Музиката идва на помощ в борбата срещу рака

Намаляват симптомите на болестта
31 яну 2014 16:11,
0
Музиката идва на помощ в борбата срещу рака
Източник: Reuters

Музикална терапия помага на онкоболни тийнейджъри в борбата с рака. Това разказва британското списание "Cancer Research UK", цитирано от ВВС.

Изданието разкрива как в продължение на три седмици американски учени изследвали група пациенти на възраст между 11 и 24 години, които изработвали музикални видео клипове. В края на експериментите било установено, че творческата работа помага на младежите да придобият устойчивост и им помага по-лесно да понасят тежкото лечение чрез трансплантация на стволови клетки.

Наблюдавало се и дори да подобрение на отношенията със семейството и приятелите.

За да създават свои собствени музикални клипове, тийнейджърите били ръководени от квалифициран музикален терапевт, който помагал на пациентите да реализират своите идеи. Когато проектът били завършван, се организирали "премиери" пред близките на болните.

Учените установили, че музикотерапията предизвиква у пациентите защитна реакция, която им помага да придобият повечко надежда и да открият смисъл да се борят с коварното заболяване. Чрез своите творби младежите успявали да се издигнат над физическото си състояние, почувствали се по-уверени и показали желание да спасят не само своя живот, но и да помагат при лечението и на други онкоболни хора.

Според списание "Cancer Research UK" музикалната терапия може чувствително да подобри живота на раково болните. Тя също така спомага и за намаляване на някои от симптомите на болестта и на страничните ефекти от лечението.

 

Повече полезна информация за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации