Какво представлява аутизмът и какви са проблемите в България?

Обяснява Красимира Костадинова пред Puls.bg
3 апр 2014 16:52, Румяна Тасева
3
Какво представлява аутизмът и какви са проблемите в България?
Източник: Личен архив

Красимира Костадинова е главен асистент по клинична детска психология в сектор „Детско здраве” към Националния център по обществено здраве и анализи. 

- Напоследък светът говори все повече за аутизъм. Защо, според Вас, г-жо Костадинова? Това ново заболяване ли е?

В световен мащаб аутизмът се очертава като проблем, който все повече изисква внимание от страна на специалистите поради факта, че по статистически данни и като резултат от проучвания, се установява нарастване броя на случаите. По данни на СЗО се среща при 1 до 6 на 1000 случая. Епидемиологични проучвания в Европа и САЩ показват следната честота: за 2008 г. 1 на 150 деца, за 2010 г. - 1 на 110 деца, като броят им продължава да нараства, по последни данни средно до 1 на 88 случая (по данни на Центъра за контрол и превенция на болестите, САЩ), като са засегнати деца от всички етнически и социални групи, във всички региони на света. За сравнение, преди 20 години данните сочат 1 на 10 000 деца.

Друг фактор, очертаващ актуалността на проблема, е необходимостта да се проучи допълнително същността, причините и факторите за възникването и проявата на аутизма. Все повече специалисти се занимават с проучването му, създават нови методи за по-точното му диагностициране и терапия.

Аутизмът се отнася към т. наречените „разстройства на развитието” и се определя по-скоро като състояние, а не като заболяване. Въпреки това, аутизмът е отклонение от нормалното развитие и поради това засегнатите от него хора се нуждаят от навременно, възможно най-ранно поставяне на диагноза, от адекватна терапия, рехабилитация, специализирана помощ, включително и медицинска.

Подкрепата на децата с аутизъм трябва да бъде от най-ранна възраст, комплексна, предоставяна от екипи от специалисти, за да се гарантира на тези хора добро качество на живот и достойно място в обществото. Не без значение за осигуряване на пълноценен живот за тези деца, е подкрепата на техните семействата, защото грижата за дете с аутизъм е сериозно предизвикателство. Затова в световен мащаб, включително и в страните от региона, се отделят все повече средства и полагат усилия за проучване на аутизма, на потребностите на хората с аутизъм и техните семейства и се полагат усилия за тяхното удовлетворяване. 

 

Цялото интервю може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
, преди 10 години
Не било болест,било състояние .Фармацефтичните компании колко печелят от такива състояние за които някои твърдят,че се причиняват от съставки на някои ваксини?Проучете с какво се лекуват децата диагнозирани с.нар.аутизъм и какви са последствията за психиката и огранизма им.
2
0
 
3
 
! Отговори
Omnia Mea преди 10 години
На какво се дължи нарастването на случаите? Дали е въпрос на по-щателно диагностициране, или на някакъв фактор в околната среда? Дали пък не се касае за странна еволюционна мутация?
1
2
 
3
 
! Отговори
anonim преди 10 години
ami da,nali predi 20 godini praveha na dezata samo niakolko vaksini...sega praviat bezbroi,neznam tochniat broi....logichno e.