Бронхиална астма – активира се през пролетта

В световен мащаб тя засяга здравето на голям процент от децата
Обновена: 29 апр 2016 09:32 | 29 апр 2016 09:30, Eкип на Puls.bg
0
Бронхиална астма – активира се през пролетта
Снимка: flickr

С идването на пролетта много пациенти си припомнят, че боледуват от бронхиална астма и все по-често се налага да търсят помощта на лекаря. Не съществува само алергична астма обаче. Астмата в световен мащаб засяга здравето на голям процент от детското и младо население. Именно затова тя непрекъснато е належащ проблем за пулмолозите и спешната медицинска помощ.

Дефиниция на болестната единица

Бронхиалната астма се дефинира, като заболяване на дихателните пътища, характеризиращо се с обратима бронхиална обструкция (стеснение) и хиперреактивност на лигавицата на дихателните пътища. Хиперреактивността се изразява в увеличена секреция отстрана на дихателните пътища, която е алергично или неалергично обусловена.

Огромно значение за развитие на болестта има генетичната предразположеност с наличие в анамнезата на болен член от семейството. Комплексът от атопични болести (астма, алергичен ринит и невродермит) също се смята за етиологичен фактор. Доказано е, че голям процент от пациентите със сенна хрема развиват в последствие и астма. Означава се като „смяна на етажите”. 

Какви са видовете астма?

1. Алергична астма - това е най- честият вид в детската възраст. Може да се дължи на действието на алергени при предразположени лица. Алергените се намират или в околната среда, или са част от работната среда на пациента. Този вид астма носи още името екзогенна (външна) астма, защото дразнителят се намира вън от организма.

Повече за астмата може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари