9 от 10 завършили млади лекари заминават за чужбина през тази година

Ц. Воденичаров: Здравните фондове да се ползват за допълнително финансиране
12 сеп 2013 13:48,
16
9 от 10 завършили млади лекари заминават за чужбина през тази година
Снимка: Bulgaria On Air

Необходимо е да се въведат различни механизми за финансиране на здравеопазването като използване на здравните фондове. Не е нужно да се увеличава здравната вноска – сега е напълно достатъчна. Настоящите механизми за разпределение на парите са лоши, не е добра и организацията в сферата. Това каза в ефира на Bulgaria On Air експертът по здравен мениджмънт проф. Цекомир Воденичаров.

По думите му промяната с механизмите може да стане бързо - единствено здравният министър трябва да заяви, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не може да регулира 100% от здравните потребности на населението.

„Трябва да се каже, че НЗОК поема 60-70% от грижите и прехвърля част от дейността си на фондовете. Така ще се създадат нови структури, които ще започнат да плащат на младите медицински лица“, каза той.

„България е единствената страна в Европа, може би и в света, която има една здравна каса. Когато тя беше създадена, имаше на разположение около 300-400 млн. лева, а в момента има над 3 млрд. лева. Въпреки това през цялото време се говори за дефицит и недофинансиране, които са изкуствено създадени“, посочи Воденичаров.

Експертът посочи и някои примери за лошата политика в здравеопазването, следствие от "промени, които вместо да подобрят ситуацията я влошават": „В периода между 2001 г. и 2011 г. броят на хоспитализациите се е удвоил от 1 млн. на 2 млн., защото касата плаща на лечебните заведения за извършените дейности като болнично лечение.

Воденичаров предрече, че скоро в страната може да нямаме не просто добри лекари, а каквито и да е лекари, защото тенденцията завършилите млади да напускат страната се увеличава.

„Всяка година правим проучване сред завършващите Медицинския факултет в София за нагласите им за бъдещето. Допреди две години от 10 завършили петима казваха, че имат осигурена работа в чужбина и ще заминат. Тази година обаче цели 9 от 10 зявиха, че са осигурени от момента, в който вземат дипломата си. Това означава, че младите за изгубили всякаква надежда, че нещата тук ще се променят“, посочи той.

Воденичаров каза, че и броят на медицинските сестри върви стремглаво надолу. „Преди имаше 70 хиляди сестри в България, а днес има 20 хиляди“, каза експертът.

Вижте повече подробности по темата от видеоматериала!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
ZNAESHT преди 10 години
Истината е, че лекарите в Бг вземат смайващи суми за страната ни и лекари ИМА , колкото и да заминават. Сметнете само има цели 5 медицински ВУЗа за нашата мизерна държава, които всяка година БЪЛВАТ дипломирани лекари. В България им е хем спокойно, хем заплатено, в чужбина със сугурност ще им търсят много отговорност, за СЪЩИТЕ хонорари.
15
1
 
4
 
! Отговори
gogo преди 10 години
А кого да лекуват младите лекари .Младите заминават ,пенсионерите нямат пари ,безработните също.Оставаработещи 500-600 лв. високоинтелегентни добре платени държавни чиновници и богати ха да видим колко доктори трябват нали е пазарна икономика.
14
1
 
3
 
! Отговори
някой преди 10 години
добро утро
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на младите лекари, Бг не е място където един млад човек може да осъществи мечтите си. Колкото по бързо се махат младите толкова по добре!
12
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 10 години
До Анонимен Ей, типичен *** си. Някакъв анонимник познавал някой, който не криел, че вземал еди-какви си пари. Аз пък знам автомонтьори, които изкарват цитираните от теб суми, и кво? Защо само се гледа крайната сума за получаване, а не се отчита положен труд? Да не мислиш, че е много лесно да си личен лекар, като на *** да ти звънят 24/7 и да се очаква от теб да си безпогрешен и светкавичен в реакциите си. И преди да ме обвиниш - не, не съм лекар.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...a 10-я отива на борсата
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е, че личните лекари си докарват над 5-6х хиляди лв на месец! Аз лично познавам други лекари, които не крият, че взимат над 10 хиляди! Престанете да ги жалите за заплатите! Системата е такава, че те лапайки от държавното си докарват огромни за държавицата ни пари! Бялото съсловие е алчно и бездушно! Пълна отврат!
9
3
 
2
 
! Отговори
Sephora преди 10 години
По-малко болници, но по-качествено обслужване и съответно нужда от по-малко доктори и мед. сестри. Четох някаква статистика за броя на невролозите в БГ и Австрия. В БГ бяха няколко пъти повече.Но това, че са повече не означава, че се предлага по-качествено здравеопазване.
8
1
 
7
 
! Отговори
смешни сте преди 10 години
Кви договори, кви пет лева. С чужбинската заплата спокойно ще си платят неустойките и пак ще са на плюс. Да не говорим за ползите като придобиване на опит и професионално развитие, което в Бг е невъзможно, заради динозаврите, които са завзели здравната система. Скоро една позната ми разказва за сина си, млад лекар, 83-ти набор, работи в Германия и вече е правил неща, които в нашия, не толкова малък град, въобще не съществуват.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
младите загубили надежда, а добрутро
6
1
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
До пепи:всякакви *** съждения, че с рестрикции може да се задъжи който и да е в България е обречен. Хората винаги ще търсят начин да подобрят живота си (с двойна сила за по-интелигентните като лекарите), номера не е да задържиш насила някой на работа - нали се сещаш колко и ще работи. А да го мотивираш да иска работата.В момента единствената мотивация която работи в БГ е тая за покупка на самолетни билети за терминал 2 на летище София.
5
2
 
20
 
! Отговори
:) преди 10 години
До ПепиТи защо не се запишеш на "хранилката "да завършиш една медицина? И защо да остават тук, да ги бият здравно неосигурените *** и чалгари ли? В ЕС сме, кой където го поискат има право да работи. Кадърен си - заминаваш. Няма как да накараш млад лекар да остане в държава, в която е нормално да платиш да ти леят куршум, а за преглед и лечение - не.
4
12
 
3
 
! Отговори
вариант преди 10 години
би било добре за образованието да се заплаща с кредит срещу залог примерно жилище и при условие че 10 години работи в здравната система залогът да отпада а който иска да замине на запад може но срещу заплащане на образованието
3
2
 
26
 
! Отговори
bb преди 10 години
истината е че трябва да се вдигнат многократно заплатите,особенно в спешната помощ.Там спасяват живота ни ежедневно а заплатите им са мизерни.Тези хора които работят там,денонощно са на наше разположение и почти няма човек който да не е опирал до тяхната помощ.Това лято,баща ми пострада на вилата ни и се наложи да се обадя на Бърза помощ.За минути се отзоваха и поради това че до вилата ни няма път,лекаря и шофьора носиха баща ми около 500метра до линейката и буквално му спасиха живота.ПОКЛОН!!
2
2
 
6
 
! Отговори
vv-ww преди 10 години
До ПепиCekomir Vodenicharov e komunist! Sahto kato tja e dalboko korumpiran. Negovite kolegi ne padat po-dolu. Koi kakto moje i kolkoto moje. Moral njamat. Njamat i kompetentnost. Toi i ostanalite kato nego sa edna ot prichinite zdraveopazvaneto da e na takaova dereje.
1
27
 
11
 
! Отговори
Пепи преди 10 години
Да подписват договори преди да почват да учат медицина в България.Иначе е много лесно.Всички финансираме едни хрантулници които след 6 години учене казват - малко ни давате.Чао.Еми защо не следвахте медицина в Германия или Англия.