Влияе ли зимата на килограмите?

Кои са заблудите за качване на тегло през сезона
3 фев 2017 14:05, Eкип на Puls.bg
1
Влияе ли зимата на килограмите?
Източник: Reuters, архив

Свалянето на излишни килограми е трудна задача, но през зимата често изглежда дори невъзможна. На какво се дължи тази тенденция? Предлагаме няколко факти и митове, свързани със загубата на тегло, подкрепени от науката…

Факт: Желанието за консумация на повече храна наистина е по-голямо
 
Според данни от проучване на британски изследователи има естествена тенденция за преяждане през зимата. Тъй като поднорменото тегло е било много по-голям проблем за предците ни, отколкото днес за хората в развитие страни, организмът ни естествено се стреми да съхранява храна в сезоните, когато тя е оскъдна. 
 
Факт: Зимата е време за пиене
 
Според данни на проучване, проведено от BACtrack breathalyzer, зимата е сезон за пиене. Участие взимат близо 300 хил. души, които биват наблюдавани в продължение на 13 месеца. Установява се, че средната концентрация на алкохол в кръвта е по-висока в периода между първи декември и тридесет и първи март, в сравнение с всеки друг период на годината. 
 
Факт: Пиенето води до глад
 
Заедно с пиенето, идва и консумацията на храна. Това се установява и от данните на няколко проучвания. 
 
Изследователите от Университета на Ливърпул във Великобритания наблюдават 60 жени, които консумират алкохолна напитка или плацебо. След това им е казано да консумират колкото бисквити искат. Оказва се, че тези, които в действителност пият алкохол, изяждат по-голямо количество бисквити. 
 
Мит: Натрупването на килограми през зимата е значително
 
Може да си мислим, че сме качили пет – шест килограма през зимата, а в действителност той да е само един. Въпреки това, този един килограм се натрупва, ако тенденцията се повтаря всяка година, без да се вземат мерки.
 
Повече информация може да намерите в рубриката "Красота и здраве" на puls.bg

1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Полезните свойства на джинджифиловата вода
Полезните свойства на джинджифиловата вода

Полезните свойства на джинджифиловата вода

За какво може да използвате авокадото
За какво може да използвате авокадото

За какво може да използвате авокадото