Спираме мигрената с помощта на апаратче

Устройството вече е налично в Европейския съюз, Канада, Япония и някои латиноамерикански държави
11 фев 2013 09:04,
2
Спираме мигрената с помощта на апаратче
Снимка: Reuters

Първото клинично проучване на устройство за овладяване на пристъпи на мигрена показа умерена ефикасност на иновационния продукт, създаден в Белгия.

Устройството, което се носи като лента около челото, стимулира тригеминалния черепномозъчен нерв през кожата. Проучването, проведено с 67 доброволци, които са получавали поне по два мигренозни пристъпа през изминалия преди изпитването месец, са разпределени на случаен принцип в две групи. Едната преминава 3-месечно лечение с устройството, което се носи ежедневно в продължение на 20 минути на ден. Другата група получава „плацебо“ устройство, което създава гъделичкащо усещане по кожата, но не стимулира тригеминалния нерв. В рамките на проучването, носенето на малкия апарат по 20 минути на ден е довело до намаляване на дните с мигренозни пристъпи с 25% и намаляване с 19% на общия брой на пристъпите.

Изследователският екип, ръководен от д-р Жан Шьонен от Университета в Лиеж, е създал първото медицинско устройство, за което е клинично доказано, че повлиява мигрената. Не по-малко забележително е, че за разлика от всички лекарства, то не предизвиква абсолютно никакви странични ефекти.

Устройството вече е налично в Европейския съюз, Канада, Япония и някои латиноамерикански държави. Очаква се да получи одобрение и в САЩ и Китай. Отпуска се без рецепта в аптеките.

Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Ники Ст. преди 11 години
45 години я влача тая мигрена. докторите казват - ако някой измисли нещо против тази гадост Нобелов лауреат ще стане. Не вярвам много - да ходя с разни устройства по главата като извънземно. По три дни в седмицата съм неработоспособен. Който не го е изпитвал - не знае. Пристъпите се провокират от какво ли не - дори от миризма. Не знам - това устройство кога ще дойде до тука - дано да го усъвършенстват
1
1
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Хайде бе, няма ли страдащи от мигрена хора в България?Само цената на тока ли ви интересува???