Как да се предпазим от грипа?

По-често боледуват хората, които спят по-малко от 8 часа
1 окт 2013 16:32, Румяна Тасева
0
Как да се предпазим от грипа?
Източник: Reuters

Ако искате по-рядко да ви хваща настинка и се радвате на добро здраве и през студеното полугодие, може да ви е от полза класацията на медицинския руски портал Медновости, изброяваща типовете, които са най-устойчиви напростудните вирусни заболявания.

1. Поспаланковците са по-здрави. Определено по-често боледуват хората, които спят по-малко от 8 часа в денонощие. Изданието цитира експеримент на екип от Университета „Карнеги-Мелън“, САЩ, при който след контакт с живи риновируси се разболяват тези от доброволците, които си недоспиват. Така че през студеното полугодие, намалете темпото и се погрижете преди всичко за пълноценната си нощта почивка!

2. Когато да си непукист, е успешна тактика! Лесно е да се каже, но когато те чакат куп задачи и дори намеренията за сън са невъзможни... Какво е решението, когато периодът е натоварен? Първо, забравете всички негативни емоции. Нервниченето само ще ви докара някое хронично или сърдечно заболяване. Допълнение към тази препоръка е да започнете да се занимавате с медитация. Никога не е късно да се докоснем до онова познание, посредством което за 15 минути "отнасяне" може да постигнем отпочиване равно на продължителен сън.

Тези твърдения са въз основа на изследване на Медицинския факултет на Уисконсинския университет, САЩ, което доказва, че занимаващите се с медитация много по-рядко боледуват от остри респираторни заболявания, а ако се случи, оздравяват по-бързо.

Обяснението на явлението се крие в ефекта на медитацията да "чисти" стреса. Известно е, че хроничното напрежение отслабва защитните сили на организма, въпреки че учените все още не са наясно в детайли за механизма на въздействие на емоциите ни върху здравето. Засега предположенията са, че стресът влияе на функциите на надбъбречните жлези, повишава се синтезът на глюкокортикоидите, което и носи пагубен ефект върху имунната система в дългосрочен план.

Останалите може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари