Новите условия на труд усложняват заболяванията

Около 60% в ЕС страдат от костно-мускулни увреждания
11
Новите условия на труд усложняват заболяванията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Костно-мускулните увреждания са водещи сред заболяванията на работещите. Те са посочени като най-сериозна причина за здравословни проблеми, свързани с работата от около 60% от всички работници в ЕС. Това стана ясно по време на национална конференция, която се организира от Асоциацията на индустриалния капитал в България и Центъра за превенция на здравето.

Тези увреждания се нареждат на второ място по размера на икономическите загуби за обществото.

По думите на председателя на АИКБ Васил Велев решението на проблема се усложнява от непрекъснато нарастващия брой на хората, работещи от дома във връзка с развитието на комуникационните технологии и промените в характера на труда на редица професии.

Един от сериозните негативни ефекти, върху който беше акцентирано в хода на дискусията, беше нарушаването на установените механизми за здравно наблюдение на работещите вследствие въведения режим на ограничени контакти и ролята на службите по трудова медицина и медицинските специалисти за преодоляването му, съобщиха от АИКБ.

Експертите по трудова медицина отбелязаха, че е най-трудно е да се мотивират хората сами да обръщат внимание на симптоми на опорно-двигателния им апарат. Те посочиха още, че най-често проблемите започват да се проявяват с навършване на 40 години.

Сред оплакванията с най-голям дял при мускулно-скелетните увреждания са болките в гърба и кръста, следвани от тези в ръцете и рамената. За да бъдат предотвратени сериозни усложнения експертите посочиха, че трябва всеки човек да следи симптоми като болка, оточност, повишена чувствителност и изтръпване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: заетостАИКБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Тошо преди 2 години
Обездвижването е световен проблем. На работа, в къщи, в леглото, в колата, в автобуса де що се сетиш ...не се движиш, а човек не е създаден да е стационарен, казано е движението е живот, другото ....не е, така че хора продавйте колата и бегом на пистата, не , не за рекорди, а за да оцелеем!
8
0
 
0
 
! Отговори
След преди 2 години
малко ще констатират и дихателни и мозъчни проблеми, въпрос е на време.... защото непрекъснато се пънат да маскират деца и възрастни....Но защо въобще се оплакват, нали това е целта към която вървят.... намаляване на населението по света....роботи...смях, защото като избият интелигентното население и останат илотератите, няма да има кой да им управлява роботите...то и клонинги няма да има....
7
0
 
13
 
! Отговори
A преди 2 години
Народа се е обездвижил. Трябва движение, спорт. Ако някой го мързи за друго поне да ходи пеша 3 пъти по 10 минути на ден.
6
1
 
2
 
! Отговори
приказката преди 2 години
До Анонимен 1 Милион и половина вече станахте вече хората със заболявания. Прекалено много. Болен здрав носи.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3 Май психопатът си ти. Народът на България избира кой да го управлява - има избори нали? Всъщност обзалагам се, че ти си гласувал за Сидеров доскоро. Познах нали?
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1 Ти например - какво ти е моженето? Щото да мрънкаш как си много можещ, ама космосът, космите и системата ти пречи, знам че можеш. Нали?
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормалните ти страни държат в България психопати на власт и подържат отношения с тях, търговски и дипломатични, толкова са нормални, нормалните ти държави
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1 Що бе? Кво ти пречи да си инвалид-***? Някой ти забранява ли? Виж за строителството не ставаш.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В нормалните страни хората не се делят по заболявания а по можене явно ние сме не-нормална страна Освен това в онези другите страни се стремят да интегрират хората със заболяване ние ги изхвърляме на бок-лука