Захарта предразполага към деменция

И въглехидратите затормозяват метаболизма
Обновена: 22 окт 2012 13:48 | 22 окт 2012 13:48,
0
Захарта предразполага към деменция
източник: Reuters
Възрастни хора, приемащи много захар и други въглехидрати, са с четири пъти по-висок риск от развиване на деменция, се твърди в ново изследване. Изследователи са установили, че приемащите повече белтъчини и мазнини за сметка на въглехидрати имат по-нисък риск от упадък на когнитивните способности.
 
Балансираният хранителен прием е важен, защото всеки от основните нутриенти – белтъци, въглехидрати и мазнини, изпълнява важни функции в организма.
 
Изследователите проследяват хранителните навици на 1230 души на възраст между 70 и 89 години в продължение на 12 месеца. В същото време, те оценяват когнитивната им функция с помощта на експертен панел от лекари, медицински сестри и невролози. 
 
От всички участници в проучването, 940 души не показват никакво понижение на умствените способности по време на контролния период. Те продължат да сътрудничат с изследователите и занапред. Четири години след приключване на проучването 200 от тях започват да показват признаци на умерено когнитивно понижение, отслабена памет, вербално и мисловно забавяне над средните за тази възраст.
 
Статистическият анализ показва, че приемалите най-големи количества въглехидрати са със средно 1,9 пъти по-голям риск от умерени умствени поражения, в сравнение с групата с най-нисък въглехидратен прием. 
 
От друга страна, високият прием на мазнини понижава риска с 42% в сравнение с ниския, а високият прием на протеини – с 21%. Ако се отчете сумарното влияние на приема на мазнини и белтъчини, се оказва, че приемащите големи количества въглехидрати са изложени на 3,6 пъти по-голям риск.
 
Според Роузбъд Робъртс, автор на проучването, това може да се дължи на повлияване на метаболизма на глюкозата от високия въглехидратен прием. Глюкозата е гориво за мозъка, така че умереният й прием е необходим. Възможно е, обаче, високият й прием да пречи на мозъка да я усвоява – ситуация, донякъде аналогична на тази при диабет тип II.
 
Проучването е публикувано в Journal of Alzheimer's disease.
 

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари