Кои са суперхраните за здрава простата?

Предлагаме ви три храни
3 дек 2013 17:07, Румяна Тасева
1
Кои са суперхраните за здрава простата?
Източник: Reuters

Хранителният режим, изграден на базата консумация на естествени натурални храни, е най-доброто, което може да се даде на организма. Изследвания доказват, че някои специфични нутриенти подпомагат здравето в насока избягване на изменения в организма, водещи до простатит, простатна хипертрофия и рак на простатата.

Куркумата е дългогодишно тревисто растение, познато още като турменик или Индийски шафран, чиито корени се използват за получавенето на едноименната подправка. Активната съставка на турменика е куркуминът, на който и се дължи специфичният цвят и пеперлив вкус на кърито.

През последното десетилетие непрекъснато се появява информация от проведени изследвания за ползите на куркумина. Изтъква се неговия потенциал да бори възпаления, инфекции, включително настинки и грип, полза при астма. Трупат се доказателства за антиканцерогенния му ефект, включително и срещу рака на простатната жлеза.

Изследване на щатския университет на Ню Джърси, САЩ, демонстрира, че куркумата, дали като самостоятелна добавка, дали като подправка към ястия от кръстоцветни, конкретно – броколи, зеле и др. – променя здравословното състояние на простатата към по-благоприятно, тоест носи ползи при профилактиката и терапията при рак на простатата. Според резултатите от изследванията тази комбинация води до ограничаване растежа на тумора.

Изследване на Университета по здраве и наука в Орегон от 2009 г. документира, че куркуминът има ефекта да предотвратява метастазирането на туморното заболяване в костите, а друго на Калифорнийския университет, че води до самоунищожаването на раковите клетки, тоест до апоптозата им.

Останалите може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
мишколъв преди 10 години
Така.... 1. Куркума, а другите 2? Гледате ли ги тези статии въобще, а само превеждате през пръсти, ей така, за пълнеж. Пълно с такива "работещи журналисти"' напоследък.