Къде може и къде не с цигара в уста. Обяснения от МЗ

И навън в заведение не може, ако е до детска площадка
Обновена: 12 юни 2012 14:59 | 12 юни 2012 07:01,
283
Къде може и къде не с цигара в уста. Обяснения от МЗ
Снимка: Булфото

Пушенето на открито към заведенията за хранене е разрешено само при условие, че откритата площ не е част от прилежащия терен на площадка за игра.

Това става ясно от отговорите на най-често задаваните въпроси за прилагането на забраните за тютюнопушене на сайта на Министерството на здравеопазването.

Няма обаче нормативна забрана за пушенето в открита лятна градина в заведение, когато там има и деца. Изключение са само случаите, когато там е организирана проява за деца и ученици.

Още по темата
17 май 2012 11:45
444
За закрито обществено място пък се приема помещение или пространство, което е покрито с покрив или навес и има най-малко три плътни стени/страни/, без значение от какъв материал са направени, нито дали структурата е постоянна, допълват здравните експерти.

Те допълват, че границите на площадките за игра, на които тютюнопушенето не е разрешено, трябва да са ясно обособени и разграничени от останалата част на съответния обект - заведение, търговски обект, хотел, бензиностанция. Забраната за тютюнопушене не се отнася за прилежащите тротоари на площадките за игра.

Тютюнопушенето на тераси и балкони не е забранено.

На открити басейни също може да се пуши, с изключение на случаите, когато там се провеждат спортни или културни прояви.

Пушенето не е забранено и на прилежащите тротоари към висшите училища, а само на тротоарите към ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места, където се предоставят социални услуги за деца.

Цигара може да се пали и в парковете, но не и на детските площадки, където има прояви за деца.

От МЗ допълват, че не се правят изключения от забраната за пушене на закрити обществени места, ако определено мероприятие е обявено за частно.

Това не променя характера на обекта, ако той е закрито обществено място, и съответно не отпада прилагането на нормативно установените забрани, обясняват още експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наистина те съжалявам "мислещ" Ти не си свободен човек, а роб на догми, определения, модели на поведение" но..най-малко на размисъл. ТИ си свит в едно очертание и не можеш да погледнеш извън него...а там има един друг свят...жалко, че не го виждаш!
192
4
 
13
 
! Отговори
alo преди 11 години
досега си беше добре, зали за пушачи и непушачи, кво не им харесаха проблема е ,че искат да ни стъпчат като нация за всеки въпрос а че българска църква в истанбул искат да правят джамия не им пречи,нали?
191
1
 
8
 
! Отговори
anna до мислещ преди 11 години
даа така го приемаме наистина е такава възможност,но усещам че започваш да злобееш повече и повече,май някой друг не е толкова урасновесен колкто му се иска ;D не се коси толкова.казват като не ти харесва нещо не го гледай,утре ще кажеш не ми харесва да гледам дебели хора,забранете всичко мазно :D.как биха се почуствали твойте "приятели пушачи" че говориш така за тях,май не съшествуват или си лицемер или избираш странни приятели,без уважение или самоужажение?!странен избор. ;) take it easy ФАКТ!
190
1
 
5
 
! Отговори
До Хероинчо преди 11 години
Като цяло си прав с тази разлика, че хероинът води до сигурна смърт и до тежки нарушения на психиката. Цигарите не водят до нарушения на психиката и не водят до сигурна смърт. Има разлика. Ако надрусан на хероин, можеше да караш автомобил, да се държиш нормално в обществото, хич нямаше да ми пука какво правиш.
189
5
 
9
 
! Отговори
Пушачка преди 11 години
Забраната ми действа положително, подмладих се! Чувствам се отново като ученичка - крия се за да пуша! Понеже съм и пълничка - очаквам скоро да ни наложи държавата и ограничение за килограми и порцион - 200 грама храна на ден! Не знам само как ще скрият примера на наркоманите /истинските/, алкохолиците, просяците, иначе казано - различните.
188
14
 
12
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Пушачите никога не са имали самоуважение, нито са уважавали другите. Това е ФАКТ!Личните обиди към мен само показват липсата ви на доводи.Но приемете промяната като нещо положително - ще имате възможност да се изградите като личности, които владеят порока си, а не той вас.Другото, което ме радва е, че няма да виждам по парковете майки-мърли, със запалени цигари и бутащи колички, като дима им опушва децата наоколо. Наистина ценно!
187
4
 
9
 
! Отговори
Хероинчо преди 11 години
Е защо така бе хора? Свободата не е ли еднаква за всички? Или едните имат право на лична свобода,а аз нямам това право? Също и много други като мен? Щом се борите за свобода,борете се за истинска свобода,а не за менте свобода! Нямам ли и аз правото да правя с тялото си каквото искам? Защо някой друг ще решава това вместо мен?
186
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Снощи приятели ме поканиха в заведение на риба и на екран пред който да гледаме мача.Аз отказах. Имам си веранда с легло, маса и ТВ.Съмнявам се събитието да се е състояло, поне на 50%.
185
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Пушенето на открито към заведенията за хранене е разрешено само при условие, че откритата площ не е част от прилежащия терен на площадка за игра." - сбогом на площадките за игра с които заведенията привличаха майките - докато си пият кафето вътре на лаф и си пушат детето да се занимава.
184
3
 
9
 
! Отговори
анна преди 11 години
мислещ ,ти персонално си по голям проблем за човечеството от цял тир с пушачи
183
3
 
4
 
! Отговори
edi koi si преди 11 години
ти започна сега си ги чети и си ги поемай :D и не шпушачите имат консуматорски характер :D ставаш все по смешен с всеки твой "довод",моя довод е че си приличаме повече отколкото ти го изкарваш тука?не се прави на толкова велик,все пак всички сме хора,не наркомани,не уважителни,с заглини мозъци и всички други твой описания за пушачите, с който започна
182
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Готино, а? Вас, мат'риала ви ограничават, а те - "спасителите си" гласуват двойно увеличение на заплатите.
181
8
 
6
 
! Отговори
Хероинчо преди 11 години
Искам и аз свобода и право на личен избор!Нека всеки да прави каквото си иска. Който иска нека да пуши в заведението. Който иска нека си боцка хероин в заведението. Нека има личната свобода да си купи наркотик в заведението в което се храни и да го използва по време или след храненето. Трябва да има свобода за хората,а не тирания със закони-недоносчета. С какво наркотиците са по-вредни от отровните газове на автомобилите,на тецовете,на ГМОто и етата в храните? Мммм?
180
5
 
10
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Виждам, че като нямаш доводи, веднага почваш обиждаш и прехвърляш на лична основа нещата.Забраната е нещо положително, нещо, което ще изгради и промени консуматорския характер на пушачите. :-)
179
2
 
5
 
! Отговори
еди кои си преди 11 години
защо си мислиш че пушачите нямат самоуважие или уважение към другите,това просто не е вярно,генерализираш по необразован начин,нали и двамата сме за забрана,твоя проблем е че си "за" не от здравословна точка а от възпитателна се едно си баща на нацията,скрий се в някой пулен вакум да не влезе нещо.
178
1
 
9
 
! Отговори
едикои си преди 11 години
оставете го мислещ,това му е най голямата радост на него в момента :D хем получи каквото иска хем го навира в лицата на хората и обижда на наркомани,какво да направиш освен ignore
177
6
 
8
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
"Еди кой си", това не е мое мнение, това са факти. Мнението си го пазя за себе си.Мога да те успокоя, че негативизма ми е насочен не лично към пушачите, между които имам много приятели, които съм търпял дълги години, макар че те не се усещат сами.Със забраната е добре, че като пушачите им се наложи да се съобразят с хора около тях, това ще изгради и самоуважението на самите пушачи, понеже както се отнасяш с другите, така и със себе си. Така че приеми го като хубава промяна.
176
7
 
6
 
! Отговори
ан преди 11 години
Къде "Daniela" -куде прочетохте ,че водим децата по кръчми?! До скоро в парка "димящи майки" хвърляха фасове по площадките където СИ ВОДИМ ДЕЦАТА и сега се опитвате ме убедите ,че бъркам като искам на детските площадки и парковете да не ми "умирисвате" живота. :) .а за хигиените навици нямям думи-не е до къпане , а до това че миришеш на пор само защото си решил да сиизпиеш кафето. Закона е с цел да се намали употребата на тютюневи изделия, Дано видите бял дроб на пушач-аз така отказах цигарите
175
3
 
13
 
! Отговори
анна преди 11 години
просто чакам утре да забранят нещо друго вредно и всички да ревнете да видите защо макар и да се отнася за глупав навик пушачите имат общовалидни доводи в аргументите си личната свобода засяга всички!
174
2
 
6
 
! Отговори
Spamer преди 11 години
до НЕ-Мислещ-ия, прочети една две книжки , *** на кино, пий едно кафе, гледай някой мач, но не си мисли че си МИСЛЕЩ, ТИ не МОЖЕШ да МИСЛИШ, толкова добре го доказа че просто няма как да не го призная.

Спонсорирани публикации