Що е то бърнаут синдром?

Професионалното изтощение не е безобидно и се разглежда като болестно състояние в медицината
Обновена: 9 юни 2015 19:54 | 9 юни 2015 16:34, Румяна Тасева
0
Що е то бърнаут синдром?
Източник: Reuters

Бърнаут синдромът е известен още като болестта на професионалното изчерпване. Американският психиатър Хърбърт Фройденберг през1974 г. го определя като синдром на "високата цена и високите постижения". Основанията му за синдрома се появяват след наблюдение над колегите му, които непрекъснато се претоварвали в професионалната среда и проявявали комплекс от специфични симптоми.

При синдрома на професионалното изчерпване се наблюдава повишеното чувство на интелектуално, емоционално и физиологическо изтощение. Без да се въвеждат строги дефиниции, се разглежда като професионален феномен, който влияе върху всички аспекти на живота - физиология на тялото, емоции, настроение, поведение.За бърнаут синдрома са характерни острите психоемоционални кризи със суицидни мисли, както и развитие на болестни процеси, предразполагащи към инсулт, инфаркт, колит, язва, гастрит, прекомерно затлъстяване, мигрена, астма и при някои мъже дори стерилитет.

През последните години психиатрите се обединяват и провеждат редица проучвания сред отделни специалности - полицаи, лекари, учители, журналисти, научни работници и други за изследване на този феномен сред отделните професии. Според данни на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари у нас, например, от професионално изчерпване страдат 70% от българските лекари.

Бърнаут синдрома възниква най-често заради прекомерни изисквания към работещия и неговите реални възможности, повишен личностен стремеж към независимост на професионалното поприще, както и повишено желание или необходимост от контрол над други в службата.

Друга причина са влагането на прекалено много усилия в работата и недооценяване в работата, липса на справедливост във взаимоотношенията между колегите. Етичните норми към личността, както и повишените изисквания отстрана на работодателя, са последният описан, но не и последен по важност, критерий за оценка на бърнаут синдрома.

Повече за бърнаут синдрома или професионалното изтощение можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари