Синдром на Гилен-Баре - какво представлява?

Заболяването е свързано с бързо развиваща се мускулна слабост
14 май 2016 20:17, Eкип на Puls.bg
0
Синдром на Гилен-Баре - какво представлява?
Източник: Reuters, архив

 Синдромът на Гилен – Баре е сравнително рядко срещано заболяване свързано с увреда на миелиновата обвивка на нервните влакна, което води до нарушение в предаването на нервния импулс и характерната за болестта мускулна слабост. Честотата на изява е сравнително ниска- при 1-2/100 000 души, като и двата пола са еднакво засегнати. 

 
Точната причина за заболяването все още не е установена, но в основата си се касае за автоимунен процес, при който имунната система на човека се насочва срещу собствените си клетки – в случая срещу миелинова обвивка на периферния израстък на неврона - аксона. При 75% от случаите се откриват данни за прекарана наскоро вирусна или бактериална инфекция на дихателните пътища или гастроинтестиналния тракт. Често при тези пациенти се изолират Mycoplasma pneumoniaе, Campylobacter jejuni, Epstein-Barr и др. 
 
Предхождаща ваксинация или оперативна интервенция също са описани като тригер за развитието на синдрома.
 
Началото на заболяването обикновено е остро, с бързо развиваща се прогресия на неврологичната симптоматика. Често първа изява са чувството за изтръпване или спонтанни болки в крайниците. За различен период от време се развива намалена чувствителност за допир, натиск, болка и температура, която започва от долните крайници и върви във възходяща посока.
 
Водещ клиничен симптом е прогресиращата мускулна слабост, която е симетрична за двата крака и впоследствие асцендира към горните крайници и тялото. Тя може да варира от леко изразена пареза, засягаща само долните крайници до квадриплегия с парализа и на четирите крайника. При около 50% от пациентите се засягат също и краниалните нерви, които са отговорни за жизненоважни функции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари