Какво е алкално-киселинен баланс в организма и защо е важен?

Стресът има голямо значение за това как се изменя pH-то на организма
20 яну 2017 11:07, Михаела Лазарова
9
Какво е алкално-киселинен баланс в организма и защо е важен?
Снимка: istock

Алкалната среда в организма е от изключително и жизненоважно значение за здравето и дълголетието. Ако организмът ви поддържа предимно киселинна среда това е голяма предпоставка за развитие на диабет, хипертония, рак, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, хормонален дисбаланс, бъбречни проблеми.

Кое ниво на киселинно-алкалния баланс в организма се счита за нормално?

Алкално-киселинният баланс в тялото се обозначава с pH. Това е съкращение за „потенциален водород“ в организма. Ако нивата на pH са високи означава, че тялото ви е с предимно алкална среда. Ако обаче нивата са ниски значи, че средата е кисела. А това е най-лошият вариант, пише Natural News.

Различни изследвания сочат, че храната може да повлияе силно на алкално-киселинния баланс на тялото. Някои храни могат да повишат киселинността, докато други да я понижат.

Освен храната, която ядем стресът също има голямо значение за това как се изменя pH-то на организма ни.
Какви промени в диетата си трябва да направите, за да нормализирате нивата на pH?

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
До пепе преди 1 година
Това, че нещо е кисело на вкус не значи не създава киселинен остатък (продукт), като вещества в организма, което всъщност е важното и то е което влияе на организма. Има много примери за продукти с кисле вкус, които създават алкален продукт и лимоните са една от тези храни, така че не се изказвай неподготвен.
А язвата е нещо съвсем различно от алкално-киселинния баланс в тялото и който е язваджия да си знае какво да яде и какво не. Има достатъчно продукти, които не съдържат киселина и алкализират
6
0
 
4
 
! Отговори
Ех преди 1 година
...най-бързият и лесен достъп до механизъм за пазене на баласа в тялото е дърпане на калций от костите. Затова не се връзвайте на глупостите - пийте мляко, яжте сирене, за да са ви здрави костите. ТОЧНО обратното, млякото и сиренето са противопоказни, защото повишават киселинния товар и тялото почва да дърпа калции от костите, за да балансира.
Добрата диета за постигане на добър баланс без натоварване на тялото е много зеленчуци и плодове, варива и по-малко месо и най-добре без млечни продукти.
5
0
 
4
 
! Отговори
Ех преди 1 година
...като ползва всички необходими ресурси за това. Био логиката в случая е - "трябва да оцелея в краткосрочен план, а за дългосрочен...ще го мислим после". Когато ядете предимно храна, която създава силно киселинен "остатък" (ash), организмът е в голям стрес и черпи депа, пренебрегва краткосрочните "нужди" на други системи, органи и т.н. Това е проблемът. С времето, една диета, която създава този стрес на организма го разрушава и се появяват лошите болести... Типичен пример е липсата на калции...
4
1
 
2
 
! Отговори
Ех преди 1 година
Доста неточно и грешно изказани неща.
Балансът на пх в тялото е ЖЕЛЕЗЕН и се поддържа от сложен и много точен механизъм да не мърда извън пределните стойности. Отклоненията са МНОГО малки в стриктна рамка и веднага се регулират от този механизъм. Причината? Простичка - организъмт не може да съществува в киселинна среда. Така че той винаги е в баланс. Проблемът е - какво прави, за да го постигне. И отговорът е - всичко. Ако балансът е "нарушен" (застрашен), организъмт моментално го регулира...
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нобелова награда за "Потенциалният Водород"!! Браво!
2
5
 
10
 
! Отговори
пепе преди 1 година
От няколко дни тази статия циркулира и се опитва да убедо бг-мами и производни, как като се ядат лимони (кисели), щял да се алкализира организма.
Дайте на някой язваджия на гладно да изпие един фреш и да ви разкаже.
Аман от псевдонаука!!!!!
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
значи - в салатата по-малко домати,повече краставици,и балансът е точен....останалото върши мастиката.

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут
Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут

7 грижи за здрави и красиви нокти
7 грижи за здрави и красиви нокти

7 грижи за здрави и красиви нокти