Калфин e виновен за големите заменки на гори!

Върнете горите на държавата, призова земеделският министър
Обновена: 13 окт 2011 15:08 | 13 окт 2011 09:50,
150
Калфин e виновен за големите заменки на гори!
Снимка: архив, БТА

Бившият вицепремиер в правителството на Сергей Станишев и кандидат за президент на БСП Ивайло Калфин е виновен за големите заменки на гори, заради които Брюксел може да ни глоби до 8 млрд. лева. Това обяви пред bTV земеделският министър Мирослав Найденов.

Припомняме, че Европейската комисия започна наказателно дело срещу България за нерегламентирана държавна помощ по отношение на заменените гори. Това може да струва на страната ни между 2 и 8 млрд. лева.

Ако това е блъф, то в него трябва да участва и Европейската комисия, заяви Найденов. На 29 юли получихме официално потвърждение, а през септември това решение беше обнародвано във вестника на ЕК, допълни той.

Ако комисията потвърди случилото се в официалното разследване, ще ни се даде срок или да си вземем парите, или да си върнем горите.

Ако ли не, ще трябва да се плати на всички за това, че някой навремето си е позволил да прави подобна сделка. Вече има обвиняеми по случая – това са двамата бивши земеделски министри Нихат Кабил и Валери Цветанов, както и бившият шеф на Агенцията по горите Стефан Юруков, припомни министърът.

По думите му те са виновни за малките заменки. Големите са внасяни на МС и са били докладвани от тогавашния вицепремиер Ивайло Калфин. Като пример Найденов посочи заменката, която се свързва с брата на бившия премиер Станишев.

“Мисля, че е редно Калфин да каже какво мисли по темата”, допълни земеделският министър.

Още по темата
“Тези, които са се възползвали от заменките на гори, няма да могат да ползват земята, защото строителството върху тях е забранено”, допълни Найденов и призова хората, които са извършили подобни сделки, да върнат горите на държавата.

По отношение на европейската финансова рамка за новия програмен период от 2014 до 2020 г. министърът обясни, че общият й фонд е 55 млрд. евро и от тях най-голям процент отива за земеделие. България ще получава най-много пари, тъй като е нова страна членка и от самото ни приемане в ЕС започнахме с ниско финансиране, уточни той.

Това, което предлага еврокомисарят Дачиан Чолос, е да има таван. В България 3,4% от бенефициентите получават 70% от субсидиите и така създадохме богати хора и докарахме други до просяшка тояга. Затова ние подкрепяме тезата на комисаря да има таван за финансиране, аргументира се земеделският министър.

Тоталната сума за България няма да бъде намалена, но ще има таван за бенефициентите. Целта е да се пореже финансирането на големите земеделци, за да могат да се облагодетелстват повече от дребните, уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Срам ме е, че другаря Калфин и другите другари си размениха гори срещу морски терени на принципа кон за кокошка. Срам ме е от това тяхна национално предателство. Но тях не ги е срам! Срам ме е и от сегашните управници, които взеха властта с обещания за справедливост и обявяване за нищожни на заменките с огори, но в последствие се извъртяха и си затраяха и сега чакат ЕС да видят дали няма да се разминат и размият нещата. Срам ме е и от тях. Но тях не ги е срам!
6
23
 
23
 
! Отговори
агент Буда Борисов преди 12 години
КАЗАХ НА МИРО СТАНДАРТА, ДА СМЕНИМ ПЛОЧАТА......И ВЕЧИ ВМЕСТУ "СТАНИШЕФ Е ВИНОВЕН" - ПУСНАХМИ КАЛФИН Е ВИНОВЕН......ВАЖНУ Е ДА ИМА РАЗНООБРАЗИЕКОНГРАЧУЛЕЙШЪН
5
5
 
22
 
! Отговори
електорат преди 12 години
Сега калфин да си води предизборната агитация с белезници!!!! Само да попитам ,има ли вка ран в затвора с ранг на министър през този прословут 22год. преход!!! Всички сте крадци и мошенници другари политици, и скоро ще ви сполети съдбата на киро ***!!!
4
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе, вържете го тоя.
3
14
 
13
 
! Отговори
бай Ганьо преди 12 години
най неставащият от неставащите...
2
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хаха. Време да наклепаме конкурента. Естествено че той е виновен, но е смешно ще точно сега предизборно го припомняте. И Плевнелиев е доста съмнителен с изказванията си, че нямало да се кандидатира за президент, защото не разбирал от политика, а от строителство. И изведнъж си променя мнението на 180 градуса.
1
28
 
14
 
! Отговори
Kiko преди 12 години
edin ot malko kadurni ministri na gerb

Спонсорирани публикации