Джипи размотава тежко болен младеж! Една тъжна история от София...

След дълго чакане и с флеботромбоза чува: Елате утре!
6 окт 2017 09:03,
141
Джипи размотава тежко болен младеж! Една тъжна история от София...
Снимка: Reuters

Той е на 23 години, работи в IT сектора. От София е. Преди три седмици е чул тежката диагноза флеботромбоза. Това е запушване на дълбока вена – опасно състояние, при което не трябва дълго да стои прав, трябва да пие лекарства за разреждане на кръвта по схема и още куп специфични неща.

Приет е по спешност в болница, след това изписан със специални указания към личния лекар.

Ще го наречем Иван. Засега не иска да си казва името, за да не усложни лечението си, което е продължително, скъпо и важно. А и името няма значение, защото в подобно положение вероятно изпадат десетки, стотици и хиляди хора в България. Тази история е от столичната 25 поликлиника в "Младост".

След като излиза от болницата в средата на септември Иван трябва да отиде при личната си лекарка, която да му изпише лекарства. Важни са – за разреждане на кръвта.

Джипито обаче отсича, че не може да го направи, защото е блокирала системата й! На следващия ден това се повтаря.

Иван трябва да пие лекарството. По някаква случайност негова позната пие същото и му дава.

В последствие неуредицата с лекарствата се решава, но подсказва, че джипито на младия мъж не намира за нужно да се отнася към него като към пациент със сериозна диагноза.

И доказателството за това не закъснява.

В понеделник младият мъж отново е пред кабинета. Трябва му направление за специалист. Пред кабинета чакат 10-20 души – повечето за бележки за детска градина и училище и за болничен за грип. Той е единственият с тежка диагноза.

"Аз съм с тромбоза на магистрала вена. Това не е настинка, не е разстройство. Забранили са ми да се разхождам където и да е. Мога да излизам, само когато не издържам, и то с еластичен чорап", обясни Иван пред Dnes.bg.

Когато вратата на лекарския кабинет се отваря и оттам излиза сестрата, младият мъж казва, че му трябва направление, което е работа само за пет минути.

Отказват му, трябва да си чака реда.

"Аз съм на 23 години, откакто съм се родил, тя е личната ми лекарка. Аз й казах - от 23 години съм ваш пациент, в момента съм се сериозна диагноза", разказва Иван.

Сестрата обаче се държи вулгарно, отвръща му, че не е по-специален от другите. А след малко излиза и казва – всички, които чакат за документи, да си ходят. Системата е блокирала, да дойдат утре.

А Иван е в еластичен чорап, който може да носи не повече от 15 минути, половин час. Пътуването му до поликлиниката е трудно, ходи с кола, която няма къде да се паркира. Налага се да ходи пеша, което му е позволено по малко и в краен случай.

"И ми обяснява, че системата е била блокирана! Лекарката отказа да излезе, за да уточним точно какво се случва. Единствено отвътре подвикваше: "Да не стават скандали, да си ходят всички!", разказва Иван.

Той не отстъпва, настоява да получи документ, други на опашката го подкрепят.

"След това дойде едно момче от IT- поддръжката и всичко се случи за пет минути. Нямам проблем да си изчаквам реда, когато съм с настинка или разстройство. Но когато имам тромбоза на магистрална вена в таза, има опасност този тромб да тръгне към сърцето и белия дроб, може да се получи белодробна емболия. Има голяма опасност да получа инфаркт пред кабинета", възмущава се Иван.

Той е огорчен и от отношението на джипито си.

"Познаваме се лично и перфектно. И тя ми казва, че не съм приоритет с тази диагноза спрямо хора с настинки и грип", възмутен е той.

Иван не иска да казва и името на джипито си засега, защото зависи от нея. Може би и като нея има много други в България и името й няма значение.

Може да ни се иска да е точно обратното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ходих в същата поликлиника, макар да беше отдавна, преди години, защото ме болеше един развален зъб който беше за вадене.Търсих дежурен хирург, защото беше неделя и кабинетите не работеха.Добре че чичката който беше дежурна охрана ме предупреди да не ходя при хирурга, защото ходел пиян на работа и oкeпaзявал пациентите още повече.Отидох в кабинета на дежурната зъболекарка, която за късмет се оказа добра и ми го извади лесно. Каза че няма нужда хирург да ми го вади както ме уплаши личната.
64
2
 
0
 
! Отговори
до27 преди 6 години
До До 8Благодаря за съветите задължен съм ти.
63
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сменяй я веднага. Аз имах подобен случай в същата поликлиника. Джипито жена, няма да казвам името, вулгарна и проста ме гледаше безшумно, докато едва стоях на краката си. Родила на скоро с температура и някаква странна бучка ниско в корема. Стоях докато бабите дошли да се разсеят обсъждаха турският сериал. Мъжът ми повиши тон, каза и, че не съм добре. Тя продължи да се прави на важна. Това беше последното ми посещение при нея.
62
11
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 60Изобщо не е "драскачка" както я наричаш. Жената с нищо не ти е виновна, това е самата истина, такива са фактите, за съжаление.Аз затова си смених личната лекарка - поради същото типично пренебрежително отношение. Все едно съм овца а тя е ветеринарен лекар.Даже отначало си помислих че е същата, бившата ми лекарка, но после видях че е друга поликлиника, пак в Младост.А от новата лична лекарка съм доволен. Макар вече трудно можеш да намериш такива в България.
61
8
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: Суджукларев (номер 40)Не, суджуци обичаха по времето на Тодор Живков, когато всички пациенти бяхме еднакво бедни. Сега обичат само пари в брой. Небелязани банкноти разбира се.Който има пари - плаща. Който няма - мpe.
60
20
 
15
 
! Отговори
Realen преди 6 години
Драскачката, която се мисли за журналистка дава ли си сметка, че ако така продължават да охулват лекарите до 5-6 години в тази държава няма да остане никой когото да охулва. Те и сега недостигат - проверете в по малките градове и в някои областни центрове като Враца например.
59
11
 
11
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Хм.Преди 100г когато е нямало пресни и интересни новини пресата е пускала измислици за убити туристи,човекоядци и т.н.Целта е била да шокират обществеността и съответно да си продават вестниците.Тази статия ми прилича на това.Няма имена няма никаква конкретика.Важното е лекаря да е звяр.Как.Защо.Кога....нищо
58
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като сте големи IT специалисти със 7000 лева заплата, направете системата да не блокира и да не се скапва ежедневно!
57
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГЕРБ УБИВАДобре правиш, лекувай се си се сам....От такива като тебе ми се повдига...ако имаше поне една хилядна от акъла на БГ лекар и една милионна част от образованието му можеше да ме разбереш....Лошото е, че когато настъпят усложненията "БГ лекарите" от които бягаш са длъжни да ти спасят мизерния живот...И не, не съм лекар....Айде и успех със самолечението...
56
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В арабския свят такива ги хващат и им отсичат едната ръка и нека после пак мотае хората.
55
7
 
14
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Дайте възможност всеки пациент да може да оцени работата на личния си лекар. Направете тази информация публична. Така добрите и лошите лекари ще получат заслуженото си под формата на прилив или отлив на пациенти. За това в НЗОК и след 1000 години няма да се сетят.
54
11
 
26
 
! Отговори
Хипотенуз Хипократов преди 6 години
И за финал, бих посъветвал копирайтърката на това писание, ако иска някой ден да стане журналист, да потърси и представи и гледната точка на лекарката, че така малко едностранчиво се поднася информация, която може и да не е съвсем вярна!
53
14
 
16
 
! Отговори
Хипотенуз Хипократов преди 6 години
Освен това младежа няма ли блики, които вместо него да посетят лекаря ако е само за документи, вместо той да се разкарва?! Ако наистина той работи в IT сектора, не може ли да си позволи частно лечение, а държи да получи такова по касата, въпреки че това застрашава живота му?! Ако на него му се свидят 50 лева за собствение му живот, как някой друг да оцени живота му на повече?! Не разбирам?!
52
22
 
21
 
! Отговори
Хипотенуз Хипократов преди 6 години
Нещо не разбрах в какво точно обвинява младежа лекарката си?! Ако "системата" е блокирала и тя наистина не може да издава документи, какво точно се очаква от лекарката да направи?!! По принцип не харесвам категорията болни, които винаги си мислят, че те са най-нуждаещите се и болежките на другите са незначителни в сравнение с техните собствени! Как младежа прецени, какви са диагнозите на останалите пациенти и на какво основание иска да бъде прегледан с приоритет?!!
51
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да се заключи, че в България хората са здрави не "благодарение на" а "въпреки" здравната система и лекарите.
50
9
 
16
 
! Отговори
tonygl преди 6 години
После пак да питат и да чудят и маят защо ги бият.То не е за бой а направо за изпращане при St.Peter
49
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Друг път вместо при педиатър да иде да почака малко пред някой акушер+гинеколог,че е за там с тоя манталитет.
48
2
 
20
 
! Отговори
Време е... преди 6 години
младежът да смени своя личен лекар. Може да стане и преди месец декември с разрешение от здравната каса. Ако може, да си потърси нов ЛЛ междувременно и през декември просто отива при новия лекар със синята си здравна книжка. Не са нужни контакти със стария лекар.
47
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От такива статии няма смисъл, след като не се споменава името на "лекарката" . Минало заминало...
46
4
 
22
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
До сменяйте ги с другиСмяната става лесно два пъти в годината.Трудното е да попаднеш на човек и лекар едновременно.....за съжаление