Как да се храним при раздразнено черво

Лечението е трудно, но започва с правилното хранене
26 фев 2017 20:58, Eкип на Puls.bg
7
Как да се храним при раздразнено черво
Източник: Reuters, архив

За да се обезпечи придвижването на храната по хода на храносмилателния тракт, червата извършват ритмични контракции. При синдрома на раздразненото черво са налице спазми, които в зависимост от интензитета си могат да доведат до поява на диария или запек. Женският пол се засяга значително по-често, в сравнение с мъжкия.

 
Като фактори, имащи отношение за поява на синдрома, се посочват наличието на стрес, неправилното и нередовно хранене, хормонални промени, някои медикаменти, непоносимост към определени храни, инфекциозни причинители и други.
 
Симптомите, с които се характеризира синдромът на раздразненото черво, са редуване на периоди на запек с последваща диария, подуване, газове, изхождане на несмляни остатъци, чувство за недоизхождане и други.
 
Лечението на състоянието е комплексно, но важно място заема промяната в хранителния режим – изключване или редуциране приема на определени храни за сметка на други, избягване на преяждане и спазване на петкратния прием на храна.
 
Повишеното образуване на газове води до появата на болки по хода на червата, както и до цялостен дискомфорт за пациента. За намаляване на газообразуването се препоръчва преустановяване приема на газирани напитки, ограничаване консумацията на зеле, бобови култури – леща, зрял боб и други. От значение е увеличаване приема на течности – 1,5 до 2л вода, които се равняват на 6-8 водни чаши.
 
Добавяне на богати на влакнини хранители продукти би улеснило нормалното функциониране на червата, но не трябва да се прекалява с техния прием, особено ако основният симптом е диария, тъй като може да се засили нейният интензитет. Приемът на влакнини трябва да се увеличава постепенно, като оптималното количество на ден е 30гр.
 
Богати източници на влакнини са пълнозърнестият хляб, небеленият ориз, както и пресните плодове и зеленчуци. Фибрите се разделят основно на два вида – разтворими и неразтворими. Ролята на неразтворимите фибри е да увличат неусвоените остатъци от храната, като по този начин обезпечава редовното изхождане. Застояването на храната за по-дълго време в червата е предпоставка за...
 

7
Още от
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква лакомия? Едвам я научихме да яде. За да качи кила и да заприлича на човек. Храни се здравословно. Ходи на джогинг, пилатес. Жива е. Можеше да не бъде, предвид състоянито и което беше. Кожа и кости. Страшно е!!! Сега е жива и здрава. Имапрекрасен вънлен вид. Преди беше смъртник.
Жива е, това е.
6
0
 
5
 
! Отговори
Пострада преди 1 година
Деца не говорете глупости за неща от които хап-хабер си нямате.Питайте или спорете и давайте акъл занешо което разбирате.Прави сте за Е-тата,но за рака има и други фактори,най вече СТРЕСА.А храната е 90 процента риск.Мислете какво пиете и ядете.Казва ви го човек минал през ада на операции и терапии.С това шега не бива.
5
0
 
11
 
! Отговори
Лакомията преди 1 година
В случая не е решаващ фактор, а химията в храните побърква червата. Хилядите Е-та под формата на консрванти, стабилизатори, емулгатори и прочието дивотии, които ни се педтавят и предлагат за храни ни разболяват и объркват целият ни организъм, а какво оства за храносмилането ни, през което се изсипват тези ла/на...
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надявам се, че знаеш какво говориш. Дебелашките ти шеги, хич не са уместни.
3
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Получава диария и за две седмици е предал богу дух. Като стане 15 кила. Те много бързо губят кила. Понякога е неконтролируемо. Препоръчва се в този период глад. Гладолечението се понася благоприятно.
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това си е рак.
1
4
 
4
 
! Отговори
Сияйна мъдрост преди 1 година
При раздразнено черво яжте свински чревца! Клин клин избива.

Оригинален маникюр с арт линии (галерия)
Оригинален маникюр с арт линии (галерия)

Оригинален маникюр с арт линии (галерия)

Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40
Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40

Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40