Четири групи вредни храни с данък "чипс"

Цените на бисквитите ще скочат, на енергийните напитки също
Обновена: 20 окт 2015 19:01 | 20 окт 2015 18:44, Надежда Бочева
122
Четири групи вредни храни с данък "чипс"
Снимка: Архив Reuters

Четири групи вредни храни ще бъдат обложени с новия данък "Обществено здраве", съобщиха на пресконференция министърът на спорта Красен Кралев и министърът на здравеопазването Петър Москов.

Моделът е взет от Унгария и по думите на Москов е доказано работещ.

Първата група са храни със съдържание на частично хидрогенирано растително масло над 0,5 грама на 100 грама продукт – например маргарин и в имитиращи продукти с мляко.

Храните със сол над 1 грама на 100 продукт са втората група – например чипс и снакс на базата на картофи и зърнени култури. Сухите супи и бульони ще се облагат при сол над 0,7 г на 100 г продукт. Данъкът ще засяга майонезени и други сосове при сол над 1,3 г/100 г продукт.

Третата група са напитките с кофеин над 24 мг/100 мл или таурин над 100 мг/100 мл - например енергийните напитки. Ще се облагат и енергийните шотове, алкохолните напитки с добавен кофеин и таурин.

Четвъртата група са храните с добавена захар, например шоколад и бонбони със захари над 40 мг/100 грама. Бонбоните без шоколад и сладоледът ще се облагат, ако съдържат над 25 г захар на 100 г, както и натуралните сокове ако имат под 40% натурално съдържание.

Няма да се облагат хляб, месо и месни продукти, мляко, сирене, кашкавал и масло, сокове с плод над 40%, кафе и чай, продукти с какао над 40%, конфитюр и желе екстра качество, мед.

Данъкът не е с единна ставка. Москов показа таблица, според която например заради съдържанието на захар безалкохолните и енергийните напитки, както и шоколадът ще се облагат с 43 ст. съответно на литър или килограм, а тестените изделия с 81 ст./кг.

Пресолените продукти и енергийните напитки с кофеин и таурин ще се облагат с 1,55 лв./кг, съответно на литър. Най-висока е ставката за маргарините – 3,10 лв./кг.

Ако един продукт е с много захар, сол и маргарин и трите ставки ще се събират. Така пакет бисквити от 150 гр ще поскъпне с 97 ст., ако се обложи с три ставки, а енергийна напитка от 250 мл – с 59 ст., ако съдържа големи количества захар и кофеин.

Порция 300 гр пържени картофи ще поскъпне с 1,12 лв., ако мазнината е маргарин, и без облагане, ако се ползва олио.

"Днес започваме битка и тя няма да е лесна. Знам за струпания финансов и лобистки ресурс срещу този закон, не мислете, че сме наивници на средна възраст", заяви Петър Москов по адрес на анализатори и експерти, които се изказват срещу данък "вредни храни".

"Тук е мястото на всеки родител да избере на коя страна застава – здравето на децата ни срещу желанието на определени лобисти да няма промяна. Начинът е да извървим този път заедно, за да имаме по-дълъг живот. Смъртността на българите в активна възраст е с 50% по-висока от средното в Европа. С тези данни само идиот би спорил“, каза здравният министър, който разясни подробно на база данни на СЗО и други изследвания защо храните с високо съдържание на сол, захар, кофеин и маргарини са вредни.

Москов допълни, че хората, които умират от сърдечно-съдови заболявания, плащат данъци и от тези данъци лобистите се хранят.

Красен Кралев разясни по какъв начин ще се харчат събраните от данъка пари. Засега прогнозата е за 150 млн. лв. приходи годишно.

Той посочи, че в близо 700 училища спортната инфраструктура не отговаря на елементарни стандарти. 20% от събраните с данъка средства ще отидат за обновяване на физкултурните салони в училищата, 20% за подобряване на храненето там, 60% за превенция и профилактика на хронични и заразни заболявания, включително диабет.

Ако програмата се реализира, за 4-5 години проблемът със спортната база в училищата може да бъде решен. Средствата ще се изразходват под надзора на обществен съвет, с участието на лекари и общините, обеща той.

Москов заяви, че целта на новото облагане е децата да изградят различни хранителни и спортни навици, както и да се намалят сърдечно-съдовите заболявания.

„Това е косвен данък, който облага потреблението на храни, които не са основни. Данъкът е еднофазен – ще има еднократно облагане при пускане на продукта на пазара. Той дава равнопоставеност за всички производители и доставчици“, обясни здравният министър.

Здравният министър допълни, че данъкът ще насърчи потребителите да си променят навиците, а производителите – рецептите.

Относно вредата от облаганите храни той посочи, че повишават риска от сърдечно-съдови заболявания, повишено кръвно налягане, рак на гърдата, на простатата, инсулинова резистентност и др. Приемът на големи количества енергийни напитки при подрастващите пък повлиява категорично костната минарлизация и растежа, а България е на второ място след Холандия по употреба на енергийни напитки от деца.

Москов каза още, че българинът консумира средно по 8 грама сол на ден при препоръка от СЗО за 5 грама.

Той има още едно предложение – предлага се с допълнение в Закона за радио и телевизия да се уточни какво не може да се рекламира в детски предавания.

„Няма начин този данък да не работи“, заяви Красен Кралев. Според него рекламните бюджети няма да пострадат, защото компаниите ще инвестират в това да докажат, че продуктите им отговарят на изискванията.

Данъкът е консултиран с Министерството на финансите, които са дали препоръки по отделни текстове. РЗИ е контролният орган за съдържанието на продукта. Ще се изисква контрол в лицензирани лаборатории. Контролът ще бъде тежък и ефективен, закани се здравният министър.

Москов очаква близо 30% спад на потреблението на доказано вредни храни, както по думите му се е случило в Унгария.

Публичното обсъждане на данъка започва от утре. Още не е ясно кога ще влезе в сила, възможно е да има отлагателен период, за да се приспособят производителите.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
18
 
! Отговори
нов преди 8 години
"Трябва да се въведе задъжителен данък "ПЕНСИЯ--всеки над 60 години отива и внася 500 лева данък всеки месец в НАП ,а от там се прехвърлят директно към майчнството и детските надбавки.
58
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво за хидрогенираните масла. Но защо газираните напитки с аспартам и натриев бензоат не са в този списък?
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наи скъпия кашкавал пак е с л...Скъпа луканка ? Кожа кокали ушиа парите от данака ако нема подобрение в бази здравеооазване ще се еърнат ли
56
2
 
18
 
! Отговори
Какви вредни храни преди 8 години
...като работите само със ------СУРОВИНИ------ ПЪЛНИ МЕНТЕТА??!!ВСИЧКО Е МЕНТЕ И ЗАМЕСТИТЕЛИ:---млякото е от внос ...обезмаслено и без сухо в-во...---месото е от внос....само отпадъци от месодобива и месопреработката в замразен вид...---маслото е от внос....с примеси от маргарин и палмово масло..---зеленчуците са от внос....парниково производство предимно--без витамини и минерали...С ТИЯ ДАНЪЦИ И ТАКСИ ---ВИЕ КАКВО ИСКАТЕ ДА ЯДЕТЕ----КАТО ИСТИНСКИТЕ ХРАНИ НЕ МОЖЕТЕ ДА СИ ГИ КУПИТЕ..??!
55
4
 
9
 
! Отговори
Калъфчо преди 8 години
А що се отнася, че масово българинът се храни с ментета и ***, щото не може да си позволи качествени неща, то проблемът тука е в скапаната ни икономика и социална среда, в скапаното ни образование и не на последно място - в самите нас, тъй като сме се примирили с мизерията, вместо да се стремим да я надскочим! Така че хайде да не плюем по вестоносеца, какъвто в случая се пада този данък!
54
14
 
6
 
! Отговори
Калъфчо преди 8 години
Голямо мрънкане, голямо чудо! Ако парите от данъка действително отидат за подобрение на здравната система, а не в нечий джоб, мисля, че е добър. Същата работа например важи във Великобритания за повечето храни-залагалки, но не за всички (в това число - кофеиновите и шоколадовите изделия, чиито производители са си яка мафия и не са се дали току-така, въпреки че продуктите им хич не са от тези с етикет здравословен).
53
13
 
4
 
! Отговори
аа преди 8 години
Не-лоша идея. Да не говорим даже за унищожителния ефект на тези храни на зъбите.
52
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи вредните храни няма да изчезнат от пазара, а само ще се оскъпят, като 10-20% от оскъпяването ще го дадат на училищата (от което никаква спортна инфраструктура няма да се подобри, освен на документи), а останалите 80% ще отидат у същите тези производители на вредни храни и техните правителствени покровители. Народът хем ще е болен, хем ще плаща повече за да яде ***. Как да не му е кеф на безскруполният тарикат да прави бизнес в България?
51
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичката Мара втасала! Та и Москов тъй! Моделира ли моделира ... В България никакъв модел не работи. Този последния само ще доведе до повишаване на цените на ***, чиито създатели са добри в съчиненията на етикети и печатането на фалшиви анализни сертификати. А обикновения българин много добре знае кое е полезно и кое качествено, само че как да си го позволи?
50
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Твърде малък е този данък. Трябва един хляб да е с минимална цена от 2 лева, а данъка трябва да е 100 процента от сегашната цена на стоката. Всички евтини храни трябва да се обложат с данък, а скъпите не трябва да се облагат с данък /пример- евтините колбаси до 10 лева/килограм да се обложат с данък 100 процента от сегашната цена. Само така можем да принудим българите да не купуват евтини и вредни храни.
49
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва хляба също да поскъпне, както и всички колбаси, съдържат сол. По добре е да бъдем здрави, от колкото да се храним с вредни храни. Предлагам също да се спрат доплащанията от здравна каса за болните. Със лекарствата държавата ни губи милиони, които всички ние плащаме, само за някои които се възползват. Нека данък вредни храни да е по висок. Нужно е да се определят минимални цени за всички храни- например килограм кремвирши трябва да стане около 10-12 лева, а качествен колбас 15 лева.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 68Обаче, дебелите и тъпите избират друго и не те харесват.
47
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Болна, *** и дебела нация или данък? Аз избирам данък.
46
1
 
20
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
И лекарствата ли затова са толкова скъпи?
45
8
 
1
 
! Отговори
Божидар преди 8 години
До 53преди 2 минутиБожо успокой се малко, никой не е длъжен да води твоя живот! Яж си там мусаката и салатите и си не давай глупави съвети. Всеки има право да яде това което иска.---------------------------------------Всъщност не. Хора дето ми *** че нямали пари да ядат качествена храна и затова яли ***, при положение че има очевадно евтини и качествени наяждания, са смешни и жалки.Аз ви доказах че има евтино и качествено, че и вкусно наяждане, пък вие продължавайте да квичите...
44
11
 
4
 
! Отговори
Божидар преди 8 години
Всички тези производители на вредни храни теоретично ще са БЕЗРАБОТНИ------------------------------------Отлично. Няма полза от тях. Да се занимават с производството на нещо смислено.Не се забогатява от производството на евтини ***, забогатява се от производството на качествена продукция с много добавена стойност.Те доста от тези бизнесмени не са глупави, няма да си оставят бизнеса в калта. Като не могат да печелят лесно от ***, ще се ориентират към по-малката печалба от не-***.
43
0
 
14
 
! Отговори
До 53 преди 8 години
Божо успокой се малко, никой не е длъжен да води твоя живот! Яж си там мусаката и салатите и си не давай глупави съвети. Всеки има право да яде това което иска, не си ти човека, който ще казва кой какво да яде! Ако искаш мини на коприва и райграс, това си е твоя избор.
42
10
 
2
 
! Отговори
Божидар преди 8 години
В умните страни има поговорки "не съм достатъчно богат че да си купувам евтини стоки" и с право.И така беше много дълго време, преди масово да навлязат евтините американски и китайски ***, и вече цената да не е задължително обвързана с качество.Но стига обяснения, от спорене в Интернет смисъл няма. Аз съм доказал че ако през зимата ям хляб мога да ям качествена храна и за средно 150 лева месечно. С качествени и скъпи спрямо евтините алтернативи продукти. А хората под 60 кила и по-евтино
41
0
 
8
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
До тук добре, приходи ще дойдат в хазната от увеличение на цените за вредните храни. А, господа управляващи, ако теоретично никой не купува от тези вредни храни, а това е моя призив, тогава какво ще влезе в хазната? Всички тези производители на вредни храни теоретично ще са БЕЗРАБОТНИ. А това на практика едва ли ще стане, тогава разни лигльовци ще кажат...те ли ще ми кажат какво да купувам ! Ето за това ще имаме много болни и много забогатели отровители на НАЦИЯТА !!! Помислете братя БЪЛГАРИ !!
40
10
 
2
 
! Отговори
Божидар преди 8 години
Хора са ***, а ти си умния!?----------------------------------------Аз всъщност съм информирания. И то по някои теми. Няма как да съм информиран за всичко, и аз също като много хора за теми за които не знам се вържа на цената, без да знам какво значи ниската цена.Всъщност научил съм се никога да не купувам най-евтиното, защото е гарантиран ***, лошото е че доста често средната цена или високата не ти гарантират качество.И затова има нужда от подобни закони. За да няма евтини ***.