75% от българите подкрепяли проучванията за шистов газ

Само 18% били против, съобщиха от икономическото министерство
Обновена: 16 яну 2012 19:30 | 16 яну 2012 19:28,
550
75% от българите подкрепяли проучванията за шистов газ
Протест срещу шистовия газ. Снимка: БТА

75% от българите подкрепят проучванията за шистов газ в България при гаранции за екосредата. Това става ясно от национално представително проучване, проведено в периода от 6 до 12 януари т.г. от агенция ESTAT. Анкетирани са хиляда души на възраст над 18 години, съобщиха от икономическото министерство.

На въпрос "Каква, според вас, трябва да бъде позицията на българското правителство по проучването на шистов газ в България?" 64,8 на сто от анкетираните отговарят "да го направи, ако има сигурност за екологията в районите на проучване", а 9,6% посочват отговор "да го направи задължително".
 
18,3 на сто от запитаните се обявяват против проучването на шистов газ, дори и да има сигурност за екологията, а 7,4% не могат да преценят.
 
57,9 на сто от запитаните смятат, че при наличие на залежи, правителството трябва да разреши добива на шистов газ, ако има сигурност за екологията в района. Други 10,8% от хората изтъкват като водещи при решението на правителството икономическите ползи от добива. 22,2 на сто се обявяват срещу добива, дори и да има сигурност за екологията.
 
Нагласите на българите в подкрепа или срещу проучването и добива на шистов газ са пряко свързани с очакванията за извличане на конкретни ползи.
Още по темата
Като най-значим евентуален ефект се открояват прогнозите за създаване на нови високоплатени работни места (посочват се от 33 на сто от интервюираните), постигане на по-ниски цени на "синьото гориво" чрез национален добив на газ (23 на сто) и намаляване на зависимостта на страната от външни доставчици на газ (21 на сто).
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


550
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
436
0
 
0
 
! Отговори
Антишистовак преди 12 години
Ето нещо в десятката от Владо Трифонов: ШИСТОВ ГАЗ-ПАРИ-ПОЛИТИКА в svobodata
435
0
 
4
 
! Отговори
аВ преди 12 години
75% от българите подкрепят проучванията за шистов газ в България ПРИ ГАРАНЦИИ ЗА ЕКОСРЕДАТА. Така зададен въпроса си е ясно манипулиране. То фактите са, че шистов газ и гаранция за екосреда не може да има, но като питат така с гарантиране и хората се объркват и отговарят, че не е проблем.
434
0
 
6
 
! Отговори
Не,благодаря преди 12 години
За 23% намаление на цената ще плащате после повече за вода,за лекарства..и пак ще си останат отровените земите ни.НЕ на шистовия газ,Америка благодарим за загриженоста,но нямаме нужда да ни тровите така нагло!
433
0
 
4
 
! Отговори
Дълбоко вярващ преди 12 години
Аз вярвам в Снежния човек, Неси, Мокеле Мбембе и в социологическите проучвания! Толкоз! А, с днешна дата - Парламентът забрани проучванията за шистов газ...
432
0
 
9
 
! Отговори
Ben преди 12 години
НАРОДЕ????
431
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
или от торент саитовете
430
0
 
10
 
! Отговори
ко40 от село преди 12 години
Христо БотевПАТРИОТ Патриот е - душа дава за наука, за свобода; но не свойта душа, братя, а душата на народа! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? продава си и душата. И е добър християнин: не пропуща литургия; но и в черква затуй ходи, че черквата й търговия! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? залага си и жената. И е човек с добро сърце: не оставя сиромаси; но не той вас, братя, храни, и вий него със трудът си! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? изяда си и месата.
429
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гледайте филма Gasland/Газланд в известните видео сайтове за да видите за какво става думи и какво са причинили на хората в америка. Шистовия газ им е донесъл болести,замърсена вода, и запустиняла природа. Който има желание нека гледа,в този филм се крие цялата истина която ни "спестяват"
428
0
 
0
 
! Отговори
dampi0 преди 12 години
напишете адреса на ютуб в адрес бара и копираите долното след наклонената черта *******/
427
0
 
8
 
! Отговори
dampi0 преди 12 години
Гледайте хора,без значение какъв е цвета на кожата ви,религията ви и националността ви! Вижте какво ви чака,ако позволим добива на шистов газ да се случи!
426
1
 
4
 
! Отговори
не на шистовия газ преди 12 години
Вижте + и - на постинг 1 и 2! Къде са тия навитаци за шистов газ?
425
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"при гаранция за екосреда"...над 18 са били, така ли?? На мен ми се струва, че се говори за деца, които вярват в приказка...Такава гаранция и НАТО, ООН и Евросъюза заедно не могат да дадат....
424
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на ик. министерство,просто....ама разбира се че 1000 души са достатъчни за да се покрие мнението на няколко милиона българи!!! Това е чудесна представителна извадка...Смешници!
423
0
 
10
 
! Отговори
Аман от лъжци преди 12 години
Позор!Я там Бойко да сезира ЦвъЦвъ, БОБ, ДОТ, МОТ и всички останали служби да установят дали статистика правил анкетата не е взел нещо под масата...за да занижи от истинските 100% до установените 75.Но ние си знаем, 100% че в основата на това лъжливо твърдение стои интереса на политиците и комисионните които ще гушнат.НЕ ИМ ПОЗВОЛЯВАЙ ДА ОТРОВЯТ И ЗЕМЯТА ТИ...НАРОДЕ????Достатъчно е, че отровиха живота ти, убиха мечтите ти, унизиха родителите ти, и прокудиха децата ти....НАРОДЕ????
422
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Агенция ЕСТАТ да ви е********************************* нещастници мръсни!! Откъде ги изкопахте тез резултати от ************** а!? Продажници мръсни, тези измислени проучвания и проценти си ги заврете отзад!! Не,на добива на шистов газ!!!!!
421
0
 
9
 
! Отговори
ко40 от село преди 12 години
Малките свои честолюбия и разлики на мнения да оставиме настрана и да пожертваме пред олтара на Отечеството си! Стефан Стамболов
420
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въпроса е кой е дал на проучващите телефоните на които да звънят.
419
1
 
5
 
! Отговори
за ko40 von selo преди 12 години
Има много вярно в думите ти. Gerlain правят парфюмите си с българска роза, българските домати са били най-скъпите по френските тържища (били, защото вече ги няма), боровинките и малините се продават 15-17 евро килограма...Това бутиково и биоземеделие би било много по-печелившо...ама трябва да се работи...ние предпочитаме да дадем да ни копаят дупки в задния двор защото е най-лесно...
418
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това е най-най-най-фалшивото проучване.
417
1
 
3
 
! Отговори
ko40 von selo преди 12 години
през комунизма искахме да сме на върха в тежката индустрия, сега искаме да сме енергийни ТИТАНИ. щом атомната енергия е най евтина и вече имаме централа и дори излишен ток и го продаваме, защо ми е газ. тока сваля и количеството въгл. диоксид. голямо лапане ще пада, аз пък ще продавам ***, да може предварително да си миете дупенцата

Спонсорирани публикации