"Пирогов" се оказа пред фалит

Има реална опасност болницата да спре плановия прием
Обновена: 30 окт 2013 07:02 | 29 окт 2013 21:38, Анисия Иванова
28
"Пирогов" се оказа пред фалит
Снимка: Булфото

Съществува реална опасност болница "Пирогов" да преустанови плановия прием на пациенти, каза на извънреден брифинг днес директорът на  болницата доц. Стоян Миланов. Причината е, че Столичната здравноосигурителна каса е отказала да изплати в пълен размер сумата за извършената дейност от болницата през септември.

До 3 месеца „Пирогов" може да изпадне във фалит - Регионалната здравна каса е заповядала с анекс болницата да извърши закононарушения и да подправя документи, обясни шефът на болницата. Има опасност болницата да бъде декапитализирана, ако настоящото положение във взаимоотношенията със Здравната каса не се променят.

Доц. Миланов посочи, че за септември на болницата се дължат 4 033 000 лв., а Столичната каса е върнала фактурите и в писмо обяснява, че трябва да се изпратят кредитни известия за изплащане на 80 процента от тази сума.

Последствията от неплащането на дължимите средства може да са непредвидими, каза още Миланов и обеща, че лекарите в болницата ще вземат пълните си заплати за септември.

През септември в болницата са регистрирани 4500 пациенти, посочи Миланов. В момента се извършва проверка от НЗОК, която обхваща 350 пациенти, лекувани през септември, за които имаме сигнал, че касата няма да плати, уточни Миланов.

Директорът призова да бъде преустановен този "безпрецедентен диктат и рекет от страна на НЗОК". Той посочи, че освен "Пирогов" болниците "Св. Екатерина" и "Св. Анна" в София също не са подписали кредитно известие и настояват дължимата сума да им бъде изплатена стопроцентово.

Каквото и да коства на болницата, тя няма да спира приема на спешните случаи, които представляват около 80% от всички случаи. Шефът на "Пирогов" декларира, че е готов да работи без заплащане, колкото е необходимо, и посочи, че в момента от близо 4500 постъпили пациенти се прави одит за лечението на 350, незнайно по какви причини, при положение че тези хора са имали нужда от лечение.

Късно снощи приключи заседанието на Надзорния съвет на Здравната каса, който установи, че НЗОК завършва годината с дефицит от 150 милиона лева. Над 120 милиона са разходи за болниците.

Държавата е поела ангажимент да бъдат платени 80% от изработеното от болниците. Но на този етап актуализация на бюджета на касата няма да има.

Миналата седмица от НАП съобщиха, че ще могат да съберат 30 милиона лева над предвиденото от здравноосигурителни вноски, но те не биха могли да запушат изцяло дупката в бюджета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: болницабюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ще фалира ми.не знаете как докторите краднат всичко възможно за частните си кабинети.
16
1
 
1
 
! Отговори
Един преди 10 години
Червената хунта няма срам. Махнаха Раденовски, който поддържаше Пирогов в що-годе прилично състояние, само и само за да го фалират. Естествено, нали пациентите трябва да ходят в болниците на червените олигарси, които никнат като гъби. И само за няколко месеца успяха - нямат равни тези червените, ей!
15
3
 
1
 
! Отговори
бaт Здрaвко преди 10 години
Привaтизaция бaте! Нa здрaвнaтa кaсa и всички болници. Друг изход немa.
14
0
 
11
 
! Отговори
Дико преди 10 години
Само аз ли забелязвам с "просто око" очевадната ИСТИНА!, имам впечатления от Варна от преди около 10-15г. - спешния център пълен с ..роми/да - с ***/, от които не можеш да се вредиш, и при спешни случаи сме чакали за децата ни по 1-2 часа! А в това време си се приемат - ***- без ред става въпрос!!! Гледам по ТВ по коридорите на Пирогов - СЪЩАТА КАРТИНКА!!! Само аз ли виждам, че тази схема - НЕ СЕ ОСИГУРЯВАТ И ПОЛЗВАТ БЕЗПЛАТНИТЕ СПЕШНИ УСЛУГИ ЗА РЕДОВНИ ПРЕГЛЕДИ, ЯВНО ОТЧИТАЙКИ СЕ ИНАЧЕ!
13
1
 
9
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
Дойде ли БСП на власт всичко започва да фалира поетапно, докато накрая фалира държавата. Това се случи при тяхното управление през 1991 г. и 1996 г. сега отново. Безкрайните им кражби докарват хората до просешка тояга.
12
0
 
19
 
! Отговори
ох преди 10 години
Един приятел лекар-ортопед ми сподели, че тези дни в кабинета му влиза *** със счупен крак, след като го гипсира и му оказва помощ той пита *** дали е осигурен.Отговора на същия е: Защо да се осигурявам ти нали плащаш заради мен. Казах му че при този отговор е трябвало да му счупи и другия крак. Втези първични същества изтичат парите на касата.
11
0
 
22
 
! Отговори
Вожда преди 10 години
Пирогов е читава болница, обаче много бърка новите "инвеститори"! Най- лесно ще я фалират и ще пренасочат пациентите към новите частни клиники, където вече ще им прибират парите "законно"?
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не Пирогов, а НЗОК са виновни. Хората там се скъсват от работа за никакви пари. А и има картелно споразумение между други болници за съсипването на Пирогов.
9
0
 
23
 
! Отговори
conservator преди 10 години
Не Пирогов, НЗОК да обяви фалит
8
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ги закриват, там карат на стара слава, но много голям процент от докторите явно нямат нищо общо с някогашните. Моя близка така я осакатиха след счупване на ръка, че това един истински доктор ще си скъса дипломата ако му се случи. Единствената им мисъл е как да ти вземат парите, но не и грижата за пациента.
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко човека от по-долу, прочетоха статията и после написаха коментар? Нека да предположа - 0.
6
1
 
39
 
! Отговори
Панчо преди 10 години
Накарайте *** да си плащат или не ги приемайте за обслужване! След тях и ония,които имат джипове и къщи,като прогимназии,но се водят бедни,като църковни мишки!Друг начин няма!
5
6
 
35
 
! Отговори
бат Васко преди 10 години
Продължавайте да давате пари за бежанците, а българите кучета ги яли...
4
3
 
24
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Контролът е слаб в тая държава, толерастията води до това. Всеки първи прави каквото си иска, а всеки втори си затваря очите.
3
8
 
36
 
! Отговори
мръсник преди 10 години
90% от докторите само парите ги интересуват ...в бизнеса съм и знам
2
8
 
17
 
! Отговори
мръсник преди 10 години
жсички болници в БГ умишленно и съзнателно източват маьимално здравната каса, пишат и надписват сметки здраво . Има доста свестни дотори но е пълно и с мързеливи и некомпетентни хора с бели престилки,, за лелките пък изобщо не ми се говори ..яко се краде от всякаде горката ни държавица
1
5
 
51
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
А някой някога да е чул или видял ром(турчин) да плаща осигуровки