Мъжката агресия се контролира от тестостерона

По какъв начин влияе?
15 авг 2014 16:52,
4
Мъжката агресия се контролира от тестостерона
Източник: Reuters

Нивата на тестостерона – хормон, който се среща както при мъжете, така и при жените, влияе за агресивното поведение при представителите на силния пол, сочи ново проучване. 

Нивата на хормона при мъжете се свързват с риск от сърдечносъдово заболяване, болест на Паркинсон и ревматоиден артрит. 

Изследователите обясняват, че предишни проучвания откриват, че прилагането на единична доза тестостерон влияе върху мозъчната функция, въпреки че те са провеждани сред жени. 

За да изследват ефектите на хормона върху мъжкия мозък при заплаха, екипът набира 16 здрави млади доброволци. Фокусирайки се върху мозъчните структури, участващи в „обработването“ на агресивното поведение, като амигдалата и хипокампуса, изследователите провеждат два тестови дни, по време на които участниците получават плацебо или тестостерон на таблетки. 

По този начин се цели да се разбере отговорът „бий се или бягай“ при мъжете, който може да бъде свързан с агресията и тревожността. 

По време на проучването някои участници получават медикамент, с помощта на който се изравняват нивата на тестостерона, като хормонът бива потиснат при тези, при които е по-висок. При всеки, който получава допълнителна доза от хормона, тя цели да възвърне нормалното му ниво.

След това всички преминават през функционален магнитен резонанс, докато извършват тест, при който трябва да разпознават изражения на лица. 

Анализът на данните установява, че при мъжете, които получават тестостерон, се наблюдава повишена реактивност в областта на амигдалата и хипокампуса, когато наблюдават ядосани изражения, в сравнение с плацебо групата. 

Данните от проучването са публикувани в Biological Psychiatr.

 

Повече полезна и любопитна информация може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Кубер преди 9 години
Статията лъже и подвежда "нивата на хормон са свързани с бла, бла, бла". Кои нива? Ниските нива на тестостерон са свързани със сърдечни проблеми, ниска плътност на костната маса, ниско либидо, умора и т.н. и т.н. Глобалистката пропаганда за убиването на истинския мъж и заменянето му с ***, травестити, лесбийки, феминистки, квоти за жени, разбиване на семейството като институция продължава. Всяко нещо свързано с мъжествеността се заклеймява. После защо нямало истински мъже? Защо а?
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може да се каже и по друг начин: когато огромните кърлежи биват откъснати от плът или са паднали, започват да буйстват, и ако не се заБият на партньор, реват.
1
5
 
5
 
! Отговори
селски патриарх преди 9 години
Затуй женорята тряа да не се правят на ударени, когат' мъжките околовръст им се до...е.Иначе падат глави!