Какво ни показва цитонамазката?

Взимането на цитонамазката е неболезнена и нескъпа процедура
28 яну 2013 13:07,
2
Какво ни показва цитонамазката?
Снимка: Reuters

Цитонамазката е метод, който изследва клетки от маточната шийка за абнормни промени. Разработен е от патолога Джордж Папаниколау през 1928 г. Благодарение на цитонамазката могат да се отчетат абнормни промени, които показват наличие на процеси, водещи към развитие на цервикален рак. Провеждането й редовно се приема за профилактична мярка срещу заболяването. Благодарение на нея е възможно навременно откриване на неблагоприятни процеси в тази част на женското тяло и поставяне на диагноза с последващо адекватно лечение. Ракът на маточната шийка и матката е един от най-често срещаните и се нарежда на второ място след рака на гърдата при българките; и на пето място в групата на онкологичните заболявания за българската популация въобще. (По данни на Националния раков регистър за 2010 г.)

Извършването на цитонамазката един – два пъти годишно влиза в задължителния набор от грижи за личното здраве на всяка жена.

За изследването се взимат повърхностни клетки от шийката на матката при гинекологичен преглед. С помощта на четчица специалистът обтрива външната част на маточната шийка и цервикалния канал. Клетките, които са необходими за изследването се намират в участъка на сливане на плоския епител, характерен за външната повърхност на шийката на матката към влагалището и жлезистия епител, с който е покрит цервикалният канал. Наблюденията са, че от тази зона най-често възникват абнормните промени.
 
Клетъчните промени в тази част на женското тяло, водещи до рак, се дължат на инфекция с човешки папилома вирус (HPV) – връзка, която е напълно доказана. Не във всеки случай на инфектиране с HPV се развива рак . Това зависи и от въздействието на други фактори. Не може да се даде отговор при кого инфекцията ще се развие в тежко заболяване и при кого имунитетът ще надделее, поради което се налага редовно периодично проследяване за наличието на клетъчни изменения. Тъй като поначало инфекциите с щамове на човешкия папилома вирус, засягащи гениталиите, се наблюдават с висока честотата сред населението, за съжаление, в повечето случаи протичат безсимптомно, освен това предаването им не може да се предотврати напълно дори с използването на презерватив при сексуални контакти, провеждането на цитонамазката става още по-целесъобразно за превенция от заболяването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
пациентка преди 11 години
може би е добър и надежден метод -но тук редовно платени от здравна каса се вземат и директно в кошчето само се симулира изследване -което си е ПОДСЪДНО
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно, че няма коментари - явно, днес в блога има само М&M