено при жените.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мермерски не е хуманитарен лекар.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е ли любопитно, след като е отложен по стените, как го изтеглят с иглата?И защо триглициридите ми растат, когато не ям никакво месо , а боб, грах и леща?
8
0
 
0
 
! Отговори
Продължение преди 11 години
По телевизията се каза(за онкоболните) , че наистина има лаборатории, които не правят анализи.Да не хабят химикали. Няма никаква етика. Историята за високия холестерол и сърдечно-съдовите проблеми нещо не работи вече. Сега е на мода хомоцистеина. Трябва да излапаме супервредните статини, защото така казали от ЕС.В друта лаборатория преди 5 години, след като се храних по Пиер Дюкан, холестеролът ми беше точно 5. Това също са заплюти цифри, необосновани, а и формулата за пресмятане е дискусионна.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Палео хранене
6
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кръвъносните съдове да не са водопроводни тръби, по които холестерола да се лепи, смях
5
0
 
2
 
! Отговори
На 1 преди 11 години
Отслабнах, изядох тон трици, не кусвам месо, приемам ограничено зехтин, ям плодове и зеленчуци и...по-висок резултат! Взеха ми три капки кръв от вената ислед 15 минути резултатите ми бяха при личния лекар. Раязполагам с еднакви данни в три различни години, което ме наведе на мисълта, че се ползва база данни. Висок холестерол не бива да се мери с апаратче с лентички, защото е извън обхвата. Има ред други неща в кръвта, ксоито дават завишен резултат. Пробутват статини.Вие вероятно сте мъж.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
стига сте лъгали, бобовите храни са токсични, искат предварителна обработка и пак са непълноценни, да не говорим за концерогенната соя, а пък зърнените глутеносъдържащи храни... там всичко е ясно
3
1
 
1
 
! Отговори
Мермерски преди 11 години
Изумително евтино и лесно средство. Разтваряте 1 към 1 - пчелен мед и жив ябълков оцет. Купува се от бабите, които си го правят. Всяка сутрин на гладно пиете по 2 супени лъжици от този сироп. Остъргва ви плаките от артериите като шкурка !А Мермерски не е някой си шарлатанин. Професора е национален консултант по диетология.
2
0
 
0
 
! Отговори
sas преди 11 години
има = идва
1
0
 
9
 
! Отговори
sas преди 11 години
Сигурна рецепата - сутрин на гладно една кофичка кисело мляко с една пълна супена лъжица смляно ленено семе и една пълна супена лъжица овесени трици. Може да се подслади с мед. Резултатът има още след първия месец.