Най-честите проблеми на женското влагалище

Обикновено те се предизвикват от навлизане на бактерии
Обновена: 14 юли 2014 22:53 | 14 юли 2014 22:28, Румяна Тасева
14
Най-честите проблеми на женското влагалище
Снимка: Reuters

Влагалището е анатомичен орган, който свързва шийката на матката с външните срамни устни. Този проход е съставен от гъвкави мускули от гладкомускулни влакна. Стените му се почистват непрекъснато от секрети, които се произвеждат от собствените стени на влагалището и от слуз, изтичаща от жлезите в шийката на матката. Тази функция на влагалището е особено важна за женското здраве, защото по този начин анатомичният орган се самопочиства. Предвид факта, че секретите се изтичат извън женското тяло, по този начин се отделят множество мъртви епителни клетки и други субстанции, които биха навредили на женската полова система. Количеството и естеството на тази секреция във влагалището се променя в корелация с периодите на менструалния цикъл. Нормалната влагалищна секреция е с бистър цвят.

 
Кои са най-честите симптоми при проблеми с влагалището?
 
При възпаление в срамните устни се развиват силни сърбежи. Състоянието е известно като вулвит. Има още някои по-чести състояния, ангажиращи женското влагалище, които предизвикват характерен дискомфорт. Например при вагинит може да се появи повишено влагалищно течение с неприятен мирис и парене, сърбеж и лека болка.
 
Вагинизмът от своя страна протича под формата на болезнени мускулни контракции. Това специфично състояние обикновено се развива при по-груб сексуален контакт или при психически тормоз. Характерното за него е, че при повишен психически стрес всяко проникване или опит за проникване във влагалището се съпровожда с много силна болка.
 
В някои случаи, макар и рядко, може да се появи кървене от влагалището, ненормална секреция и възможност за напипване на твърдо образувание. В такива случаи консултацията със специалист по акушерство и гинекология е задължителна, защото най-вероятно се касае за развитие на неоплазма на влагалищната стена.
 
Най-баналните гинекологични заболявания се предизвикват обикновено от навлизане на бактерии. По такъв принцип бактериалната вагиноза се предизвиква от вагинална гарднерела или бактерии мобилункус. Тези бактерии обикновено са част от нормалната микрофлора на влагалището, но в комбинация и с други микроорганизми могат да причинят заболяването в цялата тежест на клиничната му картина.
 
Стресът или новият сексуален партньор често могат да бъдат причина за промяна във влагалищната флора, което прави женският полов орган особено уязвим за атаки от страна на микроорганизмите и развитие на различни заболявания.
 
Гъбичните инфекции са следващите най-чести заболявания. Те обикновено се предизвикват от някой от представителите на гъбичния клас Candida. Приблизително 80% от гъбичните инфекции се дължат на растеж на Candida albicans. Неконтролируемият растеж на тези микроорганизми често може да бъде причинен от значителна промяна в хранителния режим или след продължителен прием на кортикостероиди и антибиотици, които унищожават естествените бактерии от микрофлората на влагалището и позволяват директно развитие на гъбички, тъй като се нарушават процесите на естествена защита.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.