Чесънът е полезен при алергии и диабет

Може да облекчи алергичния ринит
9 апр 2014 14:41,
0
Чесънът е полезен при алергии и диабет
Източник: Reuters

Чесънът има противовъзпалителни свойства и в този смисъл може да помогне на организма в „борбата“ с алергиите. Проучвания сочат, че той облекчава алергичния ринит, а пресният сок от него може да се използва срещу сърбеж при обриви и ухапвания от насекоми. 

Ежедневната консумация на чесън служи като превантивна мярка срещу настинка, което се дължи на антибактериалните му свойства. Те също така помагат и при раздразнено гърло. Чесънът също така може да намали и тежестта на инфекциите на горния респираторен тракт.

Ползите му при нарушения, свързани с белите дробове, като астма, затруднено дишане и др., го правят безценно „лекарство“, както и свойството му да стимулира отхрачването, което е много полезно в случаите на хроничен бронхит. 

Чесънът също така спомага за регулирането нивата на кръвната захар при диабетиците, тъй като повишава освобождаването на инсулин. Смята се, че прилагането на екстракт от чесън върху мазоли или брадавици по краката и ръцете, облекчава подобни състояния. 

Зеленчукът е ценен и като антитуморно средство – проучвания установяват, че той намалява риска от повечето видове рак. Това се дължи на съдържанието на алил сулфид в зеленчука. PhIP е вид хетероциклен амин, който се свързва с повишен риск от рак на гърдата сред жените. Според проучванията диалил сулфидът, който се намира в чесъна, потиска процеса на трансформиране на PhIP в канцерогени. 

Феропортинът е протеин, който спомага усвояването и освобождаването на желязо. Диалил сулфидите в чесъна повишават синтезирането на този протеин и помагат за метаболизма на желязото.

 

Повече полезна здравна информация може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари