Какви са последствията от дългия COVID?

Най-голямо въздействие е било наблюдавано върху белите дробове
23 сеп 2023 08:27, Нели Христова
26
Какви са последствията от дългия COVID?
Снимка: Pixabay/jarmoluk

Според ново проучване хората, които живеят с дълъг Covid след постъпване в болница, са по-склонни да бъдат диагностицирани с увреждания на основни органи.

Ядрено-магнитните резонанси /ЯМР/ разкриват, че пациентите са три пъти по-склонни да имат някои аномалии в множество органи като белите дробове, мозъка и бъбреците, съобщава Би Би Си.

Изследователите смятат, че има връзка с тежестта на заболяването.

Надяват се, че проучването в Обединеното кралство ще помогне за разработването на по-ефективни методи за лечение на дългия Covid.

В проучването, публикувано в Lancet Respiratory Medicine, са разгледани 259 пациенти, които са се разболели от вируса до такава степен, че са били приети в болница.

Пет месеца след като са били изписани, ЯМР на основните им органи е показало някои значителни разлики в сравнение с група от 52 души, които никога не са имали Covid.

Най-голямо въздействие е било наблюдавано върху белите дробове, където сканирането е било 14 пъти по-вероятно да покаже отклонения.

При хората, които са били подложени на дълго лечение с Covid, е три пъти по-вероятно ЯМР да покаже някои аномалии в мозъка и два пъти по-вероятно в бъбреците.

Не е имало съществена разлика в състоянието на сърцето или черния дроб.

Д-р Бети Раман от Оксфордския университет - един от водещите изследователи в проучването казва, че е ясно, че хората, които живеят с продължителни симптоми на Covid, е по-вероятно да са претърпели някакво увреждане на органите.

"Пет месеца след като са били изписани от болницата след лечение на коронавируса, открихме повече аномалии в белите дробове, мозъка и бъбреците при тези пациенти, отколкото в групата, която никога не е боледувала", казва тя.

"Възрастта на пациентите, колко тежко са боледували от Covid, както и дали са имали други заболявания по същото време, бяха значими фактори за това дали сме открили увреждания на тези важни органи в тялото".

Констатациите са част от по-голямо проучване, разглеждащо дългосрочните ефекти на Covid върху хоспитализираните лица, известно като проучване Phosp-Covid.

Изследователите са установили, че някои симптоми съвпадат с признаците на увреждане на органите, разкрити от сканирането с ЯМР - например стягане на гръдния кош и кашлица с аномалии в белите дробове. Въпреки това не всички симптоми, изпитвани от хората, живеещи с дълъг Covid, могат да бъдат пряко свързани с това, което се вижда на сканирането.

Д-р Раман заяви, че изглежда аномалиите в повече от един орган са били по-често срещани сред хората, които са били приети в болница и са продължавали да съобщават за проблеми с физическото и психическото си здраве, след като са се възстановили от първоначалната инфекция.

"Това, което виждаме е, че хората с многоорганна патология на ЯМР- са четири пъти по-склонни да съобщават за тежки и много тежки психически и физически увреждания", казва тя./


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Почти всички около мен са ваксинирани и са здрави и прави и даже не се заразиха, а само двама ги е страх да се ваксинират и не бих ги определил като здрави, след като се заразиха с Ковид-19
23
2
 
1
 
! Отговори
Дълга аксина преди 2 месеца
https://tkp.at/2023/09/02/endlich-hoffnung-fuer-impfgeschaedigte/Как да разграничим в лабораторията дългия ковид от постваксиналния синдром? Съдебномедицинското търсене води до пептида "двоен пролин". Хората, които страдат от последиците от инжектирането на трансфектиращи (модифицирани, вж. по-долу) модмРНК протеини (Moderna, Pfizer), изпитват особени трудности при изясняването на оплакванията си по съдебен път и чрез експертизи или дори при убеждаването на лекарите да го направят.
22
3
 
0
 
! Отговори
УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ преди 2 месеца
https://onlinelibrary.wiley.Com/doi/epdf/10.1002/prca.202300048 И двете mRNA ваксини използват също стабилизиран spike, който се различава с двойна промяна на аминокиселините в позиции 986 и 987, K986P и V987P - аминокиселините лизин и валин са заменени с две пролинови аминокиселини, за да се стабилизира spike в неактивно префузионно състояние (PP или 2P -Spike). Така могат да разграничат естествения SARS-CoV-2 spike, който може да бъде разграден чрез триптично разграждане, от spike на ваксинат (PP-spike), който не може да бъде разграден (защото двойната промяна на аминокиселините елиминира м
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Последствията са дълго точене на касата чрез пътеки за "дълъг" ковид. Това обаче не го пишат в ежедневната стъкмистика, а го правят тихо да не бие на очи. Мафията в действие.
20
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя цирк приключи.
19
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Последствията от едно дълго нищо могат да бъдат само никакви.
18
5
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 2 месеца
Няма последствия. Виж ако се сдобиеш с Ковид последствията може да са да се озовеш 2 метра под земята. Не е драма...
17
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Конспитата като чуят за ковид и се на с и рат. Ха ха ха! Шушумиги
16
2
 
14
 
! Отговори
Пророк Антиваксарий преди 2 месеца
В ада ще гният всички слуги на дяволските инжекции!
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ковидарката е като говедарката... стадото блее и мляко за без парички на Ковидарката в кофите лее, за да има тя парички за нови Ковидарски иглички.
14
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кат те тресне ковидарката, друга песен ще запееш.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какви са последствията като влезеш в болниа? - трумна към гробищата с лекарска опявка! "Господ днес е Докторррр"!
12
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оглупяване от дълго носене на маска. Пардон: робски намордник
11
5
 
15
 
! Отговори
Xaxa преди 2 месеца
Последствията от измислен вирус не знам какви са, но от отровите почти всеки вече е наясно. Така наречената "журналистка" Мира Добрева е най-пресния пример на внезапно и уж мистериозно починала.
10
5
 
10
 
! Отговори
Същите от бустера преди 2 месеца
Утре ще заблеете: "Антиваксърите са знаели, ама злите гадини, не ни предупредиха за генетичната повърня дето ни Е П М" НЕ, КАЗАХМЕ го ХИЛЯДИ ПЪТИ! 1.Ама то е невероятно трудно, за осъзнаване, че най-токсичната и агресивна част от вируса 10% от генетичният му код за белтък на шипа ще е опасна, ако се внедри с мРНК; 2.БИГ ФАРМА ви прецака зловищо, чрез LNP нанолипидните частици, проникващи във всеки орган; 3.Освен това модРНК с псевдоуредин е свръхустойчив; 4.Белтъка антиген също е PP пролин пролин модифициран за неразградимост над 6 месеца. Подплашиха ви с дълъг Ковид, получете Дълга Ваксина,
9
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Последствията са че файзеровците търсят сега неваксинирани да си правят новите експерименти
8
4
 
20
 
! Отговори
ШиЗиО : преди 2 месеца
Е как какви? Заграбихме стотици милиарди,набодохме и ограбихме стадото! Осигурихме си пациенти за години напред! Фармафията процъфтява!
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От много дългия ви наболват яйчниците, гърлото и дебелото черво.
6
4
 
25
 
! Отговори
Таковайте се преди 2 месеца
Купихме ваксинки по план за 140 милиона лева с новия бюджет, а? Сега проагандата по медиите да задействаме. Я си...
5
3
 
22
 
! Отговори
Kovidiot преди 2 месеца
А нещо за безсимптомния ковид да кажете?