С футбол срещу рака на простатата

Спортът облекчава състоянието на пациенти с коварната болест
Обновена: 26 юни 2014 13:41 | 26 юни 2014 12:52,
2
С футбол срещу рака на простатата
Снимка: Reuters

В разгара на Световното първенство, когато „целият свят е футбол“, учените направиха едно ново и особено обнадеждаващо разкритие за любителите на този вид спорт. А то е, че футболът е полезен за здравето на мъжа и дори облекчава състоянието на болни от рак на простатата.

 
Изследователи от Копенхагенския университет в Дания провели 12-седмично проучване сред 57 мъже на възраст между 43 и 74 години, страдащи от коварното заболяване. През този период те трябвало да играят футбол два пъти в седмицата в продължение на час.
 
Резултатите от експеримента били категорични – при всички участници се наблюдавали множество подобрения в психическото и физическо здраве. Те са публикувани в сп. Scandinavian Journal.
 
Регистрирано е цялостно развитие на функционалния капацитет, уголемяване и заздравяване на мускулите, по-висока активност и повече положителни емоционални и социални преживявания. Въпреки болестта, качеството на живот на мъжете било в пъти по-добро.
 
„Това е първото по рода си проучване в света, което показва потенциала на любителския футбол при рехабилитацията на пациенти с рак на простата“, коментира ръководителят на изследването д-р Юли Митгард. „То ни дава съвсем нов поглед върху терапията и заздравянето на психиката на болните“, заключава още той.
 
Учените съветват и здравите мъже, а най-вече младите момчета, да наблягат на занимания с топката по-често. Те припомнят, че футболът е спорт, при който се изразходва голямо количество енергия и така съществено се подобрява общото здравословно състояние.
 
Благодарение на него значително се намаляват рисковете от развитие на сърдечни заболявания и диабет в юношеска възраст. Друго предимство на този спорт е, че осигурява възможност за нови контакти и развива умението за работа в екип, като всеки играч допринася чрез индивидуални усилия за колективната цел.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Немойко Борисов сигурно за това ходи да рита топка а?
1
1
 
1
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Футбол - пари - жени - секс........елементарно, Уотсън :) Медицината е доказала, че най-добрата профилактика за простатата е секса...