Къде може и къде не с цигара в уста. Обяснения от МЗ

И навън в заведение не може, ако е до детска площадка
Обновена: 12 юни 2012 14:59 | 12 юни 2012 07:01,
283
Къде може и къде не с цигара в уста. Обяснения от МЗ
Снимка: Булфото

Пушенето на открито към заведенията за хранене е разрешено само при условие, че откритата площ не е част от прилежащия терен на площадка за игра.

Това става ясно от отговорите на най-често задаваните въпроси за прилагането на забраните за тютюнопушене на сайта на Министерството на здравеопазването.

Няма обаче нормативна забрана за пушенето в открита лятна градина в заведение, когато там има и деца. Изключение са само случаите, когато там е организирана проява за деца и ученици.

Още по темата
17 май 2012 11:45
444
За закрито обществено място пък се приема помещение или пространство, което е покрито с покрив или навес и има най-малко три плътни стени/страни/, без значение от какъв материал са направени, нито дали структурата е постоянна, допълват здравните експерти.

Те допълват, че границите на площадките за игра, на които тютюнопушенето не е разрешено, трябва да са ясно обособени и разграничени от останалата част на съответния обект - заведение, търговски обект, хотел, бензиностанция. Забраната за тютюнопушене не се отнася за прилежащите тротоари на площадките за игра.

Тютюнопушенето на тераси и балкони не е забранено.

На открити басейни също може да се пуши, с изключение на случаите, когато там се провеждат спортни или културни прояви.

Пушенето не е забранено и на прилежащите тротоари към висшите училища, а само на тротоарите към ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места, където се предоставят социални услуги за деца.

Цигара може да се пали и в парковете, но не и на детските площадки, където има прояви за деца.

От МЗ допълват, че не се правят изключения от забраната за пушене на закрити обществени места, ако определено мероприятие е обявено за частно.

Това не променя характера на обекта, ако той е закрито обществено място, и съответно не отпада прилагането на нормативно установените забрани, обясняват още експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наистина те съжалявам "мислещ" Ти не си свободен човек, а роб на догми, определения, модели на поведение" но..най-малко на размисъл. ТИ си свит в едно очертание и не можеш да погледнеш извън него...а там има един друг свят...жалко, че не го виждаш!
192
4
 
13
 
! Отговори
alo преди 11 години
досега си беше добре, зали за пушачи и непушачи, кво не им харесаха проблема е ,че искат да ни стъпчат като нация за всеки въпрос а че българска църква в истанбул искат да правят джамия не им пречи,нали?
191
1
 
8
 
! Отговори
anna до мислещ преди 11 години
даа така го приемаме наистина е такава възможност,но усещам че започваш да злобееш повече и повече,май някой друг не е толкова урасновесен колкто му се иска ;D не се коси толкова.казват като не ти харесва нещо не го гледай,утре ще кажеш не ми харесва да гледам дебели хора,забранете всичко мазно :D.как биха се почуствали твойте "приятели пушачи" че говориш така за тях,май не съшествуват или си лицемер или избираш странни приятели,без уважение или самоужажение?!странен избор. ;) take it easy ФАКТ!
190
1
 
5
 
! Отговори
До Хероинчо преди 11 години
Като цяло си прав с тази разлика, че хероинът води до сигурна смърт и до тежки нарушения на психиката. Цигарите не водят до нарушения на психиката и не водят до сигурна смърт. Има разлика. Ако надрусан на хероин, можеше да караш автомобил, да се държиш нормално в обществото, хич нямаше да ми пука какво правиш.
189
5
 
9
 
! Отговори
Пушачка преди 11 години
Забраната ми действа положително, подмладих се! Чувствам се отново като ученичка - крия се за да пуша! Понеже съм и пълничка - очаквам скоро да ни наложи държавата и ограничение за килограми и порцион - 200 грама храна на ден! Не знам само как ще скрият примера на наркоманите /истинските/, алкохолиците, просяците, иначе казано - различните.
188
14
 
12
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Пушачите никога не са имали самоуважение, нито са уважавали другите. Това е ФАКТ!Личните обиди към мен само показват липсата ви на доводи.Но приемете промяната като нещо положително - ще имате възможност да се изградите като личности, които владеят порока си, а не той вас.Другото, което ме радва е, че няма да виждам по парковете майки-мърли, със запалени цигари и бутащи колички, като дима им опушва децата наоколо. Наистина ценно!
187
4
 
9
 
! Отговори
Хероинчо преди 11 години
Е защо така бе хора? Свободата не е ли еднаква за всички? Или едните имат право на лична свобода,а аз нямам това право? Също и много други като мен? Щом се борите за свобода,борете се за истинска свобода,а не за менте свобода! Нямам ли и аз правото да правя с тялото си каквото искам? Защо някой друг ще решава това вместо мен?
186
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Снощи приятели ме поканиха в заведение на риба и на екран пред който да гледаме мача.Аз отказах. Имам си веранда с легло, маса и ТВ.Съмнявам се събитието да се е състояло, поне на 50%.
185
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Пушенето на открито към заведенията за хранене е разрешено само при условие, че откритата площ не е част от прилежащия терен на площадка за игра." - сбогом на площадките за игра с които заведенията привличаха майките - докато си пият кафето вътре на лаф и си пушат детето да се занимава.
184
3
 
9
 
! Отговори
анна преди 11 години
мислещ ,ти персонално си по голям проблем за човечеството от цял тир с пушачи
183
3
 
4
 
! Отговори
edi koi si преди 11 години
ти започна сега си ги чети и си ги поемай :D и не шпушачите имат консуматорски характер :D ставаш все по смешен с всеки твой "довод",моя довод е че си приличаме повече отколкото ти го изкарваш тука?не се прави на толкова велик,все пак всички сме хора,не наркомани,не уважителни,с заглини мозъци и всички други твой описания за пушачите, с който започна
182
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Готино, а? Вас, мат'риала ви ограничават, а те - "спасителите си" гласуват двойно увеличение на заплатите.
181
8
 
6
 
! Отговори
Хероинчо преди 11 години
Искам и аз свобода и право на личен избор!Нека всеки да прави каквото си иска. Който иска нека да пуши в заведението. Който иска нека си боцка хероин в заведението. Нека има личната свобода да си купи наркотик в заведението в което се храни и да го използва по време или след храненето. Трябва да има свобода за хората,а не тирания със закони-недоносчета. С какво наркотиците са по-вредни от отровните газове на автомобилите,на тецовете,на ГМОто и етата в храните? Мммм?
180
5
 
10
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Виждам, че като нямаш доводи, веднага почваш обиждаш и прехвърляш на лична основа нещата.Забраната е нещо положително, нещо, което ще изгради и промени консуматорския характер на пушачите. :-)
179
2
 
5
 
! Отговори
еди кои си преди 11 години
защо си мислиш че пушачите нямат самоуважие или уважение към другите,това просто не е вярно,генерализираш по необразован начин,нали и двамата сме за забрана,твоя проблем е че си "за" не от здравословна точка а от възпитателна се едно си баща на нацията,скрий се в някой пулен вакум да не влезе нещо.
178
1
 
9
 
! Отговори
едикои си преди 11 години
оставете го мислещ,това му е най голямата радост на него в момента :D хем получи каквото иска хем го навира в лицата на хората и обижда на наркомани,какво да направиш освен ignore
177
6
 
8
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
"Еди кой си", това не е мое мнение, това са факти. Мнението си го пазя за себе си.Мога да те успокоя, че негативизма ми е насочен не лично към пушачите, между които имам много приятели, които съм търпял дълги години, макар че те не се усещат сами.Със забраната е добре, че като пушачите им се наложи да се съобразят с хора около тях, това ще изгради и самоуважението на самите пушачи, понеже както се отнасяш с другите, така и със себе си. Така че приеми го като хубава промяна.
176
7
 
6
 
! Отговори
ан преди 11 години
Къде "Daniela" -куде прочетохте ,че водим децата по кръчми?! До скоро в парка "димящи майки" хвърляха фасове по площадките където СИ ВОДИМ ДЕЦАТА и сега се опитвате ме убедите ,че бъркам като искам на детските площадки и парковете да не ми "умирисвате" живота. :) .а за хигиените навици нямям думи-не е до къпане , а до това че миришеш на пор само защото си решил да сиизпиеш кафето. Закона е с цел да се намали употребата на тютюневи изделия, Дано видите бял дроб на пушач-аз така отказах цигарите
175
3
 
13
 
! Отговори
анна преди 11 години
просто чакам утре да забранят нещо друго вредно и всички да ревнете да видите защо макар и да се отнася за глупав навик пушачите имат общовалидни доводи в аргументите си личната свобода засяга всички!
174
2
 
6
 
! Отговори
Spamer преди 11 години
до НЕ-Мислещ-ия, прочети една две книжки , *** на кино, пий едно кафе, гледай някой мач, но не си мисли че си МИСЛЕЩ, ТИ не МОЖЕШ да МИСЛИШ, толкова добре го доказа че просто няма как да не го призная.